Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednatel a fakturace u své s.r.o.?

Od: houkal® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám drobný hypotetický dotaz.

Můžu si jako jedinný jednatel (a majitel) SROčka fakturovat své firmě za služby? Pokud ano, vzniká mi tím jiná povinnost, než externímu dodavateli (mimo firmu)? Můžu si zároveň vyplácet odměny jako společník / majitel?

Děkuji za odpověď.

Houkal

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Teoreticky může, pokud jste např. Karel Novák, jednatel firmy Houkal s.r.o. a jste zároveň živnostník, vystavíte jako Karel Novák firmě Houkal s r.o. fakturu. Ale v tu chvíli máte kontrolu z finančáku. *bezim*Na odměnu máte ze zákona jako jednatel nárok.

doplněno 19.05.11 07:22:

Pěkně jste se tu do mě pustili. *smich* Já jen podle zkušenosti, přišlo mi to jako ten samý případ. Firma A prodala nábytek firmě B, obě měly stejného jednatele. Šup a finančák byl vše prohlédnout, jestli je to košér. *sok*

jenicekpoplatnik

A jak se finančák v tu chvíli dozví, že někdo vystavil na někoho fakturu? Máte bujnou fantazii. Tento vztah je zcela legální, jen při případné kontrole a nalezení takových transakcí bude FÚ zkoumat, jestli byly dodrženy podmínky stanovené pro osoby blízké.

hodnocení

Že je to technicky možné chápu. Jde mi o to, zjistit, co by se na tom nemuselo líbit FÚ a proč?

V každém případě je OSVČ schopný fakturou vytáhnout jakoukoli částku za menších "poplatků" (bez danění firmou)...

Zajímá mě hlavně to, zda to může být jednatel a co to skýtá za rizika.

reeve*

Finančák (případně orgány činné v trestním řízení) na to vlítnou v případě, že půjde buď o nějaký daňový únik, anebo o poškozování spolumajitelů či věřitelů (např. "tunelováním" firmy). Jestliže se peníze jen přelijí z jedné kapsy Karla Nováka do druhé, nemělo by to být nic proti ničemu.

hodnocení

To je právě to: "...Jestliže se peníze jen přelijí z jedné kapsy Karla Nováka do druhé, nemělo by to být nic proti ničemu..."

Potřeboval bych vědět pokud možno přesně - ANO, LZE (případně čím je podmíněno), nebo NE, NELZE (a případně proč).

Všem za odpovědi děkuji.

strato
hodnocení

0x

Ja bych řek, že fakturace jednatele jako OSVČ na s.r.o. nelze, vyplývá to i z ustalené judikaturu Nejvyššího správního soudu, jeden z judikátu dokonce prošel i testem ústavnosti. Fakurace jednatele je navíc blokována v §136 obchodního zákoniku.Všechny kasašní stižnosti byly zamítnuty. Pokud se tak ale přesto rozhodnete, tak odměnou bude dodatečné sražení záloh daně ze závislé činnosti u s.r.o. Jinými slovy správce daně překvalifikuje příjmy z §7 na §6. Rozumím tomu, že to je pro podnikatele výhodné, neboť jako fyzická osoba si může uplatnit minimálně paušalní výdaje a z fakturovaných příjmů prakticky nic neplatit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]