Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,má někdo prosím zkušenost co se týká dlouhodobé nespavosti? Můj problém je v tom, že v noci bohužel nespím, někdy i dvě noci za sebou, lékař mi předepsal na zklidnění Citalec a doporučit užívat Neurol (příp. Stilnox). I když si vezmu 1,5tbl Neurolu, bohužel nemůžu spát, někdy se podaří usnout 2 hod., někdy nespím vůbec.I kdybych chtěla spát přes den,neusnu. Jsem vyčerpaná,celý den jako by omámená,malátná zřejmě z léků. Mám špatnou náladu,nevěřím že to bude už OK,že nebudu moc fungovat normálně,že to nemá cenu... Poraďte prosím,zda existují nějaké léky,které nabudí spánek (každý den..), nebo léky na zklidnění, existuje nějaká terapie, sezení atd...Navštívila jsem taky psychiatra,psychologa, ale výsledek není lepší...Vyzkoušela jsem bylinky,bez výsledku. Jsem fakt bezradná, budu ráda za každou radu, díky moc...
To znám. Domnívám se, a je to moje téměř přesvědčení, že máte nějaké dlouhodobé trápení, které Vám současná společnost nebo Vaši blízcí neumožňují řešit a vyřešit. Na to prášky nepomohou. Řešením je SPOKOJENOST. Tedy pokud to půjde, odpoutejte se od osoby (osob), které Vám dlouhodobé trápení způsobují. Pokud to půjde, pokuste se věnovat svou přízeň a péči někomu jinému, kdo si toho bude vážit, kdo to ocení. Vy pak z toho budete mít radost a usnete, i kdybyste se během dne hodně nadřela. Tím objektem následně vděčností odměněné Vaší péče a starosti mohou být děti bez rodičů, staří opuštění lidé nebo lidé těžce nemocní, nebo i zvířátka např. pes, slepice, chráněné ptactvo a budky pro ně aj. Zkrátka ti, kteří jsou současnou společností opovrhováni, protože jsou chudí; a takoví jsou, protože jsou nějakým způsobem neatraktivní tzv. "nestandardní", např. pomalejší, málo usměvaví, s vrozenou a operovanou vadou, shrbení, buď příliš tlustí, nebo příliš hubení a pod. Někoho nešťastného pohladit znamená pohladit sebe.
Dlouhodobé trápení ani snad nemám, i když loni v létě jsem měla svatbu, určitě to byl i stres a starosti. Nicméně mám oporu v mém manželovi i rodičích, kteří mi umožní být v klidovém režimu, pomáhají se mi starat o mého 5letého syna. Na ten svůj problém nejsem sama, a přesto nemůžu spát. Můj mozek prostě nevypne...hlava je úplně otupělá... tak ráda bych spala, prostě neusnu... Snažím se vyhýbat jakýmkolim stresům, jsem v klidu, a ani v tomhle případě to nejde. Užívám AD teprve 3 týdny, jinak před tím i teď současně beru prášky na spaní, a ani to nezabírá...Nevím navíc se mi zdá že po AD jsem celá mimo,jako by hlava nebyla ani moje, může to být i deficitem spánku, slabý organismus...Vím, že AD zaberou asi později, můžu je sama třeba přestat brát nebo snížit dávku? Přičitám jim tu mou otupělost ...Díky..
Nespavost jsem si vypěstoval v průběhu studia VŠ. Dlouho do noci jsem se učil a přemáhal spánek. Spát se mi začalo chtít obvykle až nad ránem, kdy jsem měl jít do práce. Lékař mi předepsal Stilnox (hypnotikum). Zpočátku mi lék pomohál, ale.později (užíval jsem jej dlouhodobě) jsem po něm spal tak čtyři hodiny a necítil jsem dobře. V průběhu dne jsem byl hodně unavený. Myslím, že příčinou mojí nespavosti byla obava, že nezvládnu školu, přijdu o práci a neuživím rodinu. Měl jsem strach, ale nebyl jsem ochoten si to přiznat. Změna začala takto. Díval jsem se na dokument o událostech roku 1968. Naše politky zatkli Ruští vojáci a drželi v nějaké vile. František Kriegel, jeden z nich, si lehl na podlahu a tvrdě ustnul, prý dokonce chrápal. Řekl jsem si, toto je ono, musím se pokusit o stejný postoj. Přestal jsem se dívat do budoucnosti. Začal jsem se učit měnit zažité stereotypy. Tak třeba, začal jsem chodit do fitka (dřive bych tam nešel). Neměl jsem rád nedělní večery, protože jsem měl nervy z toho, co bude v pondělí zase v práci, co šefová zase vymyslí. Začal jsem chodit v neděli na odpolední cca 10km až 15km tůry Ty výšlapy mi dost pomáhaly a pmáhájí mi i teď. Uvědomil jsem si, že musím žít ze dne na den a prožívat jen přítomný okamžik. Tak jak rostlo toto poznáním, tak mě krůček po krůčku opouštěla nespavost. Moc Vám přeji, aby se Vám podařilo najít svoji vlastní cestu, jak se vysvobodit z nespavosti.
Ještě něco: Každý jsme zcela originální osobnost. Každý z nás, jsme nějak "nastavení". Pokuste se své okolí a svůj denní režim co nejvíce přiblížit tomu, jaký jste měla v době, když jste ještě spala dobře. Tedy domnívám se, že třeba ani tzv. "šťastné manželství" nemusí být pro každého ideální, že dokonce ani zdravé dítě, hlučné a roupustilé, nemusí každá matka vnímat pozitivně (vím o případu, kdy otec bil svou malou zdravou dceru jen proto, že to byla dívka, a on si přál, aby se narodil syn). Takže upřímně a pouze pro sebe si určete, co Vás stresuje např.: strach z nového otěhotnění a porodu, noční "plnění manželských povinností" podle přání manžela, strach z nevěry, kritika rodičů svých i manželových, že třeba neumíte uvařit krupičnou kaši nebo dokonale ustlat postel atd. a tak pod. A to, co Vás stresuje a o čem v noci přemýšlíte, se pokuste změnit tak, aby to bylo PODLE VÁS, abyste se nepřizpůsobovala členům Vaší rodiny. Např. dítě budou rodiče hlídat déle; manžel nebude chodit do společnosti sám, ale s Vámi; manžel bude spát v jiné mísnosti, než Vy. Třeba jste na manželství ještě příliš mladá. Třeba jste povahou člověk toužící po více klidu, než lze v rodině s malým dítětem zajistit. Antidepresiva člověka pouze omámí, avšak nevyřeší příčinu nespavosti. Dokonce vím, že určité AD z ciziny může způsobit i týden trvající opakované zvracení a průjmy; to je doktorům jedno a říkají, že to musí pacient vydržet. Nemusí! Také intenzivní manuální práce člověka vyčerpá tak, že se večer svalí a usne "jak zabitý".
Jak to popisujete určitě bych vyhledala odborníka spánkové laboratoře. Začít se má tím, že vypijete sklenici teplého mléka (já ho piju s trochou rumu a lžičkou medu) a uléháte v naprostém tichu a tmě ( maska na oči je super věc) vždy ve stejnou hodinu. Když to nepomůže jistí to tableta Hypnogenu ale pozor je návykový. Vy asi budete hodně mladá, tak já bych s návštěvou odborníka neotálela.
Ještě doplněk (prosím přijměte ho bez urážení se, je míněn naprosto seriózně se snahou poradit a pomoci Vám):
Možná, pokud máte dlouhé krásné vlnité vlasy, mohou v nich být vši, které Vám v noci nedovolí spát. V tom případě je nutné vlasy ostříhat téměř dohola (oni postupně zase narostou) a spálit, převléci a vyvařit ložní prádlo, vyprat čepice, nemazlit se se zavšivenými lidmi, nepůjčovat si cizí hřebeny a svůj vlastní hřeben si koupit nový.
Dokonce někdy mohou v lůžku být blechy (bez urážky); mohou se tam dostat ze psa nabo z kočky. Domácí zvířata do ložnice vůbec nepouštějte!
Možná držíte dietu na hubnutí a nevečeříte. Hladový člověk nemůže usnout. Dobře a dosyta se před spaním najezte, lépe usnete. Vypijte před spaním hrnek teplého mléka s medem, nebo sklenici dobrého plzeňského piva. Pravidelně konzumujte před spaním B-komplex forte (=B vitamin).
Možná Vás někdo z Vašich blízkých v noci ruší: dítě kňourá, že chce napít; manžel chrápe; rodiče kašlou nebo bloudí po bytě a rozsvěcují ve vedlejších místnostech. Zamezte tomu. Možná hučí monotónně mrazák. Možná Vás štípou komáři, nebo je Vám zima na bosé nohy (vezměte si na noc teplé ponožky). A tak dále, a tak podobně. Máte v ložnici přetopeno, nebo naopak příliš chladno; nemáte zatemněná okna, máte málo polštářů pod hlavou. Udělejte si to tak, aby se Vám spalo co nejpříjemněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.