Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, letos mi nájemce zvýšill nájemné (od dubna), upozornil mne zároveň, že dojde k výměně oken v bytě za plastové a že poté dojde k opětovnému zvýšení nájemného. Může tohle vůbec udělat? Může mi 2x za rok zvýšit nájem?
Ještě bych se ráda zeptala, zda mi může přeplatek za teplo evrátit a ponechat si jej jako kauci. Tohle mi také oznámil. Jen chci říct, že žádnou kauci jsem zatím nezaplatila a nájemné platím vždy včas.
Děkuji za rady a názory.
Sice nesmí, teda pokud to zvýšení není nějak upraveno v nájemní smlouvě. Ale zkuste odmítnout. V podstatě nemáte jinou možnost. Je to sice nefér, ale on Vám nemusí prodloužit nájemní smlouvu. Záleží jen na tom, jak si to pro sebe vyhodnotí. Jestli mu to zvýšení stojí za to, aby přišel o spolehlivě platícího nájemníka. Já osobně bych se hodně, hodně rozmýšlel. Záleží asi taky jak vysoký máte momentálně nájem, proti nájmům ve vašem okolí, ve srovnatelných bytech.
A vyúčtování za teplo musí udělat. To nemá s kaucí co dělat. Ta musí být dohodnuta v nájemní smlouvě, je vratná a většinou se vybírá předem. Ledaže by jste se v nájemní smlouvě ke kauci zavázala, a nesložila ji. Potom může tento přeplatek být použit na doplnění kauce.
Jednostranné zvýšení nájemného bylo možno uplatnit v převážné většině obcí do 31.12.2010. V některých velkých městech tato možnost existuje až do konce letošního roku. Jednostranně zvýšit nájemné je možné pouze 1x za rok a musí být písemně zdůvodněno. Po těchto datech lze zvýšit nájemné pouze na základě dohody mezi nájemcem a pronajímatelem. Nedohodnou-li se, rozhodne soud. Pokud nemáte nájemní smlouvu uzavřenou na dobu určitou, není třeba hovořit o prodloužení nájmu. Přeplatek za teplo si majitel nesmí ponechat, bylo by to neoprávněné zadržování vašich peněz. Bylo by dobré přečíst si tento zákon:
Na internetu lze najít kalkulačky pro výpočet jednostranně zvýšeného nájemného, vypočtenou hranici nesmí pronajímatel překročit. Znovu připomínám, že se to v letošním roce týká jen některých měst (§3 zákona).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.