Nejste přihlášen/a.
Trošku složitější, ale budu vděčná za všechny rady, jak odborné tak laické, jak byste situaci řešili vy.
Babička v roce 1985 se po smrti svého manžela podruhé vdala a odešla do jiného města, moje matka byla v maturitním ročníku, proto jí nechala v bytě. Poté si máma našla práci a tak babi, nechala byt mámě, aby ho nemusela vracet a máma jí za byt dala své stavební spoření, v té době 30 000. Nyní se řeší majetek, chtějí to mít vyřešené teď. Babi s "dědou" mají byt, garáž, chalupu. Děda má z prvního manželství dceru Milenu a máma má ještě sestru Jitku. Dnes tu byla babička a oznámila nám, že na Jitku byla přepsána chalupa a na Milenu garáž a byt. Máma nedostala nic, protože dostala v r. 85 ten byt.
Strašně mě to mrzí, babi stále, jak jsem její nejoblíbenější vnouče, že s těma dalšíma pěti nemá vůbec vztah jako se mnou. Na chatě jsem prožila dětství, pubertu, zažila jsem tam tolik věcí, že když vjíždím do vesnice, tluče mi srdce. Máme tam skvělou partu už od 11 let a za pár let, tam nebudu mít prakticky, co dělat.
Jde nastalá situace řešit nějak právně? Osobně si k tomu chci říct svý. Babi mě tím strašně zklamala...
Já, já, já, jenom já! Vypadá to, že to budeš právě ty, kdo rozeštve celou rodinu. Řekl bych, že ti strašně vadí, že právě ty do toho nemáš co mluvit. Co takhle nespoléhat se na to, co kde urvu na úkor ostatních a sama něco dokázat.
K tazatelce. Nazvat babičku sviní a ještě chtít po ní chalupu?
Jinak majetek vztahy nerozvrací, dělají to jenom a jenom "lidi". Já se až musím smát, když vidím jedny sourozence, jak se předhánějí. Ten si udělal bazén, druhý do měsíce taky. Ten prolézačku pro děcko, druhý taky. Nechci vidět ten rachot, až jim odejdou rodiče. Ti mají velký dům a parádní pozemek okolo. Třetí z dětí, kterého znám velmi dobře, se od toho oprostí a víte co bude následovat? Nakonec se ti dva spojí proti tomu třetímu, který na majetky kašle a nazvou ho tím, co si nabral nejvíc, proto nic nechce.
Dokonce jsem od jednoho z nich už slyšela po vánocích naprosto luxusní povzdych. Doslova, cituji. "Představ si, že já jsem jí dala dárek za dvě stovky a ona mě blbost za stovku." No comment.
Dobrý den. Milá vnučko, skoč do Ami prodejny, kup si těžký kulomet a tu nevděčnou, proradnou a nespravedlivou mrchu - babiznu jednoduše zastřel. To bude nejspravedlivější. Když to nedala tobě , tak co s ní , že? Takoví lidé by snad ani neměli chodit po ulici a otravovat tě. A co bys tak milá vnučko potřebovala ode mě? Dopředu avizuji, že ti nic nedám, neboť jsem naprosto stejná svině, jako tvoje bába. A můžeš mě zastřelit také. A ten kulomet nazahazuj, bude ho potřebovat tvoje vnučka, aby zase mohla odbachnout tebe. PS. nejlepší pro takové případy, jak zde prezentuješ, je mít hovno. Potom to hovno spolehlivě dostaneš. A běž se bodnout, protože cizí majetek rozvrací tvoje vztahy? To je na psychoanalytika. S pozdravem Laďa
Majetek je babicky a ona jedina ma pravomoc rozhodnout, co na koho prepise... a je skutecne fer, aby jedna mela byt, druha byt a treti chalupu. Chapu, ze Vam to musi byt strasne lito, ale aby jedna nedostala nic, to by bylo zas nefer. Nasi taky prodali zahradu s domkem, kde jsem se pohybovala do svych 12 let a dnes, kdyz jedu okolo, tak mam takovou nostalgii a strasne me mrzi, ze jsme si ji nenechali... jenze nebyl nikdo, kdo by se o ni staral, byla dal od mesta, a nadto byly potreba penize, ty z prodeje se pak velmi hodily.
Timhle Vam konci jedna etapa a zacina zase jina. Uz to tak byva, ze milovana mista clovek stejne jednou nejspis opusti a poputuje dal... to ale nebrani tomu, aby se na ta mista kdykoli vracel, sice ne primo na chalupu, ale do jeho okoli. Ovsem garantuji Va slzy v ocich nad tim, ze "vasi" chalupu uz ma nekdo jiny...
To právě není spravedlivé, máma přeci žádný byt nedostala...v roce 85 tudíž za komunistů měla jedinou možnost buď byt vrátit a dostat za něj zhruba 25-30 000 a nebo ho nechat mámě, která jí za něj dala 30 000 spoření...nyní má chata hodnotu 2,5 milionu, byt 3+1 93m2 s garáží v Praze Dejvicích 4-6mil.
Ono ve sve podstate dostala. Ze za nej musela vratit nejake penize? Za 30 000 by prece zadny poradny byt nekoupila, ani v te dobe. Leda nejakou malou garsonku. Navic mela od zacatku kde bydlet, to se take pocita. 30 000 ma dneska kdekdo, ale co s nimi? Nic moc s nimi nezvladnete
Vy to berete pres penize? Kdyz ma clovek nejake misto rad, nemely by byt penize prednejsi. Jakou hodnotu ma dnes Vas byt? Urcite to bude vice nez 30 000. Treba to babicka brala tak, ze sve dceri nechala byt, ve kterem vyrustala ona, ma to tam rada a te dceri to mohla predat... Treba je pro ni ten byt srdecni zalezitost
Zkuste za babickou jit, proc Vam nechala mene hodnotnou "vec" a ostatnim dala vic. Uvidite, co Vam na to rekne.
Ja chci taky:D:D No, tazatelce se to nemusi libit cele, ale to je asi tak vsechno, co s tim muze delat. To je vec babicky a nikoho jineho...
slečno zřejmě netušíte jak to dříve s byty bylo...matka byla v pořadníku, tudíž pokud by jí babi nedala byt, šla by do jiného...
Bohužel pokud se nelze bránit právně...tak nezbyde než pouze osobně...a je mi to jedno, co z toho bude, ubližuje mojí rodině dost dlouho, vycházela jsem s ní jediná, ale nyní vidím, že je to stejná svině jako tvrdí celá vesnice
Aha, takze Vam vubec nejde o milovane misto, ale o prachy, potazmo majetek. V tom Vam neporadim, ja nejsem zavistiva ani majetek nehromadim.
Mimochodem, nedavala jste tady nahodou pred tydnem dvema dotaz, jak vychazet s babkou, ktera vsechny terorizuje? Tam taky slecna zustala jedina, kdo se s ni bavil, jinak cele rodine ublizovala.
Majetek a zase majetek. Maminka má byt a vy se postarejte o své sama. Prarodiče nemají žádnou povinnost děti podělit a kdyby vše prodali a jeli kolem Světa tak by to byla jejich volba. Jsou to krutá slova? Ano jsou i v naší rodině spolu dva sourozenci (manžel a jeho sestra) k vůli majetku nemluví. Marně vysvětluju, že hmotné statky jsou k ničemu. Doufám, že konečně v tom roce 2012 nastane zvrat, lidstvo osvítí někdo z hůry a lidi se přestanou hnát za mamonem.
Píšete, že Vaše maminka dala své matce za byt své stavební spoření. Jste si jista, že si ty peníze uspořila skutečně sama, nebo to bylo spoření, které jí platili rodiče? Taky mi tu chybí, jaká je momentální tržní hodnota bytu Vaší maminky. Tohle by bylo dobře doplnit pro zachování objektivity názorů. Jinak si myslím, že ke vzpomínkám z dětství není dobře se upínat. I já a můj bratr jsme jezdili o prázdninách do rekreační vilky, kterou měli dědeček s babičkou na Sázavě a měli jsme tam spoustu kamarádů. Pak děda zemřel, táta a jeho bratr neměli snahu pomáhat, babička na to sama nestačila ( zahrada 3000 m2) a my jsme ještě byli moc mladí. Život jde dál, zůstaly jen pěkné vzpomínky, možná by to dál už tak pěkné nebylo. Patronka
Vážená Katte, pokud jde o majetek a dědictví, tak ve většině případů pozůstalí "neznají bratra". S tím se smiřte. Jsou např. schopní ukrást hodnotnou velkou olejomalbu zákonné dědičce, jsou schopní nedovolit příbuznému garážovat ani za nájem v garáži, kterou si sám postavil, jsou schopní se legálně zmocnit rodného domku bezpodílové spoludědičky, která se v domku jediná narodila a pak ten domek 30 let neudržovat a zdevastovat. Musíte to v dalším životě dělat také tak, pokud vám na majetku záleží. A v současné době to je naprosto nutné: aby člověk přežil nezaměstnanost, musí mít majetek. A protože majetek lze málokdy získat tolerantním čestným a ohleduplným způsobem, musí majetkuchtivá osoba k jeho získáné praktikovat bezohledné metody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.