Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
končí mi k poslendímu květnu smlouva a zaměstnavatel mi již řekl, že mi smlouvu neprodlouží.
Chtěla bych se zeptat kdybych náhodou nyní onemocněla dostala bych nemocenskou i od 1 června , když už by mi již skončila smlouva?
Jak se to řeší?
Nebo kdybych onemocněla třeba až po skončení smlouvy dostanu nemocenskou nebo ne?
Děkuji
0x
Dobrý den, nemocenskou samozřejmě budete dostávat i po ukončení zaměstnání. Je však nutné zaměstnavateli nadále odevzdávat "lístky na peníze" a zápočtový list Vám zaměstnavatel vystaví až po ukončení neschopnosti. Kdybyste onemocněla až po ukončení zaměstnání, tak i zde je nárok na nemocenskou - pracovní neschopnost Vám však musí být vystavena do 7 dnů po ukončení zaměstnání, musíte však počítat s tím, že za prvních 21 dnů nemoci nedostanete žádné peníze, jelikož v prvních 21 dnech hradí nemocenskou zaměstnavatel za dobu, na kterou připadají pracovní směny a tím, že již nebudete v pracovním poměru, nebudete mít také žádné směny, nevznikne Vám na tuto náhradu nárok. Nemocenskou tedy budete dostávat v tomto případě až od 22 dne pracovní neschopnosti od Okresní správy sociálního zabezpečení.
A nemohla by jít amyse na neschopenku ještě než jí skončí smlouva? to by mělo jít o klasickou neschopenku ne?
Dobrý den
Vždycky jde o klasickou neschopenku.Vy znáte nějakou jinou?Jak píše amyse prvních 21 dní se toto nazývá NÁHRADA MZDY tento název není náhodou ,ale proto že je nahrazuje ušlou mzdu.Je tedy z-ci vyplácen ve dnech kdy měl být v práci,ale z důvodu nemoci nebyl,tedy jen v pracovní dny )výjimkou jsou z-ci kteří pracují v jiném režimu než od po do pá ,ale tím se nebudeme zabývat).Bude Vám tedy yplácen je po dobu co budete z-cem,jakmile Váš prac.poměr skončí,žádná mzda Vám "neujde" tedy Vám dle zákona nenáleží žádná náhrada.Ještě je třeba si říct ( a píše to amyse), že první 3 dny jste doma zadara.
Pokud budete nemocná i po uplynutí 21 dnů ,změní se náhradamzdy v nemocenskou a tu vyplácí ČSSZ,pro Vás však zůstavá,že "lístky na peníze" i ukončení PN odevzdáváte z-teli,vše se vyřizuje přes něj.
Z toho všeho logicky vyplývá,že na to abyste brala souvisle nějaké peníze,aodmyslíme přitom ony 3 dny ,kdy Vám nic nedají tak jako tak,byste musela onemocnět nejpozději 21 dnů před ukončením PP.
PS : Samozřejmě ,že marodit by měl jít ten ,kdo je nemocný,a ne ten ,koho propustili z práce.Právě pro tohle zneužívání je to s nemocenskou tak ,jak to je.
0x
Zdravím.Jen dodám maličkost.Nezapomeňte se po skončení pracovního poměru nahlásit v zákonném termínu na Pracovní úřad.Tedy pokud Vám to zdravotní stav dovolí.Tam vyřešíte i nemocenskou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.