Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustky k lékaři nám zakázal

Od: bohous* odpovědí: 10 změna:

Dnes nám zaměstavatel nařídíl že k návštěvě lékaře zakazuje vydávat propustky a máme si k němu zajít ve svém osobním volnu nebo si vzít dovolenou.To samé i s darováním krve.Má na to nárok nebo zákon hovoří jinak? děkuji Bohouš.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lékaře má zaměstnanec navštěvovat zejména v mimopracovní době, v době svého volna. Není-li to možné, má nárok na pracovní volno na nezbytně nutnou dobu, a to s náhradou mzdy. Viz § 199 zákoníku práce a příloha nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

hodnocení

2x

bohouši, měl byste upozornit svého zaměstnavatele, že porušuje zákon.

Nemá na to nárok, zákon hovoří jinak.

finance.idnes.cz/...

a mnoho dalších...

Osobně já propustky nemám, ale některému kolegovi ji dám, aby si jí nechal potvrdit. Je to vždy o domluvě.

bohous*
hodnocení

Děkuji,myslel jsem si to,ale zkuste se hádat s někým kdo vás živí.Dokážu si to živě představit. Na sebe kašlu,k lékaři nechodím,jen 4x do roka na krev,ale jestli se nedejbože stane něco mým dětem,tak se sbalím a prostě půjdu k lékaři ať se třeba staví na hlavu a bez dovolené.,propustku mi dají tam. Děkuji Bohouš

Propustku u lékaře nevydávají, pouze potvrzují přinešené a řádně vyplněné! Jinak zaměstnavateli stačí oznámit, že jdete k lékaři a pokud odmítne vydat potvrzenou propustku, tak si propustku vypište sám a nechte jí potvrdit u lékaře. Udělejte si fotokopii a propustku pak odevzdejte. Pokud by zaměstnacatel čas strávený u lékaře nechtěl zaplatit, tak byste musel podat žalobu k soudu. Stejně tak, pokud byste z tohoto důvodu (údajně neomluvená absence) dostal výpověď.

jozinec

Klídek, to vyřeší dva vytýkací dopisy a § 55 dle ZP. Proč by někdo někoho propouštěl pro neomluvenou absenci?

buss
hodnocení

0x

Ano, viz ZP nejde-li o nutný případ, ohrožení zdraví.

13.04.11 20:08

co to?

bohous*
hodnocení

Nevíte jak to je při darování krve a proplacení náhrady mzdy,jestli to nějak zaměstnavatel dostane od státu zpět? jestli mi rozumíte,půjdu na krev,mám zaplacenou směnu,ale nebyl jsem tam a jestli to zaměstnavatel může požadovat od někoho prolatit.Děkuji Bohouš.

doctor

Zaměstnavatel nedostane od nikoho nic. Proto se jim to nelíbí, snad to chápete...prostě platí za něco s čím nemá nic společného.

atreus*

Nejen v případě ohrožení zdraví, ale kdykoliv jindy, je-li to nezbytně nutné a nelze-li provést mimo pracovní dobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]