Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpovědní lhůta ve zkušební době

Od: doone odpovědí: 14 změna:
Zdravim. Pracuji v jedné firmě v Hradci Králové. Jsem ve zkušební době a hodlám dát výpověď. Ve smlouvě mám napsáno že výpovědní lhuta ve Zk. době je 5 dní. Má zaměstnavatel právo mě tam těch 5 dní držet? Né že by to byl takovej problém ale docela by mi to zkomplikovalo nastup do jiné práce. Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Ve zkušební době se pracovní poměr ruší. Nedáte-li výpověď, nebude se na Vás sjednaná pětidenní doba vztahovat. Pozor, použijte obrat "ruším pracovní poměr ve zkušební době" (slovo výpověď ani "výpovědní dobu nezmiňujte").

doone
hodnocení

Omlouvám se ale celé to ve smlouvě je napsané jako zrušení poměru, nikoliv jako výpověď.
rudolf*

domnívám se, že ani tak nelze upravit zákonný postup § 66 zp odchylně předem v pracovní smlouvě (srov. níže)

tato část pracovní smlouvy je neplatná...

gocars*
hodnocení

0x

Záleží jak je vše přesně definováno, ale pokud je napsáno, že výpovědní lhůta je 5 dní, tak těch 5 dní tam musíte ještě odchodit. Ale je pak i druhá stránka, jak se domluvíte se zaměstnavatelem, je možné, že s Vámi podepíše výpověď na den, který budete chtít...

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zaměstnanec i zaměstnavatel mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z ajkéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí pouze zrušit pracovní poměr ve zkušební době zaměstnanci v době prvních 21 kalendářních dnů nemoci.

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být provedeno písemně, pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není -li v něm uveden den pozdější. Pokud tedy ve smlouvě máte výpovědní lhůtu ve zkušební době 5 dní, pak máte povinnost tuto předem dohodnutou lhůtu dodržet.

rudolf*
hodnocení

0x

sjednání "výpovědní lhůty" na zrušení pracovního poměru ve zkušební době je evidentně neplatné pro rozpor se zákonem...

písemně oznamte zrušení pp zaměstnavateli, a pokud tam neurčíte pozdější den, končí váš pracovní poměr dnem doručení

hm*

Taky jsem si to nejdřív myslel, ale nějak jsem v zákonu žádnou zmínku o termínu při zrušení poměru ve zkušební době nenašel (jen že by se mělo to písemné oznámení doručit druhé straně aspoň 3 dny předem). Takže podle mne, pokud si něco předem dohodli, tak by to mělo platit. Nebo který přesně bod zákona je porušen?

rudolf*

zákon rozlišuje taxativním výčtem několik způsobů skončení pracovního poměru.. pro každý způsob upravuje specifické podmínky, a to kogentním způsobem.. účelem zákonné úpravy je především ochrana práv zaměstnanců a zaměstnavatelů...

od takové úpravy se pak nelze smluvně odchýlit...

pokud je nějaké ustanovení dispozitivní povahy poznáte to z jeho obsahu např. větou: "pokud si smluvní stany nedohodnou jinak" a pod.; zde např. zákon stanoví, že pracovní poměr končí doručením zrušení druhé straně "pokud není určen den pozdější" (tzn. že ten kdo ruší pracovní poměr ve zkušební době si může sám určit jakýkoli den (mezi dnem dorušení a dnem kdy končí zkušební doba)

zákon kazuisticky nemusí pamatovat na jakoukoli situaci, kterou si lidé jsou schopni ve své fantazii vymyslet.. upraví pravidla v mantinelech...

v tomto případě nejde ani o druh skončení pp výpovědí, tak i z jazykového znění je zřejmé, že "výpovědní lhůta" se na §66 zp neuplatní... zákon umožňuje zvolit si pozdější den skončení pp, ovšem v rámci úkonu zrušení a jednostranně, nikoli dopředu v pracovní smlouvě dohodou..

(s vaším přístupem by bylo možné, aby si zaměstnavatel sjednal cokoli, např. doživotní rentu po odchodu zaměstnance, a pokud mu to ten podepíše, má smůlu:)

hm*

Přiznám se, že Váš text je pro mne téměř nesrozumitelný.

Samozřejmě nepředpokládám, že zákon postihne výčtem všechny možné varianty všeho. Tady (v zákonu) ale vidím jen to, že pp se ve zkušební době neukončuje výpovědí (tzn. neuplatní se výpovědní lhůta &spol., jak jste napsal; ale výpovědní lhůtu jsem nezmiňoval ani já). Ale právě bych rád našel něco ve smyslu, jak jste psal:

- - -

zde např. zákon stanoví, že pracovní poměr končí doručením zrušení druhé straně "pokud není určen den pozdější" (tzn. že ten kdo ruší pracovní poměr ve zkušební době si může sám určit jakýkoli den (mezi dnem dorušení a dnem kdy končí zkušební doba)

- - -

Nic takového ale právě nemohu najít, proto se ptám, kde to ten zákon stanoví, který konkrétní bod v zákonu to ošetřuje? Jinak prostě předpokládám, že zákon neupravuje konkrétní lhůty ukončení pp ve zkušební době a lidé (zaměstnanec + zaměstnavatel) se tedy mohou rozumně dohodnout sami (i předem).

rudolf*

takže

1) dispozitivní možnost určit pozdější den skončení pracovního poměru na základě jeho zrušení ve zkušební době upravuje § 66/2 zákoníku práce

"Zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být provedeno písemně; pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější. "

2) samozřejmě existence zkušební doby nevylučuje, aby byl pp ukončen jiným způsobem, tzn. i tak, že skončí (jakoukoli) dohodou; to se pak ovšem netýká zrušení pp ve zkušební době, a tedy ani dotazu tazatele a mé předchozí odpovědi... zrušení pp ve zkušební době je jednostranný právní úkon, tedy pojmově se nejedná o dohodu dvou stran

hm*

Aha, tak se to vysvětlilo. Já měl ZP, který obsahoval § 66/2 s tímto obsahem:

(2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má
být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy
má pracovní poměr skončit.

A oni ho mezitím změnili na ten Váš text.

Takže v tom případě máte pravdu, v novém zákoníku je uvedeno "skončí dnem doručení" a není tedy o čem diskutovat.

Pozn.: Tady je ale vidět, že se ti parlamentní pitomci zabývají blbostmi, kterými jen komplikují život všem ostatním. Vydat za rok 10 (!) novel tak důležitého zákona, jako je zákoník práce, to samo by mělo stačit na sankce ve výši aspoň měsíčního platu pro všechny, kteří se přičinili! *cert* To se pak opravdu nejde zákony řídit.

doone
hodnocení

Moc vám děkuji.

tomasgulas
hodnocení

0x

Dle mého laického názoru platí zákony ČR, ne výmysly nebo vychcávky nějakého zaměstnavatele. A to i pokud je podepíšete.

Ale je to jen můj názor, tohle není můj obor.

Je to pravda, vždy platí nejvyšší zákon. Takže nemůžete vraždit lidi i když to budete mít povoleno ministrem vnitra, nemusíte dodržovat výpověď pokud jste ve zkušební době, neb tam žádná výpovědní lhůta není a může si pan zaměstnavatel skákat metr vysoko. Nebojte!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]