Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlužná mzda - jaké obvinění?

Od: anonim* odpovědí: 9 změna:

Mám dotaz z čeho dle zákona lze obvinit na policii bývalého zaměstnavatele který vám dluží mzdu.

Připravuju se na tento krok,veškeré slušné jednání selhalo.

díky za odpověď

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč chcete zaměstnavatele obviňovat na policii? Jako druh "pomsty" - tys mi nezaplatil, já ti zařídím místo v cele? Anebo vám jde spíš o to získat od něj dlužné peníze? Jestli o to druhé, tak nehledejte paragrafy pro oznámení na policii, ale dožadujte se úhrady přes soud. Pokud soud váš nárok potvrdí a zaměstnavatel stejně nezaplatí, můžete se mzdy domáhat exekučně.

anonim*
hodnocení

Jde mi o peníze.Na mstu díky zaměstnání jinde(kde mi platí mzdu řádně a v čas) nemám chuť ani čas.

Spíše mi přišlo rychlejší obrátit se na policii a né k soudu.

Ale policie vám dlužné peníze zpět nezíská. Ta by se zabývala tím, jestli nevyplacením spáchal či nespáchal nějaký trestní čin. Analogicky k dlužnému výživnému - pokud dá matka dítěte udání na otce - neplatiče k policii, tak se řeší tuším zanedbání výživy s tím, že neplatič si může jít sednout do vězení, ale peníze to té matce nepřinese. Pokud chce matka dlužné výživné, musí dát k soudu žalobu o zaplacení dlužného výživného, tam se řeší, že je neplatič povinen dlužné výživné doplatit.

doplněno 05.05.11 13:10:

Vaší situaci by se mělo týkat tohle:

bezplatnapravniporadna.bl/...

juldab*

Sežente takovejch víc a podejte na něj insolvenční návrh.

anonim*
hodnocení

Kdyby to šlo sehnat takovejch více tak prosím ale nejdeto-bývalé zaměstnance neseženu a stávající nepůjdou proti podniku.

Soud mám z ruky služebnu policie nikoliv (jdu kolem ní často).

Bývalí zaměstnavatel má ,jak jsem z doby práce u něj poznal,dosttečné právní povědomí.

Pokud de o mne nemám chuť se pouštět do soudů tak rychle.

Jde o to že když to oznámím na policii tak oni již zjistí jestli se stal trestný čin nebo činy a pak už je pozice u soudu jiná.

No ale u soudu o dlužnou mzdu nejde o to, jestli zaměstnavatel spáchal nebo nespáchal nějaký trestní čin, ale jestli VÁM KONKRÉTNĚ zaplatil či nezaplatil mzdu. Šlo by o dva samostatné případy a pokud vám jde o rychlost, tak vaše vyčkávání na skončení šetření policie by bylo zcela zbytečné.

anonim*
hodnocení

díky alespoň za tu praktickou věc: Šlo by o dva samostatné případy a pokud vám jde o rychlost, tak vaše vyčkávání na skončení šetření policie by bylo zcela zbytečné.

výš jsem k předchozímu příspěvku doplňovala odpověď s odkazem na platební rozkam - nevím, jestli jste si všiml. podle mého byste měl postupovat tímto směrem.

anonim*
hodnocení

díky toho doplňku jsem si nevšiml.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]