Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte: Jak mám předejít zrušení svého pracovního poměru zaměstnavatelem ve zkušební době a co mám dělat, aby mi zaměstnavatel pracovní poměr ve zkušební době bez uvedení důvodu nezrušil. Ptám se Vás čtenářů, protože mám k Vám úctu. Předem děkuji za konstruktivní a použitelné rady, které budou napsány naoplátku i s úctou ke mně..
Vážená paní "Taxonia", děkuji Vám za radu. Domnívám se, že je nejlepší ze všech, které jsem tu četl. Jste šikovná a pracovitá, a měla jste asi i štěstí na šéfa a na spolupracovníky. (Tím myslím, že někdy i závistivý kolega umí "hodit klacek pod nohy", nebo šéf udělá totéž, protože se bojí činorodé "konkurence")
Děkuji,snad Vám moje rad bude nějak užitečná...
Samozřejmě každá mince má dvě strany..nebojte se,že mi neházeli někteří klacky pod nohy...zvláště ti,kteří pomýšleli na mnou obsazené místo pro své rodinné příslušníky...A také zvyk vedení,že co se nestihne v pracovní době,udělá se po...takže pak jezdíte několkrát týdně večer domů...Každopádně jsem za tu práci ráda...
Konstruktivní ani použitelná rada prakticky neexistuje. Vy se můžete snažit sebevíc, jestliže zaměstnavatel sezná, že se mu do týmu nehodíte, propustí vás. Na to má bohužel zákonné právo. Pravděpodobně dodržujete pracovní dobu, práci neflinkáte, snažíte se pochytit co nejvíce nového, jste ochoten pracovat přesčas, jste flexibilní, rychlý, samostatný, pečlivý, loajální k firmě a já nevím co všechno. No a přes to všechno vás třebas propustí, protože potřebují někoho, kdo bude donášet na své kolegy... Např... Jojo, obstát v džungli zvané pracovní proces je setsakramentsky obtížné.
Jedna teoretická možnost by tady byla - stát se pro zaměstnavatele nepostradatelným. Pak si Vás nechá i po zkušební době. Např. pokud se dostanete do firmy, v níž počítačová gramotnost je asi taková, že počítač vypínají vytažením šňůry ze zásuvky, a Vy umíte aspoň základy wordu, excelu a umíte použít outlook, můžete se ocitnout na výsluní a vydržet tam, dokud nepřijde někdo ještě lepší nebo dokud všechny všechno nenaučíte.
Hodně štěstí přeji.
doplněno 20.04.11 18:39:Omlouvám se všem předřečníkům - nepřečetla jsem pozorně jejich odpovědi a zachytila jsem jenom depresivní výroky ze zákoníku práce
Děkuji Vám za komentář a za přání štěstí. Prosím ještě o radu, jak poznat v neznámé firmě, jak se mám stát pro zaměstnavatele nepostradatelným. Zaměstnavatel mi asi druh a popis "nepostradatelnosti" neprozradí. Připadá mi, že to je jako "hledat tři zlaté vlasy Děda Vševěda" nebo vylévat rybník cedníkem. A pohádkoví hrdinové měli asi na dosažení svých cílů mnohem více času, něž noví zaměstnanci v současných firmách.
Dobrý den. Já si myslím, že ve standartní firmě se už nehladají pracovníci, kteříby tam strávili nějakou zkušební dobu, pro zaměstnavatele v podstatě nic nepřinesli a že by se poroučeli. Každý solidní za městnavatel má zájem na schopných, pracovitých a dlouhodobých pracovnících. Z toho jasně vyplývají minimálaně 2 věci. Hledejte si práci u firmy s nějakou minulostí. Čím delší, tím lépe. Hledejte si práci takovou, kde se nebudete muset aspoň z počátku učit věci, které neznáte, neboť potom budete od počátku přítěž. Čili hledejte práci v oboru,který máte vystudovaný. Jestli hledáte práci kopáče, tam je to fuk. Budete propuštěn po vykopání prvního výkopu a na Vaše místo nastoupí někdo jiný. Takže doporučuji hledat místo tam, kde uplatníte své znalosti a tam máte předpoklad se ukázat, co ve Vás je a prezentovat se jako perspektivní pracovník. Ony také třeba přehnané finanční nároky nejsou zrovna cesta ke své prezenci, když se nemůžete prokázat svou minulou prací. Není to lehké, je to boj na trhu práce a těch zádrhelů, třecích ploch a jiných aspektů je nekonečné množství. Stačí cokoliv a výsledek může být naprosto opačný. Mezi základní vlastnosti, kterými by se měl pacovník vyznačovat je skromnost, píle, ochota, pracovitost, vědomosti, příjemné vystupování, loajalita a pod. A pak máte vyšší předpoklady, nikoliv jistotu. S pozdravem Laďa
ono to může být i tou prezentací, jak se kdo uvede a chová počas té zkušební doby...
jako příklad můžu uvést třeba někoho z této poradny, kdo je tu delší dobu a víme, že XY je dobrý odborník na to a to, a když se podepíše XY, tak je to stále jen ten jeden... věříme mu a spoléháme se na něj...
a druhý opačný příklad z této poradny je třeba někdo , kdo za deset dní použije devět různých jmen, nebo mění i pohlaví,
už tu takových bylo více, a lidé si všímají a hodnotí...
zaměstnavatele třeba opravdu přesvědčit o vlastních hodnotách, nepostradatelnosti a důvěryhodnosti... někdy je to fakt dost těžké...
Jde to udělat právně jelikoš zkušební lhůta nemusí být tři měsíce ale může být kratší záleží na pracovní smlouvě musí však být sjednána písemě dále podle §66 zákoníku práce nemůže zaměstnavatel ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvých 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance
Hejkale, Váš komentář směřuje trochu jinam, než je přímá odpověď na otázku tazatele. Jestlipak víte, že třeba někdo před Vámi posměšně napadl první "nick" tazatele? A to se domníváte, že při tom posmívaném "nicku" ten člověk zůstane? Je smutným faktem, že mnoho zaměstnavatelů si dnes více všímá drbů o člověku, než toho, co dělá a jak to dělá. Proto to dopadá, jak dopadá: pracují a přes zkušební dobu zaměstnavatel nechá lehce přehoupnout lehkomyslné sebevědomé osoby, které pak dříve či později zaviní ekologickou havárii nebo výbuch nebo požár; vysoké finanční škody viník většinou neplatí, o poškozeném zdraví a životech lidí ani nemluvě.
Ve zkušební době se musíte chovat diplomaticky a mít na mysli, že nejste ve škole, ale prodáváte svou práci. Důležité je dát si správnou cenu. Pokud bude nízká ani Vás nepřijmou, pokud bude vysoká, propustí Vás brzy. Pro zvýšení sebevědomí mějte na mysli, že i Vy si vy zkušební době můžete vše rozmyslet. Jinak na sebe moc neupozorňovat a být samostatný. Snažit se co nejrychleji vše naučit a usmívat se. Když budete tzv. již proškolený bude se zaměstnavatel rozmýšlet zda Vás má ztratit či ne. Běžná pravidla ovšem nikdy neporušujte. Nechoďte do práce mimo pracovní dobu, nedělejte to co ostatní nedělají, buďte ke kolektivu vstřícný, zúčastněte se pracovních večírků a sportovních aktivit, ale vždy mějte na mysli, že se jedná o pracovní vztahy. Uvolnění je dobré, ale neopíjejte se, nestraňte se, berte to jako svoje podnikání. Jak byste chtěl působit na svého klienta, kterého můžete obratem ztratit? Tak stejně.
Paní "Topko", děkuji Vám za formou vstřícnou a obsahově bohatou a přesně cílenou odpověď a radu na mou otázku. Budu se snažit se podle toho řídit. Opíjení u mne nehrozí, jsem téměř 100% abstinent. ( Jinak jako zajímavost mohu uvést, že současný zaměstnavatel je schopný, a také to udělal, že zrušil PP zaměstnanci poslední den tříměsíční zkušební doby, to jest po 92 dnech jeho poctivé každodenní práce.) V působení na klienty nemám zkušenost.
"zrušil PP zaměstnanci poslední den tříměsíční zkušební doby" - jestli je tomu tak, tak opravdu je to u totohot zaměstnavatele riskantní.
Prostě takový je zákon, nemusí nic vysvětlovat. Takže se na to duševně připravte.
Takové zaměstnavatele nechápu - když věnují čas zaškolení pracovníka, pak zruší PP a musí to s někým jiným dělat znovu.
"každodenní poctivá práce" je pojem velmi subjektivní, zaměstnavatel to mohl vnímat jinak než vy nebo ten propuštěný. Někdy nestačí jenom slepě do puntíku plnit úkoly ale projevit také trochu vlastní iniciativy. Kdy, jak a co udělat vám tady nikdo neporadí, přesné dávkování musí každý vycítit sám. Nepíšete o jakou se jedná práci. Je rozdíl, jestli makáte ve fabrice u pásu nebo naopak v nějaké agentuře, kde se vyžaduje vysoká kreativita
Také mohl po 3 měsících zjistit, že ho prostě nepotřebuje ... a vyloučené nejsou ani důvody, které naznačili někteří výše.
Skutečně se stalo těsně po zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem zaměstnanci ve zkušební době bez uvedení důvodu (cituji celý nezměněný rozhovor):
Ptá se býv. zaměstnanec: "Pane mistr, proč jste mne propustil, porušil jsem nějak výrobní postup?"
Odpovídá mistr: "Ne."
Ptá se býv. zaměstnanec: "Nebo jsem zničil materiál nebo poškodil stroj?"
Odpovídá mistr: "Ne".
Ptá se býv. zaměstnanec: "Nebo jsem snad někomu ze spolupracovníků ublížil?"
Odpovídá mistr: "Ne".
Ptá se býv. zaměstnanec: "Tak proč jste mne propustil?"
Odpovídá mistr: "Aby se Vám to nestalo".! ) -
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.