Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škodí cigaretové nedopalky vodě

Od: hvezda* odpovědí: 13 změna:

Známej jezdí na ryby a hází tam nedopalky (cca 15 za dopoledne). Jak moc to znečištuje vodu? Nevím, kde to vyhledat.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

Pročítala jsem všechny odpovědi a někdy souhlasím, někdy ne. Ale to je fuk, Dotaz, jestli to škodí máte víceméně zodpovězen. Já za sebe říkám, jestli to má nějaký jed nebo nemá, nedělá se to! On tam hlavně nenasype čistý tabák, jak tu probíráte, on tam hodí vajgla. To je i s dehtem, buničinou či co to tam je a papírem. Tak to tam rovnou může i čůrat a kakat ne? To je taky přírodní.

Až budeme mít za několik let ekologické obaly, odbouratelné, tak budeme házet odpadky do lesa? Protože se bezpečně rozloží? To samé mě zvedá ze židle vynález na psí výkaly. Lopatka. Paní jde s pejskem, lopatku v ruce, pejsek se vykadí a šup a bobek letí do trávy. No, chtěla bych se tam projít teda. Ale toho házejícího to nezarazí, protože lopatku k tomuto účelu koupil a tak to považuje za správné.

Fuf, to jsem se zas rozparádila. Ať si ten pán vezme plechovku na vajgly, tu může cestou z ryb někde vyhodit do popelnice a co...*nevi*

martinaa*
hodnocení

0x

Cigareta je relativne prirodniho razu, papir a tabak. Zadne chemikalie v ni takto nejsou. Ale vodu to znecistuje jako kazdy bordel, co tam odhodite. Ze se za cas rozlozi a je lepsi nez mikrotenove sacky nebo pet lahve neznamena, ze neskodi. Skodi organismum ve vode i rybam, ktere toto mohou sezrat. A v neposledni rade je to pekny humus a prasactvi.

doplněno 23.05.11 21:36:

Nehlede na to, ze na (snad) vsech rybnicich, nadrzich a jezerch plati nejaky rybarsky rad a rybarska pravidla.

kt8d5*
hodnocení

0x

Nedopalek cigarety je naprosto přírodního rázu. Přírodě nikterak neškodí. Ráno si vždycky dám k snídani plný talíř vajglů zalitých vyjetým motorovým olejem *smich*.

rv*
hodnocení

0x

Nedopalek (usušené listy tabáku) škodí vodě stejně jako napadané listí topolů okolo. Obojí ve vodě zetlí a za pomocí bakterií se přemění hlavně na škodlivé CO2 a méně škodlivé H2O, jak organické látky obvykle činí. Pokud by známej vajgla před rozkladem ochránil, naše planeta by se ohřívala méně.

hop®
hodnocení

0x

Četl(a) jste knihu "Sedmilháři? Krásné počteníčko, tam jeden "rybář" vnadil právě na vajgly a měl to jako životní tajemství. Jinak si myslím, že voda je znečištěna daleko horšími a nebezpečnějšími záležitostmi...

martinaa*

To urcite je:) Ale neni to navod, jak se chovat mene coby hovado:)

hop®

Ano, to jsem zapomněl dodat, takže mi nezbývá než souhlasit!;)

buss
hodnocení

0x

Vodě asi ne, ale tomu, co v nií žije. Je třeba vyzkoušet, nechat ho vylouhovat a vypít to.

hodnocení

0x
Já jsem vždy byl v tom, že tabák obsahuje nikotín, a to je kvalitní jed. Roky se používal v zemědělství proti škůdcům. Já osobně kdysi po vylouhování balíčku Tarase Bulby ve vodě s úspěchem likvidoval tu svoloč na zelenině.
Historie pozná úspěšné traviče lidí, případně zvířat.
Jistě, že v jednom špačku není mnoho tabáku, ale poznáme přirovnání k opakující se kapce vody... V každém špačku je také hlavně ve filtru plno dehtu a dalšího svinstva... Koukněte na hladinu vody třeba někde v louži u nástupiště tramvaje plné špačků...No fuj!
Ten "talíř vajglů" jsem si kdysi jako kuřák dával zcela dobrovolně. Den co den...
Chvála hmotě, že kdysi... ale ryby od toho rybáře by mi asi nechutnaly ...
doplněno 24.05.11 03:10: Takže některé odpovědi výše se mi moc nelíbí... Ze studánky s plavajícím topolovým listím už jsem vodu pil... "Čaj" ze špačků jen v krajním případě, asi v ohrožení života.
reeve*

Čistý nikotin je sice vysoce toxický alkaloid a výluh z tabáku je účinným jedem, v přírodě však nevydrží dlouho. Ve vodě i v půdě je bakteriemi (rod Pseudomonas a některé další) brzy rozložen na neškodné složky, v konečné podobě až na oxid uhličitý a vodu. Totéž platí i o dalších látkách v nedopalcích, včetně tabákového dehtu (ten se rozkládá relativně nejpomaleji). Proto se nemusíme bát ani nedopalků v půdě (kam myslíte, že zemědělci či zahradníci odhazují vajgly?), ani v kompostu, ani ve vodě. Navíc je rozdíl mezi smrdutou louží plnou kvasících rozmočených nedopalků (tam se výše zmiňovaným bakteriím moc nedaří, protože potřebují kyslík, takže rozklad trvá až několik týdnů) a větší vodní plochou - řekou, přehradou či rybníkem. Tak jako se neděsíme ovoce ze zahrady, kam někdo občas odhodí nedopalek, neměli bychom se děsit ani vody, kam občas upadne trocha fermentovaného tabáku.

Kdybych si měl jako rybář vybrat, raději bych zahrabával nedopalky mělce pod povrch půdy - tam je rozkladných bakterií nejvíce a mají tam také nejvíce kyslíku. Navíc to na pohled vypadá méně eklhaft než rozmočené filtry plovoucí po hladině. Ale ekologická či zdravotní tragédie to rozhodně není.

Mimochodem, ten příměr s topolovým listím není tak úplně od věci. Během vegetace do vody (včetně vodárenských nádrží) napadají kvanta listí, větviček, semen, pylu a plísní, z nichž mnohé obsahují toxické látky - a v mnohem větším objemu než přinese těch pár vyhozených nedopalků či rozmočených krabiček cigaret. Kdyby je nikdo nerozkládal, brzy by voda nebyla k pití. Naštěstí má příroda své účinné recyklační procesy, díky nimž se můžeme bez obav napít i ze studánky, kam před několika dny někdo odhodil vajgl.
Na zdraví!

hodnocení

0x

Já bych Vašemu známému doporučil, aby si nedopalky házel doma v koupelně do vany...voda jako voda, že jo?

No a každý večer se v tom pak celá rodina může vykoupat...To bude nádhera! Všude bude tato páchnoucí rodinka s filtry od cigaret nalepenými na celém těle oblíbená...Každý bude chtít znát tajemství toho nádherného odéru...

Fuj tajxl...prase jedno!

reeve*

Pijete vodu z vodovodu? A pochází ta voda z nějaké vodárenské přehradní nádrže? Pak vězte, že do ní kařdoročně napadají nejen tisíce vajglů, ale také stovky tun zvířecích výkalů či tisíce hektolitrů moči a rozkládají se v ní tuny zvířecích mršin.
A jak vidíte, docela nám chutná...

rv*

Asi nevíte, že se prodává pánské mýdlo s tabákovou vůní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]