Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, zda je pro staršího člověka výhodou předčasný důchod? O co přijde? Jinak: pokud si zajistí předčasný důchod, může při tom pracovat? Mám v tom děsný guláš, ale jedna známá šla do předčasného důchodu a klidně si dělá. Je to možné? /myslela jsem si, že ne, že bych mohla možná někde začít pracovat, až se dožiji věku toho starobního/. Tak vůbec nevím, jak to opravdu je. Děkuji vám za rady. Jaga.
Předčasný důchod je institut, vymyšlený pro případy, že pokud někdo přijde o práci třeba 3 roky před důchodem, nesežene novou. Do předčasného důchodu (PD)(popisuje to § 31 zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb,. ve znění všech pošahaných novel) lze odejít až 3 roky před nárokem na řádný starobní důchod (ŘSD).
Kterýkoliv den v rozmezí 3 let před dnem nároku na ŘSD se můžete rozhodnout a požádat o PD. Tento PD bude ovšem krácen a to tak, jak je uvedeno v odkazu níže. Toto krácení je trvalé, nikdy nevznikne nárok na dopočet PD nebo na ŘSD. Podmínkou pobírání PD je ale to, že nesmíte pracovat, přesněji - nesmíte vykonávat činnost, která by podléhala důchodovému pojištění. Jinak by všichni poslední tři roky vesele pracovali a zároveň brali důchod a to rozhodně nebylo úmyslem génia, který vymyslel předčasný důchod. Takže lze pracovat na dohodu o provedení práce (150 hodin ročně, výdělek není omezen, neodvádí se soc.ani zdrav.pojištění) nebo na tzv. zaměstnání malého rozsahu (smlouva je postavena tak, že je jasně stanoveno, že výdělek nedosáhne 2.000 Kč, a ani ve skutečnosti nesmí být měsíční hrubá mzda vyšší než 1.999 Kč, pak se soc.poj. neodvádí). Pokud předčasný důchodce získá práci, kterou bude chtít vykonávat, a bude to pojištěná činnost, musí zaměstnavatel nahlásit, že zaměstnal poživatele PD, a tento důchod bude zastaven po dobu vykonávání pojištěné činnosti. Normální ničím neomezenou práci lze začít vykonávat ode dne, v němž by vznikl nárok na ŘSD, i přesto, že pobíráte (a už do smrti budete pobírat) PD.
Jestli je výhodnější jít do PD, nebo nejít, to záleží na prioritách konkrétního člověka. Někdo se smíří s nižším důchodem, jenom když bude moci zůstat doma, protože se necítí dobře nebo ho práce nebaví, a někdo zatne zuby a nechá se v práci třeba ranit mrtvicí, jenom proto, že by nesnesl nižší důchod... na to nelze objektivně odpovědět.
Teď se zrovna jedná o další pošahané novele, kdy ŘSD bude krácen (nechci se rozepisovat o propočtech), a spousta lidí, kterým by na ŘSD vznikl do 3 let nárok, se chystá do PD, protože se jim zdá nesnesitelné, aby ještě 3 roky pracovali a pak dostali novelou pokrácený ŘSD. Chápu je.
Jí si myslím,že předčasný důchod výhodný je,ale pro stát!
Ne,dělám si tak trochu srandu,ale něco na to je a bude.
Jsem ročník 55,ale do důchodu mám jít,díky dobrodincům,koncem roku 2018 a tak mám dost času,ale již nyní vím,že i kdybych měl ztratit z vypočteného důchodu třeba i dva tisíce,jdu do předčasného.Jak můj kamarád říká: nezáleží kolik bereš důchodu,ale jak dlouho. Nadřel jsem se a ještě těch pět roků se nadřu,ale jen doufám,že zdravíčko vydrží. A pokud se ptáš,jestli můžeš pracovat tak ti píši že můžeš,ale na černo a tuším po dvou letech můžeš pracovat legálně k důchodu bez ztráty desítky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.