Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. A znovu dotaz. Pokud si jeden z děti ponechá svůj podíl v dědickém řízení a druhy se vzdá podílu ve prospěch pozůstalého rodiče. A po pěti dnech po projednání u notářky si to rozmyslí, že si také svůj podíl ponechá. Všechny doklady a potvrzení o zaplacení byly vystavené, podepsané. Jde tento závěr zvrátit? Platí se další poplatky? Nebo se nedá nic zvrátit? Za informace děkuji.
Dědic může dědictví odmítnout a to ústním prohlášením před soudem anebo písemným prohlášením jemu zaslaným. Prohlášení o odmítnutí dědictví nelze odvolat. Totéž platí, jestliže dědic prohlásí, že dědictví neodmítá. Viz obč. zák. §§ 463 - 468.
doplněno 15.04.11 21:05:Ještě chci dodat, že dědic se nemůže vzdát dědictví ve prospěch někoho. Buď dědictví přijme nebo odmítne. Pokud jsou tři dědicové a mají nárok každý na 1/3, pak po odmítnutí dědictví jedním dědicem dostanou ostatní dva každý polovinu a nikoli jeden 1/3 a druhý 2/3.
Názor, že se nesmí někdo ( potomek) vzdát dědictví ve prospěch např. pozůstalého rodiče se mi zdá špatný. Tak proč to tak v praxi chodí? To notáři porušují nějaký zákon?
To, že se nelze vzdát dědictví ve prospěch někoho, není můj názor, pouze vycházím z občanského zákoníku, kde se uvádí, že: k odmítnutí dědictví nemůže dědic připojit výhrady nebo podmínky. To znamená, že dědic nemůže prohlásit: dědictví odmítám a můj podíl dostane Maruška. Tak to prostě nejde. Jestliže dědic dědictví odmítne, majetek se rozděluje tak, jakoby odmítající dědic vůbec neexistoval. Notáři určitě zákon neporušují. Lze však postupovat tak, že dědic dědictví přijme a pak je daruje třeba pozůstalému rodiči, přičemž darovací daň se v tomto případě neplatí.
A proč v našem případě došlo k tomu, že jeden z potomků se vzdal dědictví, nebo přenechal ve prospěch pozůstalého rodiče? Možná to byl ten případ, který uvádíte? Přesné znění si nepamatuji.Vše proběhlo bez dalších připomínek. Pozůstalý rodič 2/3, jedno dítě 1/3 a jedno dítě 0. Vše se podepsalo. A za pět dní po projednání u notáře si to sourozenec co neměl nic rozmyslel, přenechal dědictví 1/3 pozůstalé osobě a chce ji zpět. Z Vámi udaného zákona usuzuji, že se to už nedá zvrátit? Je moje úvaha správná? Nebo jaký bude postup?
Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.