Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou

Od: nasick* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den! Poraďte, prosím, na kolik dní dovolené mám nárok pokud jsem k 31.3. ukončila pracovní poměr dohodou

(po 20 letech nepřetržitého zaměstnání).Při pětitýdenní dovolené(25 prac.dní) dle mých výpočtů vychází 6 dní

a na výplatní pásce jsou uvedeny pouze 2 dny. Krátí se nárok v případě nemoci (od 23.2. jsem v pracovní neschopnosti).

Za odpověď předem velmi děkuji.HN

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zaměstnavatel postupoval správně. Zákoník práce rozlišuje dovolenou za kalendářní rok (§ 212) a dovolenou za odpracované dny (§ 214). Nárok na dovolenou za kalendářní rok vzniká, odpracuje-li zaměstnanec v kalendářním roce 60 dnů, přičemž dny pracovní neschopnosti se nepovažují za odpracované dny. Tuto podmínku jste nesplnila.

Vás se tedy týká dovolená za odpracované dny. Její délka se stanoví tak, že se vypočítá 1/12 dovolené za kalendářní rok (ve vašem případě 25/12=2,08 dne. A na tyto dva dny dovolené máte nárok za každých 21 odpracovaných dnů. Vy jste odpracovala pravděpodobně 37 dnů, t.zn., že rozhodující počet 21 dnů jste odpracovala pouze jedenkrát.

hepcziiik*
hodnocení

0x

Toto hovoří Zákoník práce:

Dovolená za kalendářní rok
§ 101
(1)

Zaměstnanec, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, má nárok na dovolenou za kalendářní rok, popřípadě na její poměrnou část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.

(2)

Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

§ 102
Tudíž je výpočet podle mne správný, protože jste u zaměstnavatele odpracovala necelé dva měsíce, resp. pouze jeden celý kalendářní měsíc, část druhého a zbytek byla nemoc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]