Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrubá a čistá mzda

Od: heterak® odpovědí: 5 změna:

Pořád se mě pletou pojmy,superhrubá mzda,hrubá mzda,čistá mzda. Můžete mi poradit kolem mám čistýho na hodinu,když hrubýho mám 110kč/hod?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zkusím to jinými slovy:

Hrubá 110,-/hod je to, co máte ve mzdovém výměru. Tuhla mzdu s Vámi sjednal zaměstnavatel.

Superhrubá je pouze pro účel výpočtu daňového základu. Superhrubá je hrubá plus 9% (což je zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem) + 25 % (sociální placené zaměstnavatelem), tato částka se použije pouze jako základ pro výpočet zálohy na daň (15%), vypočtená daň se odečítá od hrubé.

Čistá je hrubá mínus 4,5 % zdravotní poj. placené zaměstnancem mínus 6,5 % sociální poj. placené zaměstnancem mínus daň (15% ze superhrubé). Čistou dostanete při výplatě.

Z vypočtené daně se ale uplatňuje sleva, takže výsledná daň bude nižší o 1970 Kč.

hodnocení

A těch 110 hrubýho je teda kolik čistýho?

antara

To vím přesně na halíř: 134,22 Kč.

Záleží, kolik odpracujete v měsíci hodin. Mzda se počítá za měsíc, ne za hodinu. Tak např. 187 hodin, to je hrubého 20.570 a čistého 16.136.

doplněno 11.05.11 21:11:

Takže 86,29 čistého na hodinu.

Nebyla řeč o přesčasech, příplatcích, náhradách... takže tento údaj nemá vypovídací hodnotu.

hodnocení

1x

110 vaší hrube je i zdarvitní a sociální, záloha na dan a máte čistou mzdu.

Na druhou strarnu je 110 + odvody zaměstnavatelů ve výši 35 % a to je ta super hrubá mzda. Přesně tolik musí vynaložit zaměstanvatel na Vás.

stačí?

doplněno 11.05.11 18:01:

mesec.cz/...

mesec.cz/...

doplněno 11.05.11 21:12:

Jak jednoduché...

finance.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]