Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má někoho jiného - mám se ještě snažit?

Od: cambria odpovědí: 7 změna:

Před třemi lety jsem se rozešla s partnerem, žili jsme spolu cca 13 let a máme spolu třináctiletou dcerku. On si našel novou partnerku, a pak i já partnera. Dceru mám ve své péči s tím, že si ji tatínek co 14 dní bude brát na víkend...bohužel vydrželo to tak nějak půl roku, dale už ne...zájem opadal s požadavky domluvy střídající péče...ale pak i s dospíváním dcery. S tatínkem by se ráda viděla, ale s jeho přítekyní o 14 let mladší ne. Jeho přítelkyně neskutečně žárlí na náš předešlý vztah, a tak nějak i podvědomě...možná i vědomě to pak přenáší na dceru, když je na návštěvách. Dcera by se moc chtěla vídat s tátou, tak jako kdysi za nás, ale sama...výlety bazén...cokoliv, ale bez jeho přítelkyně. Já jsem se to snažila několikrát vysvětlit bývalému, ale nejde to. Má pocit, že to bud já bojkotuji, nebo dcerka ho nechce...Má smysl se snažit?

prosím všechny češtináře, ať nezkoumají pravopis :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Nelámejte to přes koleno. Cesty osudy jsou nevyzpytatelné... co tím chci napsat? Že například v současnosti se vaše dcerka s tátou až tak moc stýkat nebude, ale to nemusí znamenat, že si k sobě nenajdou cestu později, v dospělosti. Třináctileté slečně nevysvětlíte, že má mít ráda macechu a má je respektovat. Kolikrát děti nerespektují vlastní rodiče a k nějaké cizí "babě" má mít respekt? To prostě možná nejde tak naráz. Váš bývalý partner toto nepochopí, ale to je jeho problém. Možná by neškodilo, kdyby občas přistoupil na to, že s dcerkou bude opravdu například na výletě sám. Oni dva by si to mohli v klidu vyříkat, kde je problém. Je-li otec alespoň trošičku rozumný, měl by toto pochopit a společné víkendy plánovat dle toho. Jednou oni dva spolu, jednou všichni společně i s macechou.

hodnocení

1x

Jsem rozvedená a něco podobného jsem zažívala také.;) Já si myslím, že byste to vy měla nechat plavat. Dcera už je dost velká, aby si řekla co jo a co ne. Ať má číslo na otce a on na ni a když chtějí být spolu, určitě mobil mají a mají možnost se domluvit. A dohodnout se, že vám to oba nahlásí, že se nějak dohodli. *placni* A vy nekomentujte život jeho a už vůbec nevyzvídejte. Věřte své dcerce, že jste ji dobře vychovala, že to bude umět zvládnout. Jen ať ví, že vám může všechno říct, probrat s vámi, ale nechtít po vás řešení. To si musí umět říct sama. *placni* Věřte, že to prospěje vám všem. U nás, když to takhle začalo fungovat, nastalo úžasné uvolnění, klid a pohoda. A dcerám, které jsou už dnes dospělé, se svými rodinami, tenkrát úžasně stouplo sebevědomí. A začaly se chovat jako dospělé. To byly postupně ve věku vaší dcerky. *palec*A vám odpluje černé strašidlo, které stále někde v koutku číhá. Říkám to asi nesmyslně, ale já jsem to tak cítila.

krkovicka*
hodnocení

0x
Tuhle problematiku neznám sice osobně,za to příběhu z okolí dostatek.Tady bohužel musí nastoupit kompromis.Vaši dceři je už 13,žádný malý vzdorující dítě.Musí respektovat nového partnera tatínka,jako to dělá on.Pokuď se s tatínkem chce nadále vídat,musí zkousnout i macechu,i když má sve pro a proti.Bohužel nejčastěji to bývá tak jak Vy říkáte-partnerka žárlí,navíc je mladší,takže může být nevyzralá.Ono je to ještě čerstvé,že ano?Když jsem se ptala několika žen,tak sami potvrdily,že ze začátku dítě z předešlýho vztahu neskousne žádná.Je to stále otevřená minulost.
myse*

Dcera je v citilivém věku, chápu ji, chápu vás ale chápu i bývalého manžela. Vím přesně co prožíváte, ale dcera bude muset pochopit, že táta má nový život s novou ženou a bude ji muset akceptovat. Nechte ji at si to případně s tátou vyříká sama a neplette se do toho, nekritizujte macechu ani otce před dcerou. Je pravděpodobné, že macecha dceru ráda nemá (tak to obvykle bývá), není to její dítě a nikdy nebude. Taky nevíte jak se dcera chová k ní, že jo, pravděpodobně je to oboustrané. Dcera už je velká (mám děti 12a 15a taky chodí k tatínkovi) a bude se muset naučit kompromisům - bude to v životě potřebovat mockrát. Dobře vám radím - nepleťte se do toho, neřešte nic s bývalým manželem ani s dcerou. At si to vyříkají sami.

martinaa*

Ve dvaceti jsem rok zila s muzem, ktery mel desetiletou dceru. Mela jsem ji moc rada a ona mela moc rada me, byly jsme porad spolu, i s jeji matkou jsem si rozumela, zadne hadky, ani naschvaly, nic. Ona byla to jedine, co me na rozchodu mrzelo, dodneska na ni strasne rada vzpominam, ackoli uz ji je 15 a nevidame se. Byla to takova moje dcerka:)

imsorry*
hodnocení

0x

Přesně jak říkají dámy nade mnou. Dcerka si bude muset na přítelkyni zvyknout. Ale kámošky z nich asi nikdy nebudou :)

cambria
hodnocení

Píši až dnes, jelikož mám přístup internetu jen u přítele. Všem moc děkuji za názory a rady. Zatím to dělám, tak jak některé radíte, nechávám to na nich. Holka je už dost velká na to, aby si uměla říct co chce... a pak už záleží na otci jak se k tomu postaví. Ale jsou momenty a to určitě pochopíte, kdy mi je jí líto, a to mě možná iniciovalo k dotazu. Nedávno jsme koukali na film, kde tatínek neměl čas na svou dcerku, jelikož byla pro něj kariéra důležitější. Ale jak už to u takových rodinných filmů dopadá, nakonec si uvědomil, jak tím přichází o to nejcenněší, a to chvíle s dítětem, tak že si cestu nakonec našli :) A to byl moment, kdy se dcerka rozplakala, že chce takového tatínka. No nic, ještě jednou děkuji a třeba to tak jednou dopadne i u nás.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]