Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Transport nestabilního pacienta

Od: vladimir2* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.
Jsem zdravotní bratr a mám akutní dotaz na ODBORNÍKY ČI LIDI, KTEŘÍ MAJÍ ZKUŠENOST S TRANSPORTEM NESTABILIZOVANÉHO PACIENTA.
Máma mé kamarádky leží na ARO odd., s CA rekta, je v umělém spánku.
Jsou komplikace, má nízkou hladinu krevních destiček. Operovali ji dnes, jelikož jí rektální část střeva praskla, obsah se dostával společně s krví do břišní dutiny a tudíž se to revidovalo. Bohužel při operaci nastalo masivní krvácení, tudíž je celé břicho zarouškované a na druhý den se má dělat další operační revize, zda-li břicho stále krvácí či ne.
Kamarádce bylo řečeno, že při druhé revizi to možná její máma nevydrží a zemře, což samozřejmě nechci dovolit.
Vůbec se mi nelíbí přístup tamnějších lékařů ani jejich kurativní postup. Jsou naprosto laxní a v podstatě jim to je jedno.
Nepodávají žádné pořádné informace, jsou k nesehnání atd.
Potřebuji vědět, zda-li někdo nevíte jak to je s překladem pacienta do jiného zařízení, když je pacient zcela nestabilní a v umělém spánku. V úvahu by připadala FN Olomouc.
Jak dál? Zavolat do Olomouce, zda-li by pacientku přijali přes urgentní příjem a pak toto oznámit lékařům současné nemocnice? Transport podle mě připadá v úvahu pouze letecký.
Kamarádka není ze zdravotnického oboru, tudíž neví jak situaci řešit, ale mně se ten přístup nelíbí.
Poraďte prosím, pokud víte užitečné informace.
Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. To je celkem běžná záležitot a bohužel s takovým přístupen lékařů se setkal skoro každý. Ve Vašem případě je to o to horší, že se nejedná o Vašeho rodinného příslušníka. A i kdyby se jednalo, tak zde vystoupí do popředí právní stránka věci a odpovědnost za dopad celé situace v případě nezdaru. Nedovedu si představit, kdo by právně zastoupil nemocnou, která je v umělém spánku, kdo by rozhodl o přípustnosti transportu, o náhradě výdajů a dalších souvisejících věcech. Už vidím, že z hlediska zdravotní pojišťovny, která má smlouvu s tou Vaší nemocnicí někdo ihned rozhodne o útratě desetitisíců za převoz z důvodů Vaší nedůvěry. Nechci Vás dále stresovat. Já to vidím jako naprosto nereálné. Bohužel. Sorry. s pozdravem Laďa

vladimir2*
hodnocení

Jo, vím že po právní stránce to je velký problém - transportovat pacienta, který k tomu sám nevyslovil souhlas.
Ale přece ji nenecháme zemřít?

hm*

Tak možná zavolat do Olomouce a zeptat se jich. Jestli to vůbec jde a případně jak.

marenka*
hodnocení

0x

Vladimíre, jestli můžete, zajděte zítra osobně do FN Olomouc za ředitelem. Zkuste se s ním domluvit, nebo s primářem příslušného oddělení. Udělejte to. *modla*

Já měla minulé léto (2010) tatínka s rakovinou v Liberci na onkologii. Stěžoval si, že chce domů, protože si ho tam nikdo za celý den nevšimne, je mu špatně, vodu mu nikdo nepodá, ozařování špatně snáší a ... Prostě hrůza. Měl PEG (vývod do žaludku) a krmil se sám. Nemohl se vyprázdnit, nikomu to neřekl, nechtěl obtěžovat, sestry prý každou jeho žádost o cokoli proložily ne moc příjemným výrazem v obličeji. Chtěla jsem mu zařídit Brno, vyhlášená onkologická klinika a já kr.va, nevím nač jsem čekala. V pondělí pustili taťku domů, ještě ten večer doma zkolaboval. Rychlou byl převezen do Jablonce, kde nechápal nikdo. Dehydrovaný, ucpaná střeva. Okamžitě kapačky, výživu, čekali až se trochu "srovná", aby ho mohli operovat, uvolnit střeva. Ve středu zemřel. Můžu vám říct, že s pocitem, že nakonec klidně mohl umřít na blbou zácpu, se fakt špatně žije.

vladimir2*
hodnocení

Děkuji moc za názor.

martinaa*

Tak to je hodne smutne...*plac* Uplne se mi chce brecet...

vladimir2*
hodnocení

Jo to mně taky...obzvlášť nyní, když jsem zjistil, že rodina pacientky převoz nechce *plac*

martinaa*

Nekdy to tak je... nejaky transport je hodne riskantni vec i tak, natoz v tomto stavu. Obavam se, ze tady uz neni jak pomoci a rodina to dobre vi:(

doplněno 16.05.11 20:11:

Nebo jak psala marenka, osobne za reditelem FN olomouc. Proste to zkusit, poptat se po jine variante reseni, pokud existuje. Otazkou je, zda Vam jakozto pouhemu priteli, nikoli rodine, neco takoveho sdeli a budou to s Vami resit...

vladimir2*
hodnocení

Jako zdravotní bratr vím, že mně nesdělí nikdo nic.
Musel by to řešit blízký příbuzný pacientky, eventuálně na základě mé koordinace...
Bohužel já to nevidím dobře :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]