Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prašné prostředí vs hygiena v pracovní době

Od: jirkamatousek® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den pracuji v prašném prostředí a potřebuji poradit zda mám nárok na hygienu v pracovní době nebo až po skončení pracovní doby.Předem děkuji za odpověď hledal jsem na netu ale asi špatně :0)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

jako kdy se můžete jít umýt po práci, nebo v pracovním procesu?

Započítávání mytí

zaměstnance do pracovní doby

Může zaměstnavatel započítávat mytí zaměstnanců do pracovní doby? Může to např. sjednat v kolektivní smlouvě?

Řešení

Zákoník práce neřeší otázku osobní očisty po skončení práce a v jakém rozsahu by se měla započítávat do pracovní doby. Tyto úkony mají zaměstnanci zásadně provádět mimo pracovní dobu. Praxe je však mnohdy jiná: zaměstnanci se věnují osobní očistě (např. mytí) ještě před skončením směny.

Kdyby se důsledně uplatnila zásada, že se mytí musí provádět mimo pracovní dobu, byli by v některých případech příliš znevýhodněni zaměstnanci, kteří se při práci znečistí a kteří by pak _ protože se musí umýt _ nestihli např. dopravní prostředek z místa pracoviště, oproti těm, kteří se nemusí mýt. Vznikla by tak určitá nerovnost. Proto zákoník práce výslovně neupravuje otázkumytí zaměstnanců, ale umožňuje zaměstnavatelům, aby v kolektivní smlouvě sjednali nebo ve vnitřním předpise stanovili, jakou dobu z doby potřebné k osobní očistě po skončení práce lze započítat do pracovní doby. To mohou učinit i zaměstnavatelé, kteří neprovozují podnikatelskou činnost.

U některých prací se předpokládá, že i při uskutečňování "čisté” pracovní doby se zaměstnancům bude v určitém rozsahu započítávat do pracovní doby doba mytí (osobní očisty). Jsou to zejména takové druhy prací, při nichž je důkladné mytí po skončení práce nutné ze zdravotních důvodů. Tak je tomu například u zaměstnanců pracujících s vysoce virulentními látkami, u zaměstnanců v infekčním prostředí nebo u zaměstnanců v potravinářském průmyslu apod. Tyto okolnosti by měl zhodnotit zaměstnavatel a upravit je ve výše uvedených právních úkonech, v kolektivní smlouvě samozřejmě jen po dohodě s odborovou organizací, pokud je na pracovišti ustavena.

V souvislosti s osobní očistou zaměstnanců se v praxi vyskytují dotazy, zda je možné do pracovní doby "započítávat"i určitý druh očisty (mytí) před zahájením pracovní doby anebo čas, který zaměstnanec potřebuje k převlékání. Zaměstnavatelé tuto možnost nemají a nemohou takový nárok ani sjednat v kolektivní smlouvě nebo stanovit ve vnitřním předpise. Tato možnost existovala v počátcích účinnosti zákoníku práce, ale v důsledku restriktivních opatření, jejichž účelem bylo zajistit vyšší efektivnost pracovní doby, byla zrušena.

viz: i-poradce.cz/...

doplněno 16.05.11 20:53:

dále: financninoviny.cz/...

pochopil jsem dotaz správně?

hodnocení

Děkuji za odpověď a přeji hezký večer.Jirka

doplněno 16.05.11 21:07:

Ano jedná se mi o to že jsem po práci zaprášený a musím se umýt ale kolegové mají čistější práci tak si umyjí max.ruce a jdou domů no a já jedu až dalším autobusem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]