Nejste přihlášen/a.
Hezký večer,potřebovala bych poradit.
14.12.2009 mi zemřel manžel a začátkem roku proběhlo dědické řízení, které nabylo právní moci v půlce června 2010.Dědictví nebylo předluženo.
Tento týden všem dědicům přišel dopis z VZP, že evidují za zemřelým manželem dluh na zdravotním pojištění ve výši 41.000,- Kč a žádají úhradu,dle podílu zděděného majetku po všech dědicích. Nutno podotknout, že už v lednu 2010 jsem osobně na VZP donesla úmrtní list manžela,odhlásila ho ze zdravotního pojištění a zároveň žádala o sdělení, zda manžel nemá na VZp nějaké nedoplatky. Bylo mi sděleno,že nikoliv. Bohužel pro mě jen ústně.
Má VZP na úhradu dluhu nárok? Není specifikováno za jaké období je nedoplatek ani co je dluh a co případné penále.
Poradíte,prosím?
Tady jsem našla odpověď, z které vyplývá, že VZP na dluh už nárok nemá.
Dle občanského zákoníku odpovídá dědic do výše ceny nabytého dědictví za přiměřené náklady spojené s pohřbem zůstavitele a za zůstavitelovy dluhy, které na něj přešly zůstavitelovou smrtí. V případě, že se po právní moci usnesení o ukončení dědického řízení objeví pouze zůstavitelovy dluhy, dědické řízení se znovu neprovede (to přichází pouze v úvahu, pokud se objeví nějaký zůstavitelův majetek).
To znamená, že dědic odpovídá za dluhy zůstavitele pouze do výše zanechaného majetku. Připadá-li dědictví více dědicům, má každý z nich za povinnost uhradit každý z dluhů dědictví tíživých podle poměru ceny svého dědického podílu k ceně celého dědictví a do výše této ceny.
umirani.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.