Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám malý obchůdek a chtěl bych v něm zaměstnat brigádníka. Brigádníkovi je více jak 18 a je nyní na ÚP, kde pobírá podporu v nezaměstnanosti.
Nikdy jsem doposud nikoho nezaměstnával, bude to pro mě hodně složité? Jaké úkony jsou potřeba udělat?
Jak to udělat aby brigádník měl nadále podporu?
Děkuji všem
Pokud nemá přijít o poporu, musel by u Vás pracovat nelegálně. Pokud nepobírá podporu, tak si může měsíčně vydělat do 4 tisíc korun).Pokud si vydělá částku větší, tak bude vyřazn z evidence ÚP. Samotné sepsání pracovní smlouvy není složité.Stačí ho zaměstnat na dohodu o provedení práce. Podrobnosti najdete na webu, stačá nechat vyhledat třeba: vzor, smlouva, dohoda o povedení práce ... apod.
Kdybych byl na Vašem místě, tak bych spíše viděl problém v tom, jak zajistit, aby Vám brigádník nekradl zboží.Pokud ho neznáte dlouhodobě a nemáte ověřeno, že je poctivý člověk, tak je potřeba sepsat alespoň dohodu o hmotné zodpovědnosti.Tnto můj názor vychází z toho, že jsem pracoval v již více zaaměstnáních a poznal hodně nepoctivých lidí.
Doporučuji zaměstnat na tzv.dohodu o provedení práce.Je tam určitý limit,který si dotyčný může vydělat a co odpracovat.Timto cancem budete krytý aby na vás nemohli,že zaměstnáváte načerno. Nikdo Vám nedokáže,kolik vlastně u Vás odpracoval a kolik jste mu dal peněz.Oficiálně přiznáte na ten papír co je možné a zbytek je mezi Vámi. Každé zaměstnávání je něco příšerného.Obrovské odvody státu atd..Navíc máte na zaměstnance kontroly atd. Buzerace. Vzhledem k tomu,co předvádí naše vládnoucí garnitura myslím není nutné mít nějaké pocity viny,že něco obcházíte. Pokud byste chtěl zaměstance tak doporučuji jedině "švarcsystém".
Odvody nejsou tak hrozné. Do 10tis měs, je to jen daň, ve výši 15%. Pak už je to síla, zdravotní,sociální...
Díky za radu, musím já jako zaměstnavatel to někde hlásit že zaměstnávám zaměstnanace na tu tzv dohodu nebo nemusím?
Poté je potřeba tento výdělek do 4tisíc danit také? Abych měl pořádek v účetnictví.
Jinak co je to ještě ten švarcsystém?
Děkuji
O Švarc systému vůbec neuvažujte, je nelegální. Vám by hrozila pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč, zaměstnanci do 100.000 Kč. Zaměstnanec by si navíc musel sám hradit zdravotní i sociální pojištění, protože by v době svěho podnikání nemohl být evidován na ÚP.
doplněno 22.12.12 17:31:CocinkoMichalko, já jsem návod neuvedla záměrně.
Ještě doplním Ivzez CO ten švarcsystém je.
Švarcsystém je, když podnikatel zaměstnává podnikatele. Zaměstnavatel tak posílá "zaměstnanci-podnikateli" faktury, tento zaměstnancec si příjmy sám daní a sám si platí sociální a zdravotní pojištění. Je to nelegální, protože může docházet k "daňovým únikům" vůči státu. Prostě se státu více vyplatí, když je člověk zaměstnaný v zaměstnaneckém poměru.
Dobrý den,
nechci tento systém určitě provozovat to by nestálo za to, jen by mě zajímalo jak to funguje, nějak jsem to nepochopil. Můžete uvést nějaký příklad? proč by měl zaměstnavatel posílat své faktury tomu svému tzv" zaměstnanci - podnikateli". Faktury za uvedenou práci se posílají přímo tomu co mu byla služba udělána nebo jsem to nějak jinak pochopil?
Děkuji za vysvětlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.