Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlak 140 na 75

Od: dejvid1658 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám dotaz včera jsem byl na pohotovosti protože mi bylo blbě klepal jsem se, protože mi umřela babička takže to bude asi z toho prej že je to stres ale nejsem si tím jistý a když mi měřili tlak tak říkala že mám 140 na 75 a mě by zajímalo jestli je to v pořádku a nebo jestli se mnou něco je děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

S hodnotou 140 systolickeho krevniho tlaku jste na hranici hypertenze, nebo spise lehce nad ni. Takovyto tlak jiz potrebuje lecbu. Tech 75 je relativne v poradku. Nicmene aby se tlak lecil, je potreba namerit tyto hodnoty opakovane, protoze se muze jednat o momentalni zatezovy dusevni nebo fyzicky stav, pri kterem se hodnoty splhaji nahoru. Pokud jste pred tim mel tlak normalni, tez se priklanim k tomu stresu. To je celkem bezne, ze pri stresovych situacich jako jsou cesty, svatby, pohrby, telo reaguje. Muzete si v lekarne koupit meric tlaku a merit se v klidu doma, zda je tlak porad stejny, nebo se vratil do normalu

dejvid1658
hodnocení

Tak jo moc díky, a nevíte co mám proti stresu dělat? Třeba nějakou radu? Víte teďka myslím pořád na to že mi umřou rodiče atd nemám rád pohřby a když mám takový tlak tak nevím no...

martinaa*

kamaradovi vyskocil tlak na skoro 180 den pred tim, nez mel odjet do mexika na potapeni... jak proti stresu? Vim, ze se to lehko rekne, ale je potreba se hodit do pohody. Proc premyslet nad tim, kdy umrou rodice, kdyz jsou jeste nazivu? Nepropadejte cernym myslenkam, vyrazte ven s prateli, do kina, do prirody, na grilovacku, zacnete delat nejaky sport. Je potreba na to moc nemyslet, myslenky a panika dovedou u delat svoje:)

lidus*
hodnocení

0x

Důležitý je věk. Žila jsem s tlakem 140 na 70 bez problémů až když vyskočil po úrazu začala jsem brát Enap a pak Berlipril, dnes je mi 50 a mám tlak opět 140 na 70 a neberu na to nic, lékař mi tlak pravidelně měří.

dejvid1658
hodnocení

No mě je 18 let právě, a mám strach no snad se na ten tlak neumírá... a možná by to chtělo přijít na jiné myšlenky jenže večer zalehnu do postele a celý se klepu...

martinaa*

Tak prestat myslet na hovadiny a pri usinani treba koukat na film nebo poslouchat hudbu:) Ja jsem taky hypochondr a kdyz me zacne bolet bricho, hned mi vyleti tep a rozklepu se, jestli to neni slepak... osvedcilo se mi jit se projit po byte a uplne nejlepsi je se pritulik k priteli, ktery me pohladi a rekne, at se nebojim...

lidus*

Tlak sice nebolí ale chudák cévy a srdce. Zbytečně se nestresujte, lékař si vás jistě ohlídá pokud bude třeba.

zminulehostoleti

Dejvide, to nesmíte! Klepání si v 18 letech zakažte. Čekají Vás horší věci např. zkušební doby v zaměstnání, a to budete muset také psychicky a dlouhodobě vydržet. A před spaním si vypijte sklenici dobrého plzeňského piva nebo hrnek teplého mléka s medem. Co se týče toho tlaku, nenechte se tím vyvést z míry a hlavně nejezte lék TRIMEPRANOL, který způsobuje náhlé mdloby odkrvením mozku.

lucinkaf*
hodnocení

0x

pro někoho je tento tlak v normě, pro někoho už je vysoký. Já pocházím z rodiny takzvaných tlakařů - skoro každý bere léky na vysoký tlak, zatím jsem jediná, která je nemá, a tento tlak je pro mě pořád ještě v pohodě, upozorňuji, že jsem pod dohledem lékařů. Když jsem měla vlivem okolností tlak, kdy mi lezly oči z důlků, tak mi naměřili úctyhodných 190 na 110*uf*

zminulehostoleti
hodnocení

0x

Vysoký krevní tlak spolehlivě sníží konzumace 1 stroužku česneku denně.

martinaa*

To je zrejme pravda, nicmene pak aby clovek sedel radeji doma...*smich*

krlanovsky
hodnocení

0x

Dobrý den,

velmi pravděpodobně se jedná o stresovou hypertenzi, popř. syndrom bílého pláště. Velmi by mi pomohla informace o tepu, z kterého jde usuzovat jestli jste byl "papírově" rozrušen či nikoliv. POkud se jedná o konkrétní hodnotu ta je v rozmezí normálních hodnot. Ovšem není zcela optimální natož pro 18 letého muže.

Doporučuji vyčkat a pravidelně bych si měřil hodnotu TK, pokud máte tlakoměr k dispozici, pokud ne, zajděte si ke svému praktickému lékaři, který Vám jistě rád tlak změří. Každopádně dle jedné hodnoty nelze usuzovat jestli máte hypertenzi nebo je Váš tlak v normálu.

Zdraví Kryštof Lánovský (internista, dietolog)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]