Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotná zodpovědnost a inventura

Od: zuzka11 odpovědí: 7 změna:

Před rokem jsem nastoupila do nové práce jako prodavačka, kde mám podepsanou hmotnou zodpovědnost. Při té příležitosti se konala inventura a výsledek byl, že chyběly nějaké věci z dřívějška, kdy v obchodě prodávala jiná kolegyně a naše majitelka. Inventura skončila tím, že se zjistilo co chybí a dále se to neřešilo, nebyly oznámeny žádné výsledky. Nyní firma zkrachovala, výpověď od zaměstnavatele mám k 31.12.2012. Majitel vyžaduje, abychom se ještě 3. ledna 2013 dostavili na inventuru a na jejím základě (víme všichni, že tam budou chybět z dřívějška nějaké věci) nám vyplatí výplatu. Mám podezření, že nám z té výplaty chce strhnout částku za tyto chybějící věci. Má na to vůbec nárok? Pokud ano, tak by k tomu měl podat nějaké písemné rozhodnutí nebo ne?

Také výplatu máme řešenou stylem 8.000,- čistého na výplatní pásce a zbytek výplaty dostáváme na ruku jen tak (neplatí tak z toho daně). Nedělám si iluze, že zbytek na ruku dostanem.

A může po nás chtít jít na inventuru 3. ledna 2013, když mi prac. poměr končí 31.12.12? A hlavně může nám poslat výplatu až po té inventuře, když firma od 1.ledna bude vedena jako zkrachovalá? Děkuji moc za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Vyžádejte si písemně (!) předávací inventuru k 31. 12. 2012,

jinak budete ručit za manko zjištěné nejbližší další inventurou.

Žádost zaměstnavateli doručte co nejdříve (nejlépe osobně proti potvrzení na kopii žádosti). Neprovede-li zaměstnavatel 31. 12. 2012 předávací inventuru, nemůže po Vás později nic vymáhat.

S "penězi bokem" nepočítejte, máte však nárok na doplacení dorovnání do výše minimální zaručené mzdy za celý rok, po který jste u tohoto zaměstnavatele pracovala.

Minimální zaručená mzda prodavačky pracující s hotovostí (3. skupina prací) činí 9.800 Kč měsíčně bez příplatků za přesčasy, za práci o víkendu nebo ve svátek.

doplněno 22.12.12 19:44:

Není zač.

Dobré pořízení!

zuzka11
hodnocení

Vám opravdu patří velký DÍK, je vidět, že tomu rozumíte a pomáháte..) Já a moje kolegyňka se zařídíme podle Vaší rady.

hodnocení

1x
Pokud vám pracovní poměr končí 31.12., nemáte tam co dělat. V tu dobu budete na jiném pracovišti nebo v evidenci ÚP. Nemůžete pracovat bez smlouvy. Co když se vám tam něco stane?
rozhodně bych tam nešel. Stejně vás "odrbe"...

hodnocení

0x

Pokud Vám pracovní poměr končí 31.12., tak nemůžete jít dělat inventuru 3.1., protože 3.1. už nejste zaměstnanec. Jak je to přesně s hmotnou odpovědností nevím.Měla byste zkusit o tom něco najít na webu a podívat se na příslušné paragrafy v zákoníku práce. Můj názor je, že budete ráda, když vůbec nějakou výplatu dostanete, protože pokud ta firma zkrachovala, tak má víc dluhů, než jen dluhy týkající see platů zaměstnanců.Možná by šlo, že byste se dohodla s majitelem(písemně), že dlužnou výplatu vám vyrovná v ceně zboží.Záleží samozřejmě na tom, co se tam prodává.

pravnik.cz/...

kariera.ihned.cz/...

finance.idnes.cz/...

geryw
hodnocení

0x

Přesně tak, 3.1. už tam nemáš co dělat... Výplatu bych odepsal jako ztracenou investici a hledal místo u nějaký stabilnější firmy...

nu*
hodnocení

0x

na silvestra skončíte a těch 8 tisíc by jste měla dostat, s penězi na ruku nepočítejte...a 3.12. si klidně deje doma kafe s perníčkem, nikam nemusíte

buss
hodnocení

0x

Rozum říká, konec vztahu se zaměstnavatelem je 31.12. Požadujte vykonání inventury do 31.12, Ale nic nebrání mu pomoci.. .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]