Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roční výdělek 300 000kč-kolik odvedu daň?

Od: hanicka* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den moudré hlavičky,prosím moc,potřebovala bych poradit. Dostala jsem nabídku od zaměstnavatele, abych k němu šla pracovat na vedoucí pozici, ale nechce mi dát 22 000 měsíčně čistého na smlouvu, že náklady pro stát by byly na mě příliš velké, ale nabízí mi 25 000 měsíčně s tím, ať si vyřídím živnostenský list. Kolik odvedu peněz na daních, když bych za rok vydělala 300 000 kč?A vyplatí se to vůbec.

Předem děkuji za kladné odpovědi

Hanča

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dovolím si tvrdit, že se z 25 tis. nedostanete na 22 tis. čistého, ledaže byste to dostávala celé načerno na ruku a hradila si alespoň zdravotní pojištění ze svého. No a v případě nemoci byste byla v háji. O důchodu se nezmiňuji, ten beztak časem nebude vůbec a nemá smysl do něj teď cpát své peníze.

doplněno 09.05.11 12:00:

Uvědomte si, že pro zdravého bezdětného člověka v zaměstnaneckém poměru odpovídá 22 tis. čisté mzdy hrubé mzdě cca 29500 a dalších 9900 zaplatí zaměstnavatel. Švarcsystém je sice finančně výhodnější, ale přijdete o zaměstnanecké výhody.

Při švarcu se z 25 na 22 téměř dostane. Když si vezmete 60% paušál, tak se 300 tis smrskne na 120 tis ke zdanění, tedy vypočtená daň bude nižší, než sleva na dani = daň z příjmu bude 0 Kč. Stejně tak zdravotní a sociální se neplatí z celé částky ke zdanění, ale pouze z jejich 50%, tedy z 60 tis = zdravotní a sociální vyjde nižší, než minimální, bude se tedy platit v minimální výši. To máme 19.212 zdravotní a 21.684 sociální. Dohromady 300.000 - 19.212 - 21.684 = 259.104, t.j. 21.592 Kč čistého měsíčně.

hanicka*
hodnocení

Děkuji za ten rozbor,to jsem měla přesně na mysli.Díky moc*palec*

buss
hodnocení

0x

Švarc systém ... Viz zákon o daních z příjmu, jsou i na intu formuláře interaktivní na vyplnění jak daní, tak soc. i zdrav. pojištění, i ke stažení, viz dokonce několik verzí, např. A110223_VEN-DANE_2010_V21.xls

hanicka*
hodnocení

Takže chápu dobře, že z částky 25000kč měsíčně za sebe budu odvádět pouze zdravotní a sociální pojištění? V životě jsem nepracovala na ŽL. Nemám s tím žádné zkušenosti.Pracovala jsem 5 let u jedné firmy, kde jsem měla 22000kč čistého měsíčně. Zajímá mě kolik budu mít konečnou částku výplaty po odvodu daní?

hepcziiik*

Budete muset odvádět měsíčně minimální zálohy na zdravotní a sociální a doporučuji si spořit i na daň z příjmu, abyste v březnu nebyla překvapená, že třeba další dvě výplaty odevzdáte berňáku...

Dále se při podávání DP můžete rozhodnout, zda budete uplatňovat odpočitatelné položky (musíte si vést účetnictví) nebo výdaje odečtete paušální částkou (běžný živnosťák má paučální výdaje v současnosti 60%. to se rozhodnete podle toho, co je pro Vás výhodnější.

Teď hned Vám nikdo nespočítá, kolik budete mít na konci roku vyděláno čistého, protože nezná vaše možné odčitatelné částky - na poplatníka/y, na děti atd. Jak bylo napsáno výše, zhruba to zjistíte, když si stáhnete z internetu elektronický formulář DP a zkusmo si jej vyplníte

hanicka*
hodnocení

Jsem bezdětná, svobodná,nevlastním žádné firmy ani majetek.Po škole jsem nastoupila k firmě na HPP kde jsem se vypracovala na částku 22 000,- čistého a nikdy jsem neřešila kolik odvedu na daních,zdravotní socialní-to za mě platil zaměstnavatel.Takže podle toho co písmenkujete, tak se nedostanu ani na částku 22 000,- měsíčne co mám teď i když mi nabízí 25 000,- měsíčně, ale musím si za sebe zaplatit ze zákona měsíčně zdravotní a sociální+jednou za rok daň.Když jsi spočítám, že při čásce 22 000 měsíčně jsem za rok vydělala 264 000,- a takle bych měla 300 000,- tak při odvedení zdravotní sociální+jednou zarok daň, tak bych měla ještě méně než mám doposud?

buss

Uvědomte si, že na živnosťák k určité činnosti je třeba i nějaké vzdělání. Takže si tam v přílohách najít podle činnosti, co je k tomu třeba. Budete hradit daň z příjmu v plné výši, jaké budou náklady? Obecně švarcsystém není výhodný, je to v podstatě vykořisťování, zaměstnavatel vám zprotředkoval kšeft a o nic moc se nestará. Odpovídáte pak za škody a j. A najde si třeba někoho, kdo to udělá za míň. A kdo bude dělat účetnictví?
Proč si nepřečtete zákon o dani z příjmů, zadejte to do vyhledávače. Též zákon o sociálním a zdravotním pojištění o platbách na ně. A vyhledat si formuláře. Maximum norem najdete i tady - businessinfo.cz/... pak na finance.cz, firemnifinance.cz, na stránkách ministerstev aj.
formulare-ke-stazeni.cz/...
Trošku vlastní aktivity.

Začal bych spíše zde: jakpodnikat.cz/.... Ke čtení zákonů bude jistě ještě příležitost.

georgina*

Haničko, když to vezmu selským rozumem, tak pokud máte dnes čistého 22 tis., tak určitě nemáme hrubého 25 tis., ale alespoň 30 tis. Z čehož vyplývá, že při hrubém příjmu 25 tis. Kč určitě budete mít čistý příjem nižší než současných 22 tis. Kč . Toť je má čistá úvaha, bez složitých výpočtů.

doplněno 09.05.11 10:47:

omlouvám se za chybu - oprava: ...určitě nemáte hrubého 25 tis...

hanicka*
hodnocení

No to sice mám, ale už mět nebudu,pač firma končí.*plac*Proto se dotazuji na otázku, kolik vlastně z těch peněz budu mět v realu když na tuto nabídku přistoupím a dokonce se kvůli ní budu muset přestěhovat do Prahy*nevi* Každopádně mooooc Vám všem děkuji za odpovědi.

atreus*
hodnocení

0x

Doplním, že nebudete mít nárok na placenou dovolenou, na odstupné při výpovědi, ...

A víte, jakou živnost byste provozovala?

hanicka*
hodnocení

Ještě ne.Pracovala jsem 5 let jako vedoucí skladu+logistika pro firmu která se zabývála velkoobchodní prodej kabelů, pasivních a aktivních prvků pro počítačové sítě, telekomunikace a elektroniky a momentálně jsem dostala nabidku dělat v podstaťe to stejne pro soukromníka,který vlastní nemale sklady na okraji Prahy a spolupracuje s vodafonem.Takže přesně nevím jaký druch živnosti..

nadne
hodnocení

0x

Neodpovím na to, kolik odvedete na daních, když vyděláte 300000 za rok, protože to nevím. Domnívám se však, že jste je už vydělala (nebo i více). Možná možné řešení: "Zaměstnejte" 5O nezaměstnaných lidí, každému z nich dejte =6000,-Kč,oni z toho každý budou žít 2 měsíce. Uděláte dobrý skutek a nebudete muset ani žádnou daň platit, protože už těch 300000 mít nebudete.

Jinak: všechno na ŽL je podstatně riskantnější, než na normální smlouvu. Nejriskantnější na tom je, že "zaměstnavatel" má vůči Vám mnohem mnohem méně tzv. povinností ...

Co se vyplatí a co ne, ví jen Pán Bůh. Někdo do 40 nahamouní třeba 10 melounů a jeho komplic ho proto zabije, aby se těch melounů zmocnil. Jiný žije "z ruky do huby" a toho milionáře přežije. Nebo: V "nejstarším řemesle" mladá žena "vydělá" báječné peníze, např. za rok na krásný přepychový rodinný dům se zahradou; když se chystá toho "řemesla" nechat, dostane od "zákazníka" nevyléčitelnou nemoc, a ani se nedočká kolaudace toho domu.

Peníze nejsou všechno, i když jsou hodně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]