Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám letité spory s exmanželkou, která neustále nařizuje co smím a co nesmím dělat s dcerou (12 let). ... a už mě to přestalo bavit. Tento rok máme naplánován dětský tábor, na který by jela s dcerou mé současné manželky (10 let). Mé ex se to ovšem nelíbí a zakázala mi to. Má na to vůbec právo, když je v době "pobytu" u mne v mé péčí?
Moc díky za rady.
doplněno 13.04.11 18:03:Zdravím ještě jednou. Co se týká našeho vztahu po rozvodu, nejde vlastně ani o vztah. Ex se mnou již několik let nemluví a veškerá komunikace probíhá výhradně prostřednictvím dcery. Nebere mi ani telefon. Výživné platím 3000 měsíčně i přesto, že se současnou manželkou vychováváme ještě 2 děti. Dceru si každoročně pravidelně beru na minimálně měsíc o velkých prázdninách. Jiné prázdniny se se mnou neřeší. Asi proto, že jsem "pouze" otec.
Podívejte se to trochu z té psychologické stránky. Předpokládám, že vztahy mezi vámi a ex-ženou nejsou nějak zvláště vřelé, že. Vy jste naplánoval dětský tábor, kde bude i dcera i současné vaší ženy, a to je zrovna asi ten moment, který se vaší ex-ženě nelíbí. Prostě ji irituje, že její dítě by se mělo stýkat s děckem vaší druhé ženy. Nic jiného v tom není. Nevím, proč u vás došlo k rozvodu, bylo-li to ale kvůli současné manželce, tak se minulé manželce nedivte. Překousnout takovou ránu trvá dost dlouho. Pak berte v potaz, že převážnou část roku je dcerka u vaší ex-ženy, že? Střídavou péči asi nemáte. To znamená, že největší výchovné působení ať se vám to líbí nebo, má vaše ex-žena. Ona si zavedla režim, který s dcerou dodržuje, a pokud vy do toho nějak zasahuje, nedivte se, že se bouří. Vy jste totiž sice oba rodiče dcery, ale už nejste partneři, což má pak vliv na chování jak vaše, tak i vaší ex-ženy. Zeptám se vás takto, dcerka z 1. manželství na ten dětský tábor chce jet? Jestli ano, asi by bylo dobré si promluvit ve třech - vy, ex-žena a dcera. Pokud je to rozumná ženská, tak pochopí, že dcera o ten dětský tábor opravdu stojí, a jestli má své dítě ráda, tak ji tam pustí. Nevím, jak to mezi vámi a ex-ženou chodí, ale jestli si vy prosazujete své plány a názory na výchovu bez toho, abyste něco zkonzultoval se svojí ex-ženou, bez toho aniž byste bral ohled na její názory, pak se nedivte, že máte letité spory.
Ono taky záleží na tom, jak dlouho máte dceru v péči na prázdniny... jestli 14 dnů a z toho ji na 10 odložíte na tábor, tak se vůbec nedivím... Mi by seto taky nelíbilo. Pokud je u vás měsíc (nebo víc) tak proč ne. Taky záleží na tom, jestli dcera na tábor chce a druhá věc jestli chce zrovna na tento tábor nabo na jiný s jiným zaměřením. Mluvili jste s dcerou o tom?
My jsme měli manželova syna vždy na půlku prázdnin - a jezdil na tábor taky... I moje děti jely. Prostě měsíc dovolené v létě si vzít nemůžu...
Můj "ex" děti zásadně na prázdniny odkládá k babičce a sem-tam se tam objeví na víkend... Loni tam byly necelé 3 týdny, letos vůbec nevím jak to bude...
snad, Měl byste upřesnit co se Vaší ex konkretně nelíbí.
Zda to, že
1) pojede dcera na tábor s dcerou Vaší současné manželky
nebo to, že
2) v době, kdy se máte své dceři věnovat (opravdu se jí věnovat znamená naplánovat a zajistit společný program, poskytnout jí svoji osobní péči a umožnit jí aby získala společné 14denní zážitky se svým vlastním otcem, výchovně na ní působit atd.) tak dceru svěříte do péče táborových vedoucích.
Chápu, že Vám se líbí obě varianty, protože Vy budete mít v každém případě se svojí současnou manželkou krásných 14 dní jen pro sebe. Možná v tom je celý problém.
Zkuste ex navrhnout, že tedy obě holky pojedou na 14 dní na Vámi zvolený tábor a na jiných 14 dní si svoji dceru ještě o prázdninách vezmete také k sobě a budete se jí společně s Vaší současnou manželkoua ev. i s její dcerou věnovat a pokusíte se jí udělat také hezké prázdniny.
Jesti ovšem tenhle návrh č. 2 projde u Vaší současné manželky (můžete to brát i jako formu testu )... Karina
Milá Karin a Eulálie.
Některé ženské,bohužel i černovlásky,ba i blondýny,jsou tak blbé a omezené,že nechtějí chápat vůbec nic z toho,co jim okolní svět nabízí.Po rozvodu se z nich stávají ještě nesnesitelnější fůrie,než když byly manželkami.Čím taková ženská myslí,to my chlapi asi nezjistíme.Obvzlášť nebezpečné jsou v kombinaci maminky typu tchýně pana Kohna z Kameňáku.Já takový páreček znám nejeden.
Milý Arakaine77, po rozvodu se z mnohých mužů, jedno jestli blonďáků, brunetů či holohlavých, stávají taky nesnesitelní tvorové, kteří nemyslí vůbec ničím, je jim na obtíž platit i to směšné výživné, u soudu se handrkují o koruny, zamlčují skutečný plat a celkově se chovají nezodpovědně a dosti prapodivně. Takže je to fifty fifty. Genderově vyvážené.
A co to je směšné výživné?A taky odpovídající výživné?Pokud je mi známo,tak na výživu mají přispívat oba rodiče společně.Například budu dávat 3000,-měsíčně určené soudem na jedno dítě a maminka na to zapomíná.Že?Nehledě na to,že dítě mne obere o další peníze při každé návštěvě.Kdejaký svátek a podobně mne výjdou na další 2000,-za měsíc.To už je pěkná suma na potřeby dítěte..Při částečném inval.důchodu exmanželky cca 7,000,-by těžko dala stejně.Ale dělat nepůjde,protože bude raději otravovat sociálku a otce aby jí přidali.Nedej bože,aby ji ještě podporovala maminka.
Arakaine, nechci se zastávat "nenažraných" exmanželek, ale péče o dítě nejsou jenom peníze. Je to praní, vaření, nákupy, chození k lékařům, na třídní schůzky, vstávání v noci k nemocnému děcku, učení se a pomoc s úkoly, doprovod na kroužky... kolikrát si říkám, že můj bývalý manžel za 400,- (čtyři stovky, není to překlep) měsíčně (ovšem v roce 1983, ale asi až do 16 let syna... od roku 1996 platil - považte - celých 800! až do doby, kdy syn studoval na vysoké, pak přestal platit úplně, a to jenom kolej tenkrát stála 750 Kč) z těchto povinností vybruslil velmi lacino.
Beru to tak, že to byla výhradně moje chyba - měla jsem dítě s nesprávným mužem.
Vždyť píšu, že se muži handrkují o výživné, zdá se jim to moc, co platí matce. A vy jste to svým textem jen potvrdil. Jako co si myslíte, že se za 3000 Kč měsíčně v současnosti pořídí? Kolik stojí jídlo? A dítě chodí do školy, má zájmové kroužky, spotřebovává vodu, elektřinu, nájem, potřebuje oblečení, léčení... No? Vážně se vám to zdá přespříliš? Ano, tak zkuste vy sám vyžít ze 3000, nebo řekněme ze 6000, když by stejnou částkou přispěla i matka. Pořád se vám to zdá hodně peněz?
Drahý arakaine77.Sice jste to machisticky zvrátil mimo myšlenku původního dotazu, ale budiž, odpovím Vám. Porozvodovému období nutně předchází manželství. A pokud nefunguje z toho důvodu, že si páníček začne natřásat peříčka v jiné ložnici , kde mu mozek sestupuje o metr níž , není to úplně ideální situace. Chudák si pak nepamatuje , že má manželku, dítě (děti), povinnosti a závazky. Netuší že pak v porozvodové situaci ( a nevěra je stále jednou z hlavních příčin rozvodu) se na něm budet nadále vyžadovat aby plnil svoje povinnosti ploditele - rodiče. Velmi často si pak takový blonďák, brunet, černovlasý, plešatý myslí, držíc v ruce Rozsudek jménem republiky, že začíná nová, krásná, bezproblémová a neposkvrněná etapa jeho života. S realitou se pak vyrovnává těžko (muži jsou od přírody ,na rozdíl od žen, méně odolní vůči dlohodobému stresu) a už to, že musí platit pár šprdlíků k rukám matky svých nezletilých dětí bere jako problém který je mu postaven do cesty za lepším a krásnějším zítřkem. Jsou určitě i světlé vyjímky, o těch si tady ale teď nepíšeme. Ačkoliv ze zákona nesmí mít žádné dítě rozvodem rodičů sníženou svoji životní úroveň tak je zvláštní, že pokud by matka pro svoje dítě ,jí svěřené rozvodem do péče ,vyžadovala na jeho otci podílení se na veškerých nákladech souvisejících se zdravým rozvojem tak, aby se toto dítě vyrovnalo dětem z ucelených rodin, je to nakonec soudem klasifikováno jako nadstandard a doposud placená částka šprdlíků je shledána jako vyhovující.Max . je zvýšena o pár korun měsíčně. A to píši pouze o fin. stránce, nikoliv o veškeré každodenní péči o dítě. O té takový rozvedený tatínek nemá většinou ani tušení. Netuší co všechno by musel stihnout a ustát, kdyby na něj ve školce, škole čekali po skončení jeho pracovní doby děti, a okamžikem zaklapnutí vchodových dveří bytu by pro něj nastala druhá směna. Netuší, že celá naše společnost je stále nastavna bohužel takto: Hm, dyť vona je rozvedená - hm, dyť vona s mina je sama - hm, dyť voni(y) nemaj tátu. A Vy vůbec drahý arakaine77 netušíte, jak krásně se těhle tvrzení dá zneužít v jakékoliv životní situaci v životě matky a jak se s tím bez opory muže musí vyrovnávat.
Karina
P.S. Tchýni z Kameňáku neznám, na filmy tohoto typu se zásadně nedívám. Viděla jsem asi prvních 5 minut filmu a bylo mě jasné, že na tohle umění jsem ještě nedorostla.Ale režisér Troška má i lepší filmy a jako člověka ho mám ráda.
A pokud by se Vám snad zdálo, že jsem feministka, tak se velmi mýlíte. kar.
No milé dámy.
A co říkáte na tohle?Mamka leží doma jako líná kr...a,a když nemá peníze otravuje sociálku a chlapa.Chodí si v 35,letech na disko,večeřičky s kamoškama a dopřeje si i něco tvrdší atd.Dítě tráví čas ve škole,obědy,školné,cestovné a další výdaje platí otec,dědové a babičky.Bývalá ženská neumí ani uvařit.Ne tak si najít chlapa.Dítě od ní utíká k dědovi a tátovi a stejně alimenty chce.
A TEĎ KECEJTE.
Ale co to proboha bylo za stupidní chlapy, že s takovou kreaturou měli děcka? Chlapi jsou prostě nepoučitelní.
Vidíte, krkovičko, jak se dá na problém nahlédnout i z druhé strany?
Arakaine, pokud popisujete Vaši ex, je to jednoznačně Vaše chyba - oženil jste se a zplodil dítě s nesprávnou ženou.
arakain. A když jste tu svoji bejvalou potkal, tak Vám nevadilo, že stále leží jako líná kr...a? No, možná Vám ta její poloha vyhovovala
sebod, tedy já doufám, že arakain nepopisoval svoji ex a matku jejich společného dítěte :D, anýbrž individuum, které se rovněž na okraji kumpanie rodičovské nacházejí. Ovšem tenhle Váš příspěvek způsobil, že si musím jít vyleštit monitor, neb jsem si ho poprskala smíchy . Karina
arakain. To se teda omlouvám ,
Karino, bacha na to prskání. V mém věku mi někdy vylétne i zubní protéza a zasekne se mi do klávesnice a díky tomu pak některá písmenka nejdou psát
Jo,holky.Už má 4,děti.Naštěstí ne se mnou.Je hodně šikovná.Alimenty platí pouze exmanžel na první dítě.Ty ostatní má ani neví pořádně s kým.Poslední dítě má taťku v base a alimenty taky nedostává.Tak se moc nečertite,protože nejste svaté.Ale já píšu jen o jedné,ale takových šikovných maminek je hodně po světě.Jo a je to pravá přírodní blondýna.Panenka Barbie s roztaženýma nožkama na potkání.Ale je hodně blbá.já bych si za to radši nechal aspoň zaplatit.
arakain. Já se domnívám, že si coby pohlaví (:D) nemáme co vyčítat. Když nás Pánbůh tvořil, měl to s námi udělat jako s žížalami. A nemuseli jsme tady teď vést tuhle diskuzi, jestli jsou horší chlapi nebo ženský
A vo tom to je.Plemeno ženské je stejné,jak to naše.Ba v některých věcech,jako příklad starostlivé matky i blbější.Ale nedivme se.kdyby jste šáhli nějaké samičce jiného druhu na děti,bude taky prskat.Třeba koťátka si pohladíte,protože stará míca se vás bojí.Jen to nesmí být tygřice.Ta by z vás nadělala potravu pro své děti.
Sebod neboj.
Můj dědeček říkal:Nemusím lézt na každů krávu,co mě nastrčí prdél.A já se tím taky řídím.Snad mi admin příspěvek nesmaže.Ono by to vypadalo špatně kdybych napsal ,,lá,lá".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.