Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se poradit. Manžel podniká jako fyzická osoba.Měl finanční problémy a potřeboval si půjčit v bance.Já byla v té době na mateřské dovolené a nevěděla jsem,jak velké má fin.problémy.Chtěla jsem mu samozřejmě pomoci. Půjčil si v bance velkou castku a ja se tam bohuzel podepsala (před 3 lety) jako ručitel pujcky.
V současné době se manželovy fin.problémy staly neúosné.Přerostly v exekuce..pomáhala jsem jak se dalo,ale už je toho přiliš. Slibuje,,ze da vse do poradku,ale nic zatim nsplatil.Já jsem tedy podala žádost o rozvod.Chtela bych nas uchranit alespon dalsiho narustani jeho dluhů.
Je možné,aby sepsal,že přejímá zodpovědnost za své dluhy výhradně on?Všechny peníze použil na podnikání. Podniká jako fyzická osoba. Do domácnosti nic neinvestoval. Když se rozvedeme,tak nebudu ani vědět,jestli půjčky (ma jich více) splácí nebo ne.
Uz jsem prodala svůj majetek nabyty darem,abych mu pomohla.Ale ted už já ani rodina nic nemáme:Zbyl mi jen strach,že případná exekuce spadne i na mě a mého syna.
Je možné při soudním řešení SJM po rozvodu vyřešit,aby tyto závazky převzal výhradně on?Já jsem na mateřské dovolené 4.rok a chodím si přivydělávat. Splácím další půjčky,které jsem si vzala na své jméno.Peníze použil opět on na své podnikání..
Pokud já budu splácet tyto malé půjčky,které jsou přímo na mé jméno, přihlédne někdo,třeba u soudu,že si své závazky plním?Velký úvěr ze svého platu splácet nemohu,ale ani přinutit manželala,aby dodržoval spl. kalendar a splácel. Tím více, když nebudeme bydlet po rozvodu společně.
On tvrdí,že mi podepíše všechno.Je možné tedy sepsat nějakou dohodu o vypořádání,kde uzná,že si půjčil na podnikání a já s tím nemám nic společného?
Mělo by ještě smysl sepsat dohodu o Zuzeni SJM,kdyz uz jsou dluhy velke?Nemame zadny majetek ,ale nechci,aby dluhy do rozvodu jeste narostly.?
Ada
Dobrý den,mám podobný problém. Manžel podnikal jako fyzická osoba a půjčoval si jen peníze. Za všechno jako jeho žena ručím i já. Jsme už rozvedení ,ale i tak budu muset platit jeho dluhy, i když jsem o nich ani nevěděla. A to jsem se mu pod nic ani nepodepsala. Pokud jste to v bance podepsala, už s tím neuděláte nic. Můžete si zůžit SJM a od chvíle zůžení už si každý nabývá majetek i dluhy sám za sebe. Ale do doby zůžení SJM jsou dluhy na oba, tedy je budete muset splácet i vy. Já jsem ve stejné situaci, exmanžel dluhy neplatí, já jsem na mateřské a jak to tak vypadá,tak po mě půjdou exekuce, protože jemu nemají co vzít. Taky nevím co dělat dál, ale náš právní systém, tyto situace nezajímá. Prostě jak majetek tak dluhy nabyté v manželství jsou obou. Dluhy při rozvodu vypořádat nejdou a už vůbec ne, když jste se pod půjčku podepsala.
Dobrý den,
ještě bych svou otázku upřesnila. Je možné provést zúžení SJM,když už je podaná žádost o rozvod? Má to vliv na konečné vypořádání SJM při rozvodu?Nebo se to potom hodnotí u soudu ještě znovu s přihlédnutím,kdo dluhy způsobil,jak se zasloužil o rodinu atd..
Ono to může ještě do rozvodu být 2-3 měsíce.Za tu dobu se mému manželovi může povést ještě podepsat nějakou půjčkou u lichváře.Výsledné dluhy by pak byly ještě větší..
Děkuji
Ada
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.