Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekutor od MHD vs MHD nejezdím

Od: david010101 odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

prosím o radu nyní mi přišel platební rozkaz na strhnutí vyplaty o 15000kč od exekutora za nezaplacené jízdné v Městké hromadné dopravě a to MHD nejezdím asi 10 let a revizor mě nikdy nechytl. Další zajímavost je ta, že upomínky posílaly na 12let starou adresu kde nejsem hlášen a mám hlášenou kontaktní a trvalou adresu jinde, i přesto chodily upomínky na jíž 12let zmíněnou adresu a tedy jsem se nemohl o nepravosti ani dozvědět, až nyní kdy my byla stržena daná částka. Proto prosím poraďte jestli mám určitou šanci na úspěch, a nebo aby se taková situace neopakovala .

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

2x
juldab*

Všechny vaše odkazy jsou pro případ kdy byl člověk doopravdy chycen a né že se za něj někdo vydával.

doplněno 06.05.11 15:02:

Klidně podejte žalobu na ČR do Štraburku. V polsku již něco takového proběhlo. Musíte být vyzván na adrese svého trvalého bydliště. Pokud máte zaměstnání tak jste dohledatelný ještě tam. Žaloba ve Štrasburku je zadarmo.

david010101
hodnocení

odpovědi:

1) částku mi už sebraly z výplaty

2) nikdy mě revizor nechytl

juldab*

Okamžitě zjistit číslo rosudku.

david010101
hodnocení

je mi hloupé hodnotit rady (jelikož každá rada nad zlato) ale od pana @atreus je jediná rada opravdu použitelná stejnou přátelskou radu mi dal i právník jelikož zde zatím nepadl konkretní návod jak reálně postupovat zkusím se svými silami zjistit více a zkusit se stoutou neprovosti vypořádat a budu informovat o svých postupech pro další nešťastníky kteří se vyskytnou v podbné situaci.

PS: tímto jsem nechtěl odradit všechny zúčastněné v budoucích příspěvcích ale aby rady byli zaměřené na konkrétnost moc by mi to pomohlo děkuji za další odpovědi

buss
hodnocení

0x

Je-li tomu tak ... zřejmě se někdo takto prohlásil. A mimo prohlášení osoby nic jiného nemají (tedy nebyla řeč o nějakém dokladu k totožnosti, nebyl-li ztracen). Že je nenapadlo si nechat zjistit trvalý pobyt dřív, když se pošta vracela. Tak bych se bránil, požadoval bych, podal si stížnost, doložil, že v tu dobu jsem nemohl být na místě. Ať mne revizor pozná ... Šance umírá poslední, o radu za fikaným právníkem.

Hmmm, šance umírá poslední, nicméně se obávám, že TEĎ už se s tím těžko něco udělá. Pokud teď dopravní podnik pokutu vymáhá, tak bude nějakých deset let stará a těsně před promlčením (pražská mhd to tak s oblibou dělá), tedy už v minulosti nepochybně proběhly soudy, které pohledávku mhd vůči tazateli uznaly jako oprávněnou a odvolací lhůty budou už kolik let pryč *nevi*

david010101
hodnocení

chtěl bych se zeptat nemá někdo zkušenost s kruhem birokracie? protože v tomto případě jsem se ani nemohl bránit před vznesným obviněním, jelikož jsem sním nebyl obeznámen( úřad má evidenci mých kontaktních údajů, které si vždy aktualizuji kůli těmto případům) a ještě mám takový špatný pocit, že se někdo prokázal mímy starými doklady, jinak si neumím vysvětlit jak mohli přijít na mojí 12let starou adresu.

Jinak děkuji za dosavadní odpovědi, ale kdyby bylo možné uvítal bych konkrétnější rady typu: jeslti mám rovnou přez pravníka nebo se snimi zkusit dorozumět, a nebo kam se mám stímto problémem obrátit.

Děkuji

tlustoprd*

Vlastní zkušenost mám v 90 letech někdo se prokazoval mojí identitou při kotrole v MHD.A dopadlo to tak ,že mou argumentaci na vedení DP odmítli a musel jsem vše platit ačkoliv jsem v tom byl nevinně.

david010101
hodnocení

jinak dkěuji buss@ přesně takhle nějak mám v plánu jít se dorozumět, ale obávám se že se mnou vyběhnou a dávat právníkovi 4500kč minimálně za zahájení žalobního procesu se mi nechce

buss

stačí se přece poradit a když by si myslel, že to bude mít smysl, ať si to nechá z toho, co "vyrube". A tak je to správné než platit za bla bla.

juldab*

Jelokož vám hrozí exekuce obávám se je jedinou možností notářská uschova dané částky. Tím zajistíte že vám např nezablokují učet. A pak začít jednat.

hepcziiik*
hodnocení

0x

Mno predem bych se Vas zeptal, jestli Vas nekdy revizor chytil...

pokud ano, proc jste jezdil na cerno? To jste takova socka, ze nemate par korun na jizdenku? tak jste mel chodit pesky... Libi se mi, jak nekdo je tezkej drsnak a jezdi bez jizdenky a kdyz ho lapnou, premysli na co se vymluvit, aby se vykroutil... vubec si neuvedomuje, ze je prachsprosty zlodej. jenze zlodejny jsou v nasi zemi narodnim sportem, takze je to nekdy dokonce povazovano za hrdinstvi...

pokud vas revizor nikdy nechytl, je to naopak zlodejina ze strany DP a Vy mate sanci se branit jedine v pripade, ze prokazete, ze jste v dobe prestupku nebyl na miste cinu, coz ale po letech bude asi dosti slozite...

juldab*
hepcziiik není od věci si přečíst celou otázku kde Vám tazatel již odpověděl. Takže tento postup. Složit částku u notáře. Zjistit rosudky kterými jste byl odsouzen. Najít tyto rosudky. Z těchto rozudku zjistit jak jste byl obesílán. Důležité je trvalé bydliště, ale třeba i svedectví sousedky že řekla vaší novou adresu poštačce. Všem vyhrožovat soudy. Několikrát se stalo že po notářské uschově došlo k mimosoudnímu vyrovnání.

atreus*
hodnocení

0x

Šanci máte minimální - můžete si přes google najít podobné případy.

Někdo se za Vás mohl vydávat (uvedl Vaše jméno, adresu - nebo ztracené, odcizené doklady), proběhlo jednání u soudu, kde jste byl předvolán na neplatnou adresu a odsouzen v nepřítomnosti. Pak proběhl exekuční soud, kdy se již nezkoumá oprávněnost pohledávky.

atreus*
hodnocení

0x

Situace je taková, že se dají najít (na internetu, Černé ovce apod.) případy, kdy se někdo vydával při přistižení za někoho jiného - buď s odcizeným občanským průkazem (nikdy se Vám neztratil) nebo prostě řekl, že nemá doklady, uvedl údaje o někom jiném, koho znal (toto se telefonicky ověřuje, když takového člověka najdou v databázi, maximálně položí kontrolní otázku "jméno matky za svobodna").

Kdybyste se o tom dozvěděl včas, tak byste to mohl namítnout u soudu, chtít předložit záznam s podpisem apod.

Ale vy jste neměl šanci se o tom dozvědět, DP to nechal proběhnout až za dlouho, rozdudek byl vydán v nepřítomnosti žalovaného, pak po další době (rozsudek, jak je v těch odpovědích popsáno, je exekučně vykonatelný 10 let) se to dá do exekučního řízení, a tam již se nezabývají správností toho původního.

Tedy rada: zjistit si číslo spisu exekuce a pátrat dál. Pak to co zjistíte ukázat nějakému advokátovi. Ale upřímně: šanci moc nedávám.

reeve*

Promiňte OT reakci, ale zajímá mě to:

Vždycky jsem si myslel, že soud rozhoduje na základě nějakých důkazů či jiných podobných "směroplatných" skutečností. V diskutovaném případě bych tedy očekával například podpis chyceného černého pasažéra na nějakém protokolu o kontrole nebo svědectví policisty o kontrole totožnosti, maximálně pak výpis takových údajů z průkazu totožnosti (např. číslo OP) takových, že je běžně není možné získat. Nikdy jsem tuhle situaci nezažil, ale přece snad proboha nestačí, když chycený pasažér oznámí nějaké jméno a nějakou adresu. Vždyť to by pak revizor nemusel vůbec nic dělat, jen by na konci šichty nahlásil jména a adresy opsané z domovních zvonků. Na základě čeho tedy soud rozhodl o oprávněné pohledávce DP?

A za druhé: Pokud autor dotazu měl v té době už jiné bydliště, koho vlastně soud odsoudil. Pana X, který bydlí na adrese Y? Ale takový člověk tou dobou už neexistoval. Jak je možné uplatnit exekuci proti neexistující osobě? Copak je možné tuto exekuci jen tak uplatnit vůči člověku, který má shodou okolností stejné jméno, ale bydlí (a v době soudu či v době údajné kontroly revizorem prokazatelně bydlel) na jiné adrese?

Cožpak musím po každém přestěhování kontrolovat až do smrti poštu v místě svého bývalého bydliště, jestli mi tam náhodou nepřijde obsílka k soudu? A jak, když už tam nemám ani schránku? To tam mám každý den čekat na pošťačku a ptát se, jestli pro mě něco nemá? A jak bych si to převzal, když už mám občanku s jinou adresou?

Zkrátka, nechce se mi věřit, že by náš právní řád umožňoval takovéhle bezpráví, kdy nevinnému člověku, který nic nespáchal a nezanedbal žádnou povinnost, nezbývá než mlčky a bez jakéhokoliv dovolání zaplatit neoprávněnou exekuci. Nebo snad ano?

juldab*

Bohužel existuje tzv rozudek pro zmeškání (možný pouze v civilním právu) kdy vás odsoudí protože jste se nedostavil. Dám příklad zažaliji vás o 100 tisic a zařídím aby jste nedostal pžedvolání a jednoznačně vyhraji i když jsem vás v životě neviděl. Je to velmi zjednodušeně řečeno ale je to pravda.

reeve*

Děkuji za navedení.

Ale nedostat předvolání, to buď znamená, že nebydlím na své úřední adrese (a pak lze s jistou dávkou cynismu prohlásit, že je to moje nepořádnost), anebo na ní bydlím a z nějakých důvodů si ho nejsem schopen vyzvednout (jsem na delší dovolené, zlomyslný soused ukradne oznámení o uložení zásilky ze schránky...). Budiž. Ale přece není možné (věru, jsem naivní), aby soud poslal předvolání na nějakou jinou adresu, třeba vycucanou z prstu (nebo adresu, na které jsem dříve bydlel). Copak soud nemá právo (či dokonce povinnost) zjišťovat adresy z registru obyvatel?

Chcete tím říci, že když u soudu podám žalobu, že mi 100 tisíc dluží například jistý ing. Václav Klaus, narozen 19. 6. 1941 (reálně existující datum narození jednoho z Václavů Klausů, neprozradím kterého ;)), bytem v Jablunkově, Bezručova 751 (reálně existující adresa, na níž však V. K. nebydlí) a Pepa z hospody mi dosvědčí, že u té půjčky byl, že se mohu těšit na 100 tisíc? Jinými slovy, že soud pošle předvolání do Jablunkova a když si ho tam nikdo nevyzvedene, bude moci být vynesen "rozsudek pro zmeškání", a to v můj prospěch?

(Prosím ponechme stranou uvedený příklad konkrétní osoby, klidně jsem mohl uvést Ferdinada Vopičku narozeného 24. 11. 1956.)

doplněno 10.05.11 00:36:

Doplňuji sám pro sebe (viz můj příspěvek dole): Je-li někdo účastníkem soudního řízení (například žalovaný), soud je povinen zjistit jeho adresu z registru obyvatel a veškeré písemnosti mu musí doručovat na tuto adresu (pokud sám účastník řízení nepožádal soud o zasílání na jinou adresu). Jako žalobce tedy mohu v žalobě uvést adresu žalovaného, jakou chci, ale soud je povinen tento údaj ignorovat a obsílku musí poslat na adresu zjištěnou z centrální evidence obyvatel. Můj podfuk, jak ožebračit Václava Klause skrze Jablunkov, tedy nemůže projít. Stejně tak by se nemělo stát, že mi soud pošle obsílku na adresu mého předchozího bydliště, pokud jsem včas a řádně ohlásil na příslušný úřad adresu novou. Což je samozřejmě v pořádku.

atreus*

" podpis chyceného černého pasažéra na nějakém protokolu o kontrole"- v kokrétních případech se ukázalo, že ten protokol již byl skartován

Nebo se občan hájil tím, že nahlásil před X lety ztrátu občanského průkazu - údaje o tom byly na polici již skartovány..

" Pokud autor dotazu měl v té době už jiné bydliště, koho vlastně soud odsoudil. Pana X, který bydlí na adrese Y? Ale takový člověk tou dobou už neexistoval."

Odsoudil pana X s určitým datem narození, který dříve bydlel na adrese Y (přestěhováním se jeho totožnost nezměnila).

Jinak jiný konkrétní případ např.:

zvedavec.org/...

reeve*

Ukradený OP prosím ponechme stranou (to je samozřejmě také svinstvo, ale jeho rozbor by nás zavedl trochu jinam).

Vycházejme ze situace autora dotazu: Kdosi se zřejmě při kontrole vykázal jeho jménem, pravým datem narození (nepátrejme, jak ho získal, prakticky to není zas takový problém) a neplatnou (tehdy už cca dva roky) adresou. Možná dokonce i podepsal nějaký protokol, čímž poskytl dopravnímu podniku "důkaz" (docela by mě zajímalo, podle čeho si soud ověřil platnost podpisu, ale... nešť). Soud tedy odsoudil pana X, narozeného dne toho a toho, bytem v Y. Vždycky jsem si myslel, že tato formulace identifikuje osobu všemi třemi údaji současně. Matematicky řečeno, že mezi těmito údaji je vztah konjunkce. A neplatí-li jeden z nich, neplatí ani celek. Proč by zrovna adresa měla být údajem, který není pro jednoznačnou identifikaci nutný? Proč by to nemohlo být třeba datum narození nebo například jméno? Ano, tazatel na té adrese shodou okolností kdysi bydlel. Ale kde je psáno, že zrovna taková adresa je "věrohodnější" než například "Pumprlíková 412, Dolní Lhota"? Odsoudili by pana X, i kdyby dle žaloby DP bydlel v Dolní Lhotě? A pokud ano, kterého pana X by odsoudili, vždyť na světě pánů X se stejným datem narození může chodit několik?

Já vím, problém je dnes úplně jinde, kauza se dostala do všemocných spárů exekutora, a tomu je srdečně putna, na základě jakých hausnumer soud rozhodl. Ale pořád se, já bláhový, zdráhám uvěřit, že uprostřed civilizované Evropy v 21. století je možné člověka odsoudit bez hodnověrných důkazů a ještě tak, že ten nebožák nemá šanci se o tom dovědět. Zkrátka že nestačí přijít na soud, tam bouchnout do stolu, říci "odsoudili jste mě neprávem, porovnejte si, sakra, důkazy" a nejpozději do týdne odejít s čistým štítem, pokornou omluvou od soudu a doživotní bezplatnou jízdenkou od dopravního podniku jako kompenzací za způsobené komplikace. Že místo toho zbývá jen to bouchnutí do stolu bezmocně zaťatou pěstí...

atreus*

" Proč by zrovna adresa měla být údajem, který není pro jednoznačnou identifikaci nutný? Proč by to nemohlo být třeba datum narození nebo například jméno? "

Logicky proto, že adresa se mění, ale datum narození se nemění a jméno se mění méně a změna jména je zaevidována.

K identifikaci osoby např.:

epravo.cz/...

ipravnik.cz/...

reeve*
Děkuji, pochopil jsem, že v některých případech není nutné k identifikaci osoby uvádět všechny mnou citované údaje.Zabrouzdal jsem však do Občanského soudního řádu a ohledně doručování písemností jsem tam našel (mimo jiné) i § 46b - Adresa pro doručování prostřednictvím doručujícího orgánu, účastníka řízení nebo jeho zástupce:Neuvedl-li adresát ve svém podání nebo jiném úkonu učiněném vůči soudu adresu místa v České republice, na kterou mu mají nebo mohou být doručovány písemnosti, je adresou pro doručování u písemnosti doručované prostřednictvím doručujícího orgánu, účastníka řízení nebo jeho zástupcea) u fyzické osoby adresa evidovaná v informačním systému evidence obyvatel, na kterou jí mají být doručovány písemnosti; není-li taková adresa evidována, adresa místa trvalého pobytu vedená podle zvláštního právního předpisu,...atd.Jinými slovy: Soud musí žalobu (a také pozdější rozsudek) žalovanému odeslat na adresu uvedenou "v informačním systému evidence obyvatel..." neboli na oficiální adresu uvedenou v centrálním registru obyvatel. (Zde je vždy uvedena adresa trvalého bydliště, volitelně může být uvedena i adresa pro doručování písemností, případně identifikátor datové schránky). Čímž sám sobě odpovídám na můj dřívější dotaz, zda soud smí zjišťovat adresu v centrální evidenci obyvatel: Smí, a pokud žalovaný výslovně neuvedl jinou adresu, na jakou mu mají být písemnosti zasílany (což jaksi kvůli své nepřítomnosti nemohl), tak ji zjistit dokonce ze zákona musí. Adresa uvedená žalobcem (údaje od revizora) je tedy naprosto nepodstatná.Jestliže autor výchozího dotazu včas a správně oznámil na obecním úřadu změnu svého bydliště, naprosto nechápu, proč soud porušil povinnost uloženou zákonem a doručoval písemnosti na neplatnou adresu.

Třeba by to mělo šanci ve Straaburku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]