Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální a zdravotní pojištění?

Od: silnejzaludek* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Brzy přestanu být studentem, a tak se budu muset přihlásit na úřadu práce. Měl bych několik dotazů.

1) Když si brigádně vydělám na DPP více než 4000 Kč měsíčně, budu muset platit zdravotní a sociální pojištění?

2) Pokud si tedy vydělám např. 4500 Kč, budu muset zaplatit 1670 zdravotní + 1807 sociální pojištění?

3) Je nárok na nějakou sociální podporu, pokud si vydělám méně než určitou částku, nebo pokud si nevydělám nic?

4) Pokud mě zaměstnavatel zaměstná na plný úvazek, platí za mě pojištění on, nebo si ho platím sám? A jaká je částka která se platí?

5) Je zdravotní i sociální pojištění povinné, nebo stačí platit jen zdravotní?

6) A pokud budu někde zaměstnancem a k tomu si pořídím živnostenský list, kolik budu platit? A pokud bych obchodoval s hudbou, nebo jiným duševním vlastnictvím, jak se postupuje?

Děkuji za všechny odpovědi. Hezký den!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

3x

1) Není mi jasné, zda myslíte výdělek při současném zapsání na ÚP. POZOR! Zde jediná výhrada k odpovědi nade mnou - od 1.1.2011 NESMÍ uchazeč o práci (tj. osoba vedená na ÚP) vydělat vůbec nic. Leda načerno...

2) Jakmile podepíšete jakoukoliv smlouvu (i bez ŽL), jste okamžitě osvč, a tedy jste povinen přihlásit se k placení obého pojištění. Dříve byla formulka o nesoustavnosti činnosti, ta od ledna 2009 neplatí. Výše výdělku pak ovlivňuje jen výši daně (popř. výši soc. pojištění, ale to už byste musel mít jo příjmy, aby se navýšilo).

U zbytku souhlasím s předřečníkem.

doplněno 29.04.11 23:52:

Máte-li podepsanou jakoukoliv smlouvu, na ÚP se skutečně nehlaste. Jste osobou samostatně výdělečně činnou (ani zaměstnanec, ani osoba bez zdanitelných příjmů, ani chazeč), proto máte povinnost platit ony vysoké částky na obou pojištěních, jak jste sám napsal v dotazu. Pokud jde o výši výdělku, nemá podle mě vliv na platbu pojištění - to bych ale zjišťovala na vašem místě telefonicky na příslušném úřadě, ať máte jistotu.

doplněno 30.04.11 19:14:

Počítáte bohužel správně, je to tak. Musíte prostě vydělat víc. Pokud myslíte, že byste více nevydělal, je bohužel výhodnější přihlásit se na ÚP. Celý systém je nastaven velmi stupidně a lidi k práci nemotivuje, naopak je od hledání jakékoliv práce při našich minimálních mzdách a prac. podmínkách odrazuje. Proto je na ÚP registrováno tolik žadatelů, zejména nemají-li potřebu pracovat vštěpenou výchovou z domova.. Na vašem místě bych (a před xy lety jsem) ale přesto, že nevydělám moc, na ÚP nešla a snažila se co nejvíc uplatnit v oboru. Jednak budete mít praxi, za druhé nevíte, kdy se nahrnou klienti, za třetí nemá smysl být věčně uchazečem o práci, tak se nikam neposunete... Jsem živnostník a někdy je to pěkná bída, ale jindy zase práce hromady a musím i odmítat. Ale po letech praxe, vydobytých kontaktů, pěstování pověsti... Držím pěsti *placni*

silnejzaludek*
hodnocení

Takže jestli mám brigádu na DPP, nemám se tam ani hlásit? A potom teda platim který pojištění a kolik? A co když si vydělám míň než minimální mzdu?

doplněno 30.04.11 10:21:

Takže si vydělám např. 5000 Kč. 3500 Kč dám za pojištění. A za 1500 Kč mám měsíčně vyžít. Tak to je moc... Takže nejvýhodnější je pro mě asi HPP jesli to dobře chápu... A jesli chci přežít, tak vydělat alespoň 15 000 čistýho. To sem tedy zvědav...

michal958*
hodnocení

0x

pokud budete vaeden na up smíte si vydělat do 4 tis.neplatíte socualní ani zdravotní. zaměstnavatel z vás odvede pouze dan.

pokud budete jako osoba bez zdanitelných příjmů, platíte si pouze zdravotní ve výši 1080kč za měsíc, socialní není povinné, pokud by jste byl jako osvč ,platíte měsíční zálohy jak zdravotní tak sociální.

pokud jste veden na up máte nárok na různé dávky,hmotná nouze,příspěvek na bydlení. zda vám to přidělí určí sociálka.

pokud jste zaměstnán na plný uvazek odvádí za vás soc+zdrav. zaměstnavatel.

pokud jste jako osoba bez zdanitelných příjmů platíte pouze drav. 1080 kč, pokud osvč tak zdrav+soc.

pokud budete někde zaměstnaný, živnost budete mít jako vedlejší činnost, kolik budete platit se odvíjí podle výdělku.

fiodnet
hodnocení

0x

Neberte pohádkaře typu pu vážně. Správně vám vše napsal michal958. Pokud vycházím z toho, že po evidenci na ÚP nebudete mít nárok na podporu, pak samozřejmě můžete pracovat na DPP. Limit výdělku - 4 000 Kč měsíčně znáte. Než vydělávat 4 500 Kč, nebýt evidován na ÚP a platit 1080 Kč zdravotko, pak je určitě výhodnější nechat si vyplatit 4 000 Kč a na zbytku se zaměstnavatelem domluvit.

pu®

Fiodnet, zavolejte si na ÚP a nemystifikujte tazatele. Děkuji.

doplněno 01.05.11 17:46:

Fidonet, upřímně: Celé to na mě působí tak, že máte málo bodů, o které jste se kolikrát upomínal, tak se raději ani nepřihlašujete, abyste netratil na procentuální úspěšnosti, a tímto částečným znovzanonyměním Vám "narostla křídla". Upřímně řečeno, kdybyste tu výtku podal jinak, například bez okamžité urážky, tak se tím možná budu i zabývat. Takhle už nemám vůbec chuť si číst ani vaše připomínky, ani reagovat na otázku. Jediný, kdo tím utrpí, je samozřejmě tazatel - a právě tenhle způsob jednání jako ten váš dělá z poradny místo, kam na rozdíl od dob minulých už nechodím vůbec ráda. Ale to je jedno - jak vidno, začíná tu převládat styl, který zjevně vám a vám poboným vyhovuje, takže pro příště volím nereagovat, vy pokud možno se vyhněte tomu, abyste se o mně jakkoliv vyjadřoval či mě oslovoval. Mohu se samozřejmě mýlit (i v otázce), ale jednat s někým jako vy, to mi nestojí za to. Tímto s vámi končím a tazateli (i adminům) se omlouvám za toto extempore.

fiodnet

Nemusíte děkovat, stačí, když nebudete mystifikovat ostatní tazatele. Naštěstí nemusím nikde volat, neboť mi bylo dopřáno bezplatné vzdělání a naučil jsem se číst a chápat psaný text. Tuto problematiku řeší zákon 435/2004 Sb., tzn. zákon o zaměstnanosti (např. §25, odst. (3), ale také další). Pokud nezaměstnaný nepobírá podporu v nezaměstnanosti, pak si může přivydělávat stejně jako před poslední novelou zákona, tzn. max. polovinu minimální mzdy měsíčně, tj. max. 4 000 Kč. Děkuji, že své chyby nebudete opakovat¨a ještě k tomu "peskovat" zkušenější.

mvobora

Dobrý den, rád bych se informoval o důležité věci, která tu není zmíněná. Na úvod uvádím, že jsem veden na ÚP i včetně podpory v nezaměstnanosti (cca 5500/měs.) Od 1.1.2011 platí novela zákona, kdy na tuto podporu ztrácím nárok v případě, kdy si vydělávám jinak (DPČ, DPP). Nikde v zákoně není specifikováno, jestli na ní ztrácím nárok, i kdybych si nevydělal vůbc nic. V diskuzích jsem bohužel také nic nenašel.

Má otázka zní, jak to je v případě, že doložím ÚP potvrzení doporučenky či jiné dohody o prac. činnosti, ale za dobu 1. měsíce si nic nevydělám? Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, nebo o ní automaticky pro daný měsíc příjdu?

(Příklad 1.: V jedné pojišťovně mě nabídli DPP, protože je to nutné, jinak bych se nemohl zapojit do jejich školícího procesu. Za tuto dobu si však nemusím vydělat jako pojišťovák vůbec nic - - - Příklad 2.: V doporučence bych měl napsáno "přijat". Doporučenku týž den doložím ÚP a reálně si také nic nevydělám, protože mě druhý den šéf "vyhodí". (Jedná se o DPČ, šéf mi vyhrožuje, že pokud o práci neprojevím zájem, napíše mi to do doporučenky).

Děkuji za odpověď

Pokud bych

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]