Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli s tím máte někdo zkušenosti, kdybych napsala knihu, kde najít někoho kdo by jí vydal a kolik bych do toho musela investovat já a co všechno je k tomu potřeba...ráda bych se tím začala živit, ale nevím jak začít...poradíte mi?
Děkuju mnohokrát
Bylo by dobré ověřit si svoje schopnosti nejprve na drobnějších prózách (povídka, esej) a nabízet je v časopisech. Teprve poté, co si ověříte, že o vaše díla je zájem, pak se lze pustit do románu, detektivky, sci-fi, literatury faktu, apod. V dnešní záplavě knih je velmi těžké se prosadit.
dobrý den, monohokrát děkuji za odpovědi, jenže já nevím ani jak se dostat se svými články, alespoň do toho časopisu... nemáte s tím nějaké zkušenosti?
Jednodušší je umístit nějaký svůj výtvor na internetu a nechat si ho patřičně skritizovat a pokud se najde alespoň semtam někdo, komu se bude líbit, tak by se dalo přikročit k dalšímu kroku.
Už se tady o tom psalo. Pro začátečníky je spousta stránek, kde najdou prostor a svoje první kritiky a obdivovatele. Takto začínal před několika (málo) lety můj syn, dnes má vydané dva autorské komiksy a spousty ilustrací všude možně.
www.totem.cz
www.humanart.cz
Hodně štěstí v této nejisté branži.
Nejprve si například v nějaké větší knihovně prolistovat všechny možné časopisy a zjistit si, zda otiskují práce čtenářů (pomůže i zkušená knihovnice v rámci poradenské služby). Pak si v tiráži vybraného časopisu opsat adresu redakce a navštívit ji se svým rukopisem (nejlépe v tištěné i elektronickéké podobě - CD) a pokusit se je přesvědčit, aby si text alepoň přečetli. A teď je několik možností: 1) Vyhodí vás hned. 2) Text si nechají a slíbí, že se ozvou a tím to pro ně skončí. 3) Text si ponechají, některý z redaktorů si jej přečte a pokud bude vstřícný, pozve si vás za pár týdnů na pohovor, kde vám vytkne chyby, poradí jak dál apod.
Všimněte si však, že v tiráži časopisů bývá věta - nevyžádané rukopisy se nevracejí.
Obávám se, že psaním knih se neuživíte.
Databáze nakladatelů je např. na sckn.cz/...
Potom byste musela vytipovat nějaké nakladatele, obcházet je a nabízet jim svůj rukopis.
Něco jiného je Print on demand - tisk na objednávku (když někdo chce vidět své dílo vytištěné (vydání vlastním nákladem) - viz např. unibook.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.