Nejste přihlášen/a.
Pořád se mě pletou pojmy,superhrubá mzda,hrubá mzda,čistá mzda. Můžete mi poradit kolem mám čistýho na hodinu,když hrubýho mám 110kč/hod?
Zkusím to jinými slovy:
Hrubá 110,-/hod je to, co máte ve mzdovém výměru. Tuhla mzdu s Vámi sjednal zaměstnavatel.
Superhrubá je pouze pro účel výpočtu daňového základu. Superhrubá je hrubá plus 9% (což je zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem) + 25 % (sociální placené zaměstnavatelem), tato částka se použije pouze jako základ pro výpočet zálohy na daň (15%), vypočtená daň se odečítá od hrubé.
Čistá je hrubá mínus 4,5 % zdravotní poj. placené zaměstnancem mínus 6,5 % sociální poj. placené zaměstnancem mínus daň (15% ze superhrubé). Čistou dostanete při výplatě.
Z vypočtené daně se ale uplatňuje sleva, takže výsledná daň bude nižší o 1970 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.