Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mají nárok na výpis - v práci

Od: murka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

přítel pracuje jako skladník a jelikož obsluhuje VZV, tak má uzavřenou pojistku "na blbost". Ted přišli v práci s tím, že chtějí vidět výpisy, že mají toto pojištění zaměstnanci zaplaceni. Nevím, zda všichni ho mají vůbec uzavřené, ale platíme to z účtu a opravdu nebudu ukazovat výpis z účtu nějakému vedoucímu skladu.

Je to "dobrovolné" pojištění, tak mají vůbec nárok vidět takový výpis?

Je to přeci pak moje věc když způsobím škodu a bude to po mě práce chtít uhradit, ne?

Děkuji za radu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

2x

Co je proboha zaměstnavateli do toho, jestli má zaměstnanec uzavřené pojištění odpovědnosti při výkonu povolání? Pravidla pro uplatnění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnancem jsou jasná ze Zákoníku práce: Za neúmyslnou škodu ( z nepozornosti, z nedbalosti ap.) může zaměstnavatel uplatnik nárok na náhradu až do výše 4,5násobku měsíčního výdělku. Z čeho to ten zaměstnanec zaplatí - zda ze svých úspor nebo ze svého pojištění, to může být zaměstnavateli jedno. (Za úmyslnou škodu odpovídá zaměstnanec v plné výši, ale na ni se žádné pojištění nevztahuje.)

Že by se chtěl zaměstnavatel přesvědčit, že zaměstnanec bude schopen takovou škodu zaplatit? To je hodně divný požadavek. To už by také mohl chtít znát stav vašeho rodinného konta. Samozřejmě, že zaměstnavatel nemá žádný nárok ani na kontrolu výpisu z banky, ani na uzavření pojistky.

Zkusím být trochu paranoidní:
Skoro to vypadá, jako by zaměstnavatel předem počítal s tím, že těch způsobených škod bude "trochu více", než je obvyklé. Možná dokonce uvažuje o tom, že by po dohodě se zaměstnancem zkusil pumpnout pojišťovnu o peníze za "škody", které zaměstnanec ve skutečnosti nezpůsobil. Pozor na to, pojišťovny nejsou hloupé a při podezření na pojistný podvod dávají trestní oznámení na pojistníka, nikoliv na jeho zaměstnavatele.

murka*
hodnocení

Taky mě to napadlo, že mají takový umysl. Přítel měl škodní událost a za škrábnutý kus plastu nahlásili škodní událost 50 tisíc. Oni nemají VZV koupené, ale v pronájmu, takže takovou výši si dala firma, která vozíky pronajímá. Je to na blatníku kus plastu "poškozený".

Zatím škodní událost není vyřešená a ani nevíme, zda to chtějí na pojistku přítele, ale napadlo mě, zda si nedělají takové přehledy kvůli tomu, aby to zkusili uplatnit přes zaměstnance..nevím no..

měla jsem pochybnosti, že by měli nárok na výpis, ale raději jsem se optala. Víc hlav víc ví :)

Děkuji

eulalie*
hodnocení

1x

Nechte si v bance vystavit potvrzení, že jste dne toho a toho uhradili částku v takové částce na takové číslo účtu. To by nešlo udělat? Anebo vezměte výpis z účtu, ostatní částky začerněte a nechte jen viditelnou částku zaplaceného pojistného.

freebird*
hodnocení

1x

..@ @murka :

ofotit účet a vše ostatní začernit..a máte klid i od nějakého vedoucího *cteni*

myse*
hodnocení

0x

ukažte smlouvu a nemusíte ukazovat výpis z banky.

Pojistka je dobrá věc, zaměstnavatelé je vyžadují, protože malá chybička může způsobit škodu za pár set tisíc... A jak by to potom skladník splácel ze svého platu... Takhle to mají jednodušší. U nás skladníci taky mají povinnost, dokonce to za ně uzavírá firma a platbu strhávají ze mzdy.

murka*
hodnocení

Jenže oni chtějí vidět, že to platí a smlouva je nezajímá. Co teď? Musíme ukázat..

cyril*
hodnocení

0x

Do soukromého pojištění a jeho,placení nikomu nic není ani zaměstnavateli, až na jednu výjimku, kterou je situace, kdy zaměstnavatel přispívá nějakou formou zaměstnanci ve výplatě na toto pojištění. Potom záleží na pracovní a případně kolektivní smlouvě, jak je toto řešeno a zaměstnavatel by měl mít možnost přesvědčit se, že prostředky poskytnuté k tomuto účelu jsou opravdu takto využity.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]