Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký studentský/dětský účet?

Od: noooo odpovědí: 26 změna:

Chtěl bych si založit studentský účet u některé z bank (nejlépe ČS nebo KB,protože jsou hned ve městě).Chápu že asi spoustě z Vás příjde zbytečné,aby 15-ti letý kluk měl embosovanou kartu a účet,ale chtěl bych mít plnou kontrolu nad svými penězi (snad bych tímto způsobem dokázal šetřit :) ),využívat Internet banking (hl.kvůli Aukru) a PayPal.Můj nějvětší problém je,že ještě nemám dokončenou základní školu (sice na SŠ přijat jsem,ale to asi nic nemění),takže nemám možnost získat potvrzení o studiu .Právě proto nevím,zda bych nemusel mít účet pro "děti" : ČS X konto /10-15 let /a KB Dětské konto Beruška ( :D ) /0-15let/ .Zřejmě po té,co bych v září nastoupil na SŠ a mohl bych si sehnat Potvrzení o studiu už by se mi mohlo dětské konto převést na studentské .Sice nevím,co je tam navíc za výhody,ale pravděpodobně to bude lepší.Někde jsem dokonce četl,že existuje konto pro "mladé",kde nepotřebují ani potvrzení o studiu,ale zřejmě budou poplatky vyšší.

Chtěl bych Vás požádat o radu s výběrem vhodného konta (at už dětského nebo studentského),kde náklady nejsou vyšší než 200Kč měsíčně (500 za internet banking a další výhody dávat nechci).Peněz by na účtě bylo cca. do 4000-5000Kč (víc rozhodně ne).Osobně se mi nejvíc líbí právě X konto,ale nevím co znamená "Není poskytováno přímé bankovnictví".

Díky za případné rady :).

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

3x

"Není poskytováno přímé bankovnictví" znamená, že Vám neposkytnou servis v kamenné pobočce. Takže to znamená, vše dělat pouze přes internet.

Nechápu nutnost mít embosovanou kartu, stačí Vám neemboska, je navíc (téměř vždy) levnější.

Já bych Vám doporučila Era osobní účet od Poštovní spořitelny (doufám, že to není reklama, jsem spokojeným uživatelem :-D). Jako klient od 10 do 26 let platíte 8 Kč za vedení účtu, máte zdarma dva výběry z bankomatu ČSOB nebo PS (další 5 Kč), za odchozí platbu z internet bankingu 1 Kč, vedení Maxkarty (neembos. karta s čipem) 8 Kč. Takže se suma sumárum dostanete na částku nižší než 30 Kč.

A já jako pošťák se přimlouvám za uzavření na poště :-D

doplněno 14.04.11 15:41:

Des byl rychlejší, ale jsem ráda, že nás má více stejný názor :)

des*

Náhoda*hi*

doplněno 14.04.11 15:56:

postovnisporitelna.cz/...

noooo
hodnocení

Ok.Díky.Poštovní spořitelna mě vůbec nenapadla,protože jsem nikdy neviděl pobočku a nenapadlo mě že to má něco společného s poštou :D .Takže stačí zajít na poštu a založit si ho?Není tedy požadován žádný doklad o studiu,jen doklady totožnosti?:)

Jinak s tou embosovanou kartou máte pravdu.Jen jsem nevěděl že neembosované karty existují :) .A s neembosovanými kartami mohu platit v zahraničí?(ne,že bych jezdil nějak často...jen za měsíc jedu do Švédska a o prázdninách do Anglie,takže by se to možná hodilo :) ) Jinak je tam nutný minimální měsíční zůstatek?Díky

cocinkamichalka*

Neembosované karty přestavovaly problém v USA, teď už ne. Po Evropě bohatě stačí neemboska :)

Ano, na každé poště ti ho založí. Nevím, z jakého jsi města, vybírej raději větší poštu a ROVNOU si k tomu zařiď elektronické bankovnictví (měla by ti to nabídnout paní za přepážkou, ale kdyby náhodou). Žádný doklad o studiu nepotřebuješ, stačí, že ti je do 26 let (není podmínka být student, ale "mladý" :))

Minimální zůstatek by neměl klesnout pod 200 Kč. Když klesne, nic se neděje, problém by byl, kdyby ses dostal do mínusu (bez kontokorentu).

K založení potřebuješ doklad totožnosti, a pokud nejsi zletilý, musí s tebou jít tvůj rodič. Ten ať vezme třeba rodný list, nebo jestli tě má zapsaného v OP, tak ten (je důležité doložit, že jsi jejich syn). A poslední "povinností" je minimální vklad 200 Kč. A hotovo :) Přijde karta, pin, číslo do ELB a pin do ELB a můžeš vesele hospodařit a šetřit.

noooo
hodnocení

Fajn,zítra tam zajdu :) .Dá se tedy tenhle Era účet založit i na menší (ne na okresní ) poště?Bydlím totiž v menším městě a pošta tomu odpovídá :).Jinak,výběr hotovosti jde normálně přes ČSOB(případně nějaký jiný) bankomat?A na jakém bankomatu se platí nejmenší poplatky?(předpokládám,že poštovní spořitelna nemá svoje a na webu Era účtu jsem to nenašel :) ).

cocinkamichalka*

Tento účet založí na KAŽDÉ poště. I na poště v menším městě si s tím určitě poradí. Výběr hotovosti z bankomatu ČSOB (i Poštovní spořitelna má svoje), 2 v měsíci máš zdarma - z těchto bankomatů, další za 5 Kč. Z ostatních bankomatů to stojí 26 Kč. 26 Kč to stojí i na přepážce pošty. Takže doporučuju ty ČSOB a PS bankomaty. Ještě jsem zapomněla říct - řekni si o ELEKTRONICKÉ zasílání výpisů z účtu. Jsou zadarmo, a podíváš se na ně v internetbankingu.

doplněno 14.04.11 16:14:

A pro ty tvoje zahraniční cesty: Na Slovensku výběr 5 Kč (z bankomatů ČSOB), jinak 80 Kč + 0,5% z vybírané částky v ostatních zemích.

noooo
hodnocení

Radši v tom zahraniči moc vybírat nebudu :) .Jinak,díky za všechny rady.

cocinkamichalka*

Taky se snažím v zahraničí moc nevybírat - ale pro jistotu je vždy lepší mít kartu s sebou :) Třeba pro případ ošetření v nemocnici a podobně.

cyril*

Pokud máte zájem o účet u Pošt. spořitelny zcela zdarma, tak obětujte chvíli času na návštěvu nejbližší pobočky této spořitelny, kde tento typ bezplatného účtu s Vámi sjednají. Toto nelze provést na žádné poště ani jiném místě, kde se dají založit účty, jedině na pobočce. Nejbližší pobočku najdete na stránkách Poštovní spořitelny.

cocinkamichalka*

Cyrile, u Era účtu ZADARMO je ale podmínkou průměrný zůstatek 15tis. Kč, což tazatel píše, že tam mít nebude.

doplněno 15.04.11 07:40:

V případě zůstatku pod 15 000 Kč je poplatek 50 Kč.

cyril*

To je informace přímo z pobočky PS?

fiodnet

Ne, ze sazebníku. Proč se ptáte?

cyril*

Ptám se proto, abych znal zdroj mylných informací. Když uvádím, že "účet zdarma" u PS lze sjednat jedině na pobočce, tak vím o čem hovořím. Na netu taková informace není a nevědí o ni ani na poštách.

cocinkamichalka*

Cyrile, tento účet od PS (zadarmo) mám. Má spoustu výhod (je zadarmo :)), ale opravdu pouze při splnění určitých podmínek. Tím je průměrný zůstatek min. 15 000 Kč (od 1.4.2011, PS svým klientům tuto změnu zasílala dopisem). Další poměrně velkou nevýhodou je to, že člověk prakticky nemůže páchnout na poštu, protože za výběr na poště se platí tuším 100 Kč. Ano, tento účet se dá zřídit jenom na finančním centru PS. Šlo to udělat i na poště zřízením "klasického"osobního účtu a telefonickou změnou na "zadarmo". Já jsem u "zadarmo"i po změně (nad 15000) zůstala, ale např. tchyni jsme spočítali, že ji vyjde levněji klasický osobní účet se zvýhodněním pro seniory, protože tam nemá tento požadovaný zůstatek.

doplněno 16.04.11 10:04:

Zde zmíněný sazebník, viz. hvězdička u "vedení účtu".

postovnisporitelna.cz/...

drich*

Neembosku po Evropě? možná tak jenom u nás v ČR. V zahraničí na Vás koukají jako na exota a ještě ne všude s ní jde bezproblémově zaplatit.

almira*

Taky jsem pro ERU od Poštovky :) Sama tento studentský účet mám a přítel též. Nepořebujete potvrzení o studiu je to o věku do 26ti let. Poplatky suma sumárum do 30kč i s platbami přes internet (1kč/platba). Vkládat peníze můžete bezplatně na poště a do hodinky je máte na účtě a internetové bankovnictví je zřízené automaticky k účtu a zdarma. Kartou lze platit na internetu i v zahraničí (vyzkoušeno). Takže všemi hlasy doporučuji poštovku! :)

sidonie*

Co se týká účtu u Poštovní spořitelny pro studenty (15-26 let, na který byste byl nejspíš nasměrovaný pracovnicí PS), tak ten moc nedoporučuji. Úroková sazba sice už vyjde stejně, jako třeba u České spořitelny (0,01%), ale u PS platíte za vedení účtu a za Maxkartu, zatímco u spořky máte toto zadarmo. Naopak u PS neplatíte za příchozí platby, zatímco u ČS je poplatek 5Kč. U internetového bankovnictví to vyjde zhruba stejně (za příkaz k úhradě). Osobně jsem zrovna minulý měsíc od PS odešla. ;)

A k tomu potvrzení o studiu - na požádání by Vám ho měla vydat i základní škola.

cocinkamichalka*

Milá sidonie, pokud to byla narážka na mě, tak pracovnicí PS opravdu nejsem. Pouze spokojená klientka a majitelka několika účtů u PS.

sidonie*

Byla to pouze narážka na to, že když mu už je 15 let, tak že mu paní na přepážce na poště, kde si to bude vyřizovat, už asi nějaký ten dětský účet založit neumožní.

des*
hodnocení

2x

Jednoznačně doporučuji Poštovní Spořitelnu.Je dostupná na každé poště a studentský účet vede za pár kaček.

georges*
hodnocení

1x

Já osobně bych, alespoň podle svých zkušeností, doporučil Fio. Sice nemají moc poboček, ale ty zas až tak často nepotřebujete, snad jen při založení účtu a následně vyzvednutí karty - i když tu Vám asi taky pošlou poštou. Neplatíte tam vůbec za nic, akorát 30Kč za písemný výpis z účtu, ale to Vy nejspíš nepotřebujete. Zdarma je neembosovaná karta, která Vám na výběry i platby v tuzemsku i zahraničí stačí. Embosovanou potřebujete akorát při některých platbách přes internet, např, při koupi letenky apod. Alespoň před 2 roky to tak bylo.

U Vámi uváděných bank bych se bál poplatků za cokoliv - i když u studentských účtů to může být jinak.

bankovnipoplatky./...

krkovicka*
hodnocení

0x
Dcera má zmíněnou BERUŠKU od svých 8mi let si může vyzvednout kartu kde je max.částka na vybrání jen 500kč týdně(pokuď je tam má).Vklady,výběry,vedení je zcela zdarma od 15ti let se tohle dětské konto mění automaticky na studentský.

noooo
hodnocení

Tak jsem pred chvilkou byl na poste zalozit si Vami doporuceny Era ucet :).Jsem trochu zklaman,protoze ani nevim jestli budu mit opravdu Era ucet nebo něco jineho (na formulari bylo tusim "cervene konto") a navic kartu mi doruci az za tyden a nebude to zadna Visa Electron,ale Western Union (ktera na netu neni prilis vychvalovana pro pouziti v CR :( ).Bylo mi divne kdyz se me ptala jestli mi je vice nez 15 (Era je 10-26) a mluvila s nekym ze chci junior ucet,ale řekl jsem si ze je to asi "nezasvecena" pani u prepazky :/.Nema nekdo z Vas Western Union?Chtel
bych vedet,zda se da pouzit normalne na internet banking (posilani penez),placeni v obchodech,apod.Aspon doufam ze nebudu platit nejake velke poplatky a budu moci vyuzit mnou pozadovane "funkce" :( .Opravdu,jsem z te CP docela zklamany,ale snad az mi prijde,bude vse ok (chtel jsem ji jeste dnes na prijmuti penez od jednoho zajemce ).Diky za pripadne zusenosti s tou WU
des*

Tak mne napadá,že jsi měl mít sebou dospěláka.Jak jsi mohl dovolit,aby ti baba nacpala WeUnion,když jsme ti tady klavírovali,že máš chtít Visa Electron.Jak ses moh nechat zviklat.A otom Červeném kontě ani nemluv,to snad ani nejde nezletilci nabídnout.Já si myslím žes to podělal.Až ti to tedy přijde tak napiš co vlastně máš.

noooo
hodnocení

Ehm..měl jsem sebou zakonneho zastupce (jinak by to neslo).Rikal jsem ze chci Era osobni ucet,chtela par podpisu a rekla mi,ze za tyden mi prijde karta WU,pin,apod.To jsem měl rict,ze zadnou WU nechci,at mi "navalej" Visu?Jak jsem predtim psal Western Union je pouze nejaka sluzba a nevyrabeji karty (aspon myslim),nasel jsem vzdy jen kartu s napisem WU,ale byla to VISA,pripadne Maestro .Tak nevim,mozna budu mit jen jinou kartu ,nic vic.O tom cervenem konte je to dost divne.Je pravda,ze se ani neptala jak casto mi mají chodit vypisy :/.A to se me ptala jestli chci sporeni nebo ucet!:/Vubec to nechapu.
des*

Mrkni na tohleto,o WU ani ťuk. visa.cz/...

doplněno 19.04.11 21:00:

Mám taky Visa Electron,je na ní psáno,že je to majetek čsob a co s ní když ji někdo najde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]