Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Můj syn ukončí promocí v letos v červnu studium na VŠ a již dále nehodlá studovat. Končí moje povinnost platit výživné ke dni 30.6.2011?Má přislíbené zaměstnání od několika firem.Trvá moje povinnost platit výživné i kdyby zaměstnání třeba hned nedostal a musel by se tedy zaregistrovat na úředu práce? Je povinnost podat nějaký návrh o ukončení placení výživného k soudu nebo nějak zaniká automaticky?Děkuji za odpověď
No já nevím, ale jestliže bude syn bez zaměstnání, nebude vydělávat, bude bez příjmu, protože zřejmě ani na úřadu práce žádné peníze nedostane, tak nebylo by lépe ho ještě finančně podpořit? V normální rodině by to tak totiž bylo, že se o dítě postarají, když prostě tu práci nemá. Ale vám je asi líto každé koruny, kterou byste zaplatil navíc, že.
A proč by jako dostával peníze na úřadě práce? proč by měl dostávat peníze od kohokoliv jiného? je snad dospělý a ukončil soustavnou přípravu na budoucí povolání, namyslíte? Normální rodiče se o dítě postarají ale normální mladý člověk ve 24 letech snad už není dítě Možná vám přijde normální nechat se živit i v dospělosti od rodičů ale rozumný člověk by se styděl. Tak si nechte svá moudra, když neznáte okolnosti vedoucí k podobné otázce jakou položil tazatel...
No podívejte se vy přemoudřelý pane doctore, jestliže dítě bude sice ve 24 letech hotovo s čerstvým diplomem vysokoškoláka, ale nebude mít práci, nebude mít z čeho se živit, tak jako matka mám dle vás nechat to své dítě umřít hladem? Asi ano, vaše odpověď takto vyzněla. Možná, že vy byste se takto zachoval, ale já rozhodně ne. Určitě bych nějakou dobu ještě své dítě podporovala, zároveň bych ovšem tlačila na to, aby si tu práci našlo co nejrychleji.
Neodpovedela jste na otazku, jsem v podobne situaci, po rozvodu syn zustal se mnou a dcera odesla s matkou, syn nema praci, zivim ho ja a jeho matka neplati nic. Dcera ted taky dokonci skolu, ode me dostava vyzivne, presto ze ji zase zivi matka, vidim tam urcitou vyrovnanost, akorat ze syn uz dokoncil pripravu na povolani, takze neni narok, aby matka naopak platila jemu a tak taky cekam na leto, abych uz mohl konecne prestat hazet penize do kanalu, protoze mit povinost prispivat na navstevy restauraci, koureni, ruzne zvirectvo, jako treba papousek za 15 000,- , 3 psi, to se proste jinak nazvat neda. To prece neni potreba k obzive, jak by to melo byt podle nazvu vyzivne.
A na zaver, ja se staram o syna, matka se stara o dceru a tim to povazuji za vyrovnane, tak proc by mel byt jeden ve vyhode, jenom kvuli tomu, ze chodi do skoly, vydelava si prece to same, jako ten druhy nezamestnany
Pro eulálii: Otázka placení výživného v případě, že by byl syn nějakou dobu bez zaměstnání byla čistě teoretická, syn neni žádný flink a jistě si okamžitě nějakou práci najde a ani já nejsem žádný krkavčí otec, který by ho nějakou dobu ještě nepodporoval.
Naprosto souhlasím s názorem doctora.
Očekával jsem nějakou fundovanou právní odpověď a ne nějaké drby a seznzace.Děkuji za odpovědi a názory, ale radši se obrátím na nějakou advokátní kancelář.
Ja jsem snad asi blbej ale že si lidi v rodině pomáhají je snad normální a né až to rozhodne soud. A syn podle mě je rodina, tedada pokud se pamatuju.Jestli mohu doporučit vystrojte mu promoci buďte na něj hrdej a tam se domluvte co bude dál. A jestli se s bejvalkou nesnášíte tak ať ona mu vystrojí jinou jindy a trunfněte ji. Pochopte s ní už bejt nemusíte ale se synem společnou řeč najdete.
doplněno 19.04.11 08:59:A jestli vás štve že by peníze měla dostávat bejvalka tak už dávno jste měl požádat soud aby peníze dostával syn a né do ruky ona.
Tak sem to do ted hledal v zakonech a jedine, co sem nasel v zakone o rodine je tohle :
§ 99
(1) Změní-li se poměry, může soud i bez návrhu změnit dohody a soudní rozhodnutí o výživném pro nezletilé děti. Dojde-li k zrušení nebo snížení tohoto výživného za minulou dobu, spotřebované výživné se nevrací.
(2) Nejde-li o výživné pro nezletilé děti, může dojít ke změně nebo k zrušení pouze na návrh.
Takze to vypada, ze po ukonceni skoly asi budeme muset podat navrh ke zruseni vyzivneho u prislusneho soudu.
doplněno 19.04.11 10:08:pro mevysen
taky me stve, ze lidi neodpovidaj na dotaz, ale hned zacnou kritizovat, i kdyz neznaji okolnosti
Mluvíme o výživném. Vyživovací povinnost trvá do 26 let, pokud se dítě soustavně připravuje na budoucí povolání. Dnem promoce ale vyživovací povinnost zaniká, pokud nestuduje dál. Např.doktorantské stdium se ale bere jako "nadstavba" a ne jako soustavná příprava na budoucí povolání. K.
Takze z toho vypliva, ze musime platit do ukonceni studia a ne do doby, az si zacne vydelavat, to by taky mohli schvalne cekat do tech 26 let
pecenka, když dítě studuje, tak rozhodně schválně nečeká do 26 let .
I toto má ale svá pravidla a pokud dítě přeruší studium, nastoupí do řádného pracovího poměru a pak zase pokračuje ve studiu, již nemá nárok na výživné. Dítě má ale povinnost Vás o tomto informovat.
Pokud tak neučiní a bude nadále výživné neoprávněně přijímat, lze se vrácení neoprávněně vyplaceného výživného domáhat žalobou v občanskoprávním řízení, neboť tak na straně dítěte dochází k bezdůvodnému obohacení. Proto můžete podat žalobu k soudu. Musím Vás však upozornit, že takové řízení trvá v průměru tři roky a je finančně náročné. Navíc pokud si např. dcera opatří potvrzení od lékaře, že byla nemocná a nemohla pracovat, soud Vám výživné nepřizná.
Karina
Tady nejde o radne nastoupeni do pracovniho pomeru, ale o ukonceni studia, uz me nebavi to opakovat porad dokola, mezi temito dvema pojmy take muze byt i nekolikaleta pauza, ve ktere by mohla pozadovat vyzivne a pritom se poflakovat jen tak po ulicich, a pak na spotrebovane vyzivne uz neni narok ho dostat zpatky, jak pravi zakon, tak se nevraci, takze asi obcanskopravni rizeni by nebylo k nicemu.
Dotaz byl, zda ukoncenim studia konci i pravo na vyzivne a jestli se to musi ukoncit pres soud
Tu druhou cast dotazu uz jsem si nasel v zakonech, ale ta prvni cast je dosud nejasna, tento udaj se mi nepodarilo zatim nikde najit a tu bychom radi vedeli
Ukončením studia právo na výživné rozhodně nekončí, neb "vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit" (par. 85 odst. 1 zák. o rodině). Takže třeba vím o dospělé svobodné matce, která už před dítětem normálně pracovala a která z osobních důvodů neuvedla otce do rodného listu a když požadovala dávky v hmotné nouzi, tak jí je na úřadu s odkazem na tento paragraf odmítli poskytnout. Že prý ať si nejdřív na soudu vyřídí výživné od svých rodičů na sebe, pak ať něco žádá od státu, bude-li i s výživným pod hranicí životního minima.
Takže tady se musí případ od případu posuzovat, co znamená ono "nejsou samy schopny se živit". Pokud jde člověk po škole na pracák, na podporu v nezaměstnanosti nárok nemá, tedy nemá vlastní příjem. Pokud k tomu navíc shání práci a nemůže ji sehnat, klidně by se to do znění zákona vlezlo. Ostatně, mému příbuznému po škole na pracáku taky nepřiznali dávky v hmotné nouzi. Že prý má zažalovat rodiče, pokud mu na obživu nechtějí přispívat dobrovolně.
doplněno 19.04.11 12:17:Nicméně myslím, že tam, kde by práce i byla, ale "dítě" ji odmítalo a jenom se tak poflakovalo, tak tam by neplatilo, že dítě není schopno samo se živit. Ptž v takovém případě by schopno bylo, že by nebylo ochotno by byla věc druhá.
A prave z toho se da usoudit, ze tim, ze se dokonci vzdelani, coz je priprava na budouci povolani, tak ty deti dostali tu schopnost se zivit sami.
Je problem, ze to neni dostatecne presne definovano, kdy se to ma ukoncit
Definice je docela jasná. Do 26 let. Dítě nastoupí v 6 ( 7) letech do školy. ZŠ 9 let, SŠ 4 roky, VŠ 4-5 let. Celkem řádně studuje 23 - 25 let. Máte tam toleranci , např pro přerušení ze dravotních důvodů apod. Ve 26 letech ,v ideálním případě, by tedy dítě již mělo být na svoje povolání připraveno. Pokud není, Vy máte možnost dát soudu návrh na přezkoumání Vaší vyživovací povinnosti a zrušení výživného. Soud přezkoumá, proč a z jakých důvodů je dítě stále ještě nepřipraveno na svoje budoucí povolání. Může se stát, že shledá, že dítě bylo připraveno již složením maturity a dál se pouze flákalo. Může shledat, že byly okolnosti, pro jaké nebylo dítě schopno bez svého zavinění dostudovat v řádných termínech tedy do svých 26 let. Je možné, že budete platit dál, ale výživné Vám bude sníženo, protože nějakou kvalifikaci již dítě má ze SŠ. Vše záleží na okolnostech konkretního případu a posouzení soudem.
Jak vidíte, tazatel "mevysev" to má mnohen jednodušší, má svědomité, řádně dostudované dítě, řeší pouze ukončení platby výživného. Karina
pecenka,
ve Vašem případě se evidentně se jedná o zcela jiný případ nežli u tazatele mevysen .
Pokud se Vaše dcera rozhodne, že bude dál řádně studovat, pak Vaše povinnost platit na ni výživné bude trvat. Rozhodně byste si měl s dcerou vyjasnit jak sama vidí svoji budoucnost.
Pokud bude neustále přerušovat studium, bude vedena na ÚP, nebo nebude a bude se poflakovat se po ulicích, nepracovat, pak by to mohl být důvod pro ukončení Vaší vyživovací povinnosti vůči ní. To pak už není otázka vyživovací povinnosti, ale otázka parazitování . Karina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.