Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co do KPZ?

Od: krkovicka* odpovědí: 13 změna:
Prosím poraďte co všechno patří do KPZ?krabička poslední záchrany.Na netu píšou i nějaké tablety na čištění vody,je to nutné?Kde je tedy sehnat?děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
KPZ je spise „skautsky pojem”, nez neco pevne definovaneho. Tablety na desinfekci vody existuji, ale i specialni oddily armady je pouzivaji jen v nejnutnejsich pripadech. Ona Vas ta voda potom sice nezabije, ale k chutne vode ma HODNE daleko. Pak jest existuji specialni mechanicke filtry, at jiz pro armadu, tak i pro ruzne dobrodruhy. Otazka je na co tyhle veci potrebujete..., pokud nejedete na dva mesice do pralesa, tak v dosahu civilizace Vam budou k nicemu. Tablety budou mit take omezenou dobu pouzitelnosti. Dalsi veci v KPZ se budou blizit obsahu lekarnicky v aute, popripade jeste doplnene napr.kompasem,nozem,vysilackou,radiomajakem...a dasich potreb dle ucelu pouziti, veku majitele, jeho financim..a zkusenostem.
krkovicka*
hodnocení

Právě,že všude píšou to základní a pak se tam mihne třeba ty tablety,světlice nebo kompas.Je to pro 10ti letýho kluka.Začal se skautem,jen mu neřekli co do ty Kpz má dát.Přes vikend to musí sehnat.Dekuji.
No..tak pokud jde opravdu o KPZ pro skautika, pak je to jednoduche. Spendlik,obvaz,naplast,sirky,par minci,mala baterka a kompas. Fantazii se meze nekladou. Myslim ze svetlice ani ten radiomajak bezny skaut mit nemusi:)

přidala bych jehlu s nití + dva-tři knoflíky různých velikostí na nouzové opravy oblečení, sirky je dobré obalit do vosku (jdou pak zapálit, i když se namočí) - nemusí být celá krabička, stačí pět-šet a škrtátko z krabičky k nim, kousek papíru, tužka, kousek svíčky (je to skladnější, než baterka, které navíc mohou dojít baterky), cca 2 metry provázku, zevnitř nalepený lístek se jménem, adresou a telefonem na rodiče (u mladší holky ve skautu tam mají mít i telefon na vedoucí).

Jinak udávají se ještě 2 lístky na MHD, ale ty tam moje děti nemají, v KPZ jsou mince a v Praze se dá lístek koupit i u řidiče, přinejhorším.

Kompas bych do KPZ nedávala, přijde mi v ní zbytečný. KPZ by měla být opravdu tou krabičkou "poslední záchrany", vybavení z ní se nepoužívá běžně, ale v nouzi. Tedy na výpravu si děti normálně berou bateky, ALE baterka se ztratí nebo se v ní třeba vybije bareka - sáhne se do KPZ a vytáhne se svíčka. Na výpravu se nosí sirky, ale co já vím - třeba batoh spadne do vody, sirky v něm se promáčí a nebudou škrtat - vytáhnou se z (vodotěsné) KPZ voskem ošetřené zápalky a použijou se ty. Pokud děti budou používat kompas, tak ho spíš budou používat běžně a ne jenom v nouzi (pokud ho tedy vůbec používat budou). Když tak vzpomínám na svá pionýrská léta, tak my sever v nouzi určovali podle lišejníku, mraveniště a letokruhů :D Jinak KPZ má být pro běžný život, ne jenom do přírody. Moje holky ho mají nosit i na normální schůzky a co mně se vybavují knihy z dětství, tak určitě v nich bylo něco o tom, že je máme u sebe v kapse nosit neustále, ptž člověk nikdy neví.

patronka*

Já v podstatě nosím takovou KPZ v kabelce místo šminků :) a mám tam navíc mimo šitíčka a špendlíku malý švýcarský nožík (nůžky,nůž,pilníček,párátko,pinzetka), malou sadu šroubováčků se 4 nástavci, skládací lupu a svinovací metr s palcovou i metrickou mírou, několik gumiček a zapalovač s baterčičkou. Patronka

sebod*

Patronko. Víš, že mě to u Tebe ani nepřekvapilo?:)

hm*
hodnocení

1x

Podíval jsem se, co o tom praví wikipedie: cs.wikipedia.org/...

Zaujal mne drát do oka (až pak jsem zjistil, že blbě čtu *uf* ) a kondom.

krkovicka*
hodnocení

Ten kondom je dobrá střela :D

krkovicka*
hodnocení

Tak informace jsem předala,všem děkuji :-D trochu mě zarazily ty zápalky,co přesně se má obalit tím voskem?zápalky samotny?nebo krabička?

Hlavičky zápalek. Normálně se zapálí svíčka, aby se v ní udělal tekutý vosk a do toho se namočí hlavička zápalky. Když vosk zatuhne, tak se zapálka klidně může dát pod vodu, ale voda po vosku steče a při škrtnutí zápalka normálně hoří.

krkovicka*
hodnocení

Ach tak,mě šlo o to,zda ta obalená zápalka škrtne,nebo se to musí oloupat.Tak už vím.Jinak fyziku jsme měli na škole taky ;) :)

dobryoddil.cz/...

Tady i s fotem :)

mil®

To je přesně ono. Já jsem měl KPZku v krabičce na mýdlo. Byla umělohmotová a taková zaoblená,, vešla se mi do kapsy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]