Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, velice Vás prosím o radu:
V roce 2001 jsem si pořídil ŽL, od žádosti na živ. úřadě jsem se už nikde jinde nezaregistroval, tím mám namysli zdravotní a sociální. Do dnešního dne jsem nezačal podnikat, ale živnostenský list nepozastavil. Navíc jsem během té doby změnil bydliště do jiného okresu a změnu nehlásil. Nyní bych chtěl začít podnikat, ale v jiné činnosti..
Musím tento původní ŽL zrušit a zažádat si o nový nebo stačí doplnit o novou činnost? Jestli ano, kolik stojí připsání činnosti? A hlavně - nebude mě někdo stíhat za nenahlášené změny a nepodané daňové přiznání?
Děkuji
S pozdravem MK
Také záleží na tom, zda v té době byl stále v zaměstnaneckém poměru. Pokud ano, pak žádné úřady nemusí obíhat.
ŽL, výpis, vydává úřad podle bydliště (podnikat se pak pochopitelně dá i jinde). Takže se požádá o doplnění a co udělají je na nich. Ke všemu se vyjadřuje příslušný zákon vč. lhůt - poj. soc. zabezpečení a zdravotní.. Na FÚ je třeba žádat o DIĆ. Pokud se i pak nepodniká, tak jim na konec zdaňovacího období oznámit stručně, že nebyla vykonávána výdělečná činnost.
Vy jste nepozastavil živnost? No tak to teda běžte na Živnostenský úřad se poradit, zda to nebyla chyba, poněvadž jinak máte povinnost se do 8 dnů nahlásit na zdr. a soc. pojištění a dělat DP. Asi mimo to budete muset jít i FÚ a napsat čestné prohlášení, že jste nepodnikal. No určutě se informujte a dejte si věci do pořádku. - stařenka
Otázká pak zní, je třeba se přihlašovat na ty orgány, když jen vlastním ŽL a vlastní podnikání jsem ani nezačal? Odpověď dají příslušné zákony. Mám-li ŽL, pak už další rozšíření je bezplatné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.