Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ - placení sociálního také do osmého?

Od: tomasgulas odpovědí: 4 změna:

Dobrý den všem,

pokusím se být stručný: Paní na sociálce mi řekla (i na můj konkrétní dotaz), když jsem se tam přihlašoval jako OSVČ, že např. za duben budu platit až v květnu a peníze musí dojít DO 20. května. Je to napsáno i na papíře, který jsem od nich dostal. Zdr. do osmého, soc. do dvacátého. Avšak mnohaletá účetní mého spolupracovníka tvrdí, že by to muselo být zaplaceno tentýž měsíc (duben), pokud je to ale až ten další (květen), musí to být také DO osmého, jako zdravka...

Jak to tedy je? Díky za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

To je ten problém tázat se někoho, kdo si to jen myslí. Proto je lepší buď sám hledat v zákonu, nebo se zeptat, zavolat.
Úředníky si jako naše služebníky platíme. Bohužel, i ti co s tím dělají, nemusí to přesně znát, pracují rutinně a když se něco změní tak to nemusí zaregistrovat. A těch změn v pr. normách dnes je ... (tím nechci říct, že se i úředníci nemusí seknout), ale toto je vcelku ptákovina, takže vyhovět. Ano změna je že poslány do..., ne tedy ten den jako poslední možný na odeslání, to jsou ty různé lhůty.

pu®
hodnocení

0x

Celou dobu, co jsem osvč, žiju v domnění, že se platí do dvacátého... Takže podle mě do dvacátého. Teď jsem tam byla odevzdávat přehled příjmů, dle vyúčtování tam mám data dost porůznu (někdy posílám větší částky najednou, takže trvalý příkaz nemám), ale obvykle kolem 15. Takže podle mě do dvacátého, ale proč nemrknete na net? Tam to určitě bude... Zkusím se podívat taky. Mimochodem jeden měsíc mi loni vypadl (typický - tak si dávám na vše pozor, až mám vždycky někde bor-el), tak letos posílám obojí ve stejnou dobu, cca 5. ...

doplněno 05.05.11 13:28:

" Vzhledem k tomu, že splatnost pojistného na důchodové i nemocenské pojištění OSVČ za kalendářní měsíc je od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce, doporučujeme podat příkaz k úhradě nejpozději 17. den kalendářního měsíce."
cssz.cz/...

tomasgulas
hodnocení

Ano, je to tak. Máte pravdu. To víte, jak jsem psal, osobně jsem se na to zeptal a navíc to mám od nich na papíře, ale vykolejil mě ten spolupracovník. Mimochodem, jeho účetní si pořád trvá na svém...

Buďte v klidu - zdravka do 8., socka a nemocenské do 20. Ale ten den už musí být peníze na účtu OSSZ, takže hlavně pozor na nemocenské pojištění. Je to dosti tvrdé opatření; pokud zaplatíte pozdě, zanikne Vám nemocenské pojištění, musíte se znovu přihlásit a běží Vám tříměsíční doba, než Vám vznikne nárok na nemocenské dávky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]