Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik mě strhne zaměstnavatel na sociálním

Od: macek* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer můžu se zeptat kolik mě bude zaměstnavatel strhávat na sociálním a zdravotním když můj plat dělá 16000 kč?děkuji potřebovala bych se s někým přes vnitřní poštu spojit a něco kolem tady toho probrat děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kalkulačky jsou dobré, tam to zjistíte taky.

Ale možná i pro někoho dalšího: hrubá mzda = 16.000, z toho se zaměstnanci srazí 6,5% sociálního (tj. 1.040,-) a 4,5% zdravotního (tj. 720,-). Navíc zaměstnavatel za Vás odvede (už ze "svého") 25% na sociální (4.000) a 9% na zdravotní (1.440). To, co odvede na pojistném zaměstnavatel, se fiktivně přičte k Vaší hrubé mzdě (16.000 + 4.000 + 1.440 = 21.440) a to je tzv. superhrubá mzda, která je základem pro výpočet 15% daňové zálohy. Navíc se tento základ zaokrouhlí na celé stovky nahoru, čili 21.500 x 15 % = 3.225 (daň).

doplněno 17.04.11 22:45:

finance.cz/...

plechacek*

tak nějak jsem to myslel i já:) jinak super

michalkolesa*
hodnocení

1x

Na internetu je několik kalkulaček. Zkuste třeba tuhle podnikatel.cz/...

plechacek*
hodnocení

0x

Zrovna ted se to tu učím ze skript:) Vy máte nějakou hrubou mzdu. Sociální pojištění je přesně 25% hrubé mzdy. Zdravotní je 9%. Přičtením těchto 25% a 9% k hrubé mzdě vznikne tzv. superhrubá mzda, a z toho se následně vypočítává základ daně a sociální a zdravotní pojištění, které odvádíte sama.

doplněno 17.04.11 22:09:

teda sociální a zdravotní, které odvádíte státu sama se vypočítává z hrubé mzdy, nikoli superhrubé

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]