Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebovala bych radu jak na rodiče. Nikam mě nechtějí pouštět a když už mě pustí tak ne na moc dlouho...myslela jsem si že až budu starší bude to jiné, že mi toho dovolí víc, ale není to tak...Jak jim říct , že se o mě nemusí bát a že už jsem prostě dost velká na to, abych molha jít např. na diskotéku nebo být déle venku s přáteli...Prosím někoho o radu...je to strašné být zavřená doma s nimi, když vím, že moji stejně staří kamarádi se venku někde baví...Nevím jak je přesvědčit...pořád mě přirovnájí k tomu, že oni v mém věku taky takhle nehcodili a tak...ale je jiná doba a oni to nechápou...jak jim to říct? Díky... Nella, 16 let
nella, 16 let je moc hezký věk , ale stále jsi ještě mladinká a pro rodiče jsi ještě stále dítě. Tím pro ně ostatně budeš i když ti bude 50. Ale že je na tebe spolehnutí a že jsi rozumná , o tom je musíš přesvědčit ty svými názory a postoji. Musíš je ty trpělivě přesvědčovat, že je na tebe spolehnutí. Že je jiná doba, to oni vědí a právě že to moc dobře chápou.To jim nemusíš říkat, ale musíš jim i v maličkostecj dokazovat, že dospíváš v šikovnou a zodpovědnou slečnu. Jiná je hlavně v tom, že je příliš rychlá, a je příliš mnoho lákadel a pastí pro mladičké a nezkušené. Zkus své rodiče seznámit se svými kamarády ať si udělají obrázek s jakou společností se venku pohybuješ. Pozvi je občas na chvíli k Vám domů , třeba náhodně, jednotlivě , nebo při nějaké příležitosti - na svůj svátek apod. Až začnou pomaličku tát ledy a dovolí ti být venku déle , naprosto přesně musíš přijít domů, ať se ti venku líbí sebevíc. Buď spolehlivá. Mezitím jim zavolej a dej o sobě vědět kde jsi , s kým a jak se máte. Netlač na ně, buď rozumná ,o nic nepřijdeš a nic nepropásněš, pokud máš teď možná přísnější režim něž tvoji vrstevníci. O to se neboj. Úplně stačí, že se bojí rodiče o tebe. A buď ráda. Je bohužel i spousta rodičů, kteří ani nevědí, kde je jejich 16 letá dcerka o půlnoci, s kým a kolik promile už v sobě má. Tyhle děvčata jsou na tom mnohem hůř, i když tobě se to možná tak dneska nejeví. Karina
Co kdyby ti chodili naproti,nabo pockali kousek za rohem u discosky,kde se bavite?To vis maji veliky strach a opravneny,dnes je opravdu jina doba,ceka vice nastrah,ktere ani treba nedomyslis a muzou zacit nevinne.Podivej,ja mam dva dospele syny a vzpominam,ze jsem se bala,aby je zas nekdo nezmlatil,nenapadl na zabave,u kluku je to jine a kdyz sli se svymi kamarady,byla jsem o neco klidnejsi.dodnes se o ne bojim a budu bat cely zivot,budou stale mymi detmi.Mam jeste maleho syna a dcerku.a musim ti rict,ze kdyz se nad tim zamyslim,tak samotnou bych v tomto veku z hruzy take nepustila.Jedine s rozumnou kamaradkou a jeste bych ji tam dovezla a to same zpet.To neni neduvera tobe,to je proste obycejny a hrozny strach.Navrhni doprovod a neni treba se za to stydet.Znala jsemspoustu divek,ktere rodice proste dovezli ,na tom nic neni.Asi jsem te moc nepotesila ani neporadila,ale jinak to asi nejde.Pockej rok,dva a bude to jine a zatim s rodici.
Přesně ta slova, která tu napsaly juglans a karina, jsem poslouchal jako puberťák před 50. lety... ta samá slova a ty samé důvody jsem spolu s manželkou o 35 let později opakoval svým pubertálním dětem... dokonce jsem prožíval to, o čem mi tenkrát moje máma stále "kázala": když řekneš, že přijdeš z venku v deset večer, do deseti klidně spím... Jakmile nebudeš po desáté doma, už nespím a přemýšlím, co se mohlo stát... ty kluku zatracenej, to nemůžeš zavolat, že se ještě zdržíš, budky jsou na každém rohu...
když jsem párkrát bez vysvětlení přetáhl, dostal jsem zaracha... zrovna tak jsem nepouštěl moje děti, když nedodržovaly pravidla. A když vidím, jak teď moje děti cepují podobně moje vnoučata, je mi tak nějak pěkně...
Myslím, že tak rozumně, jak napsaly kolegyně, by určitě napsalo ještě mnoho dalších rodičů - lidí se zkušenostmi...je jisté, že takové pochybnosti a "stížnosti" jako má nella, má opět mnoho dalších mladých... věřím, že nella pochopí obsah těchto příspěvků a pomůže zlepšit postoj rodičů k jejím vycházkám tím, že je přesvědčí o své spolehlivosti ... a to jde jen skutky...
Muj tata me do mych 17 let cekal doma vzdy v 10 vecer. Jakmile jsem pretahla treba o tri minuty,bylo zle a priste jsem nikam nesla. take mi to obcas bylo lito, ale ani nejsem moc parici typ. A dneska jsem mu strasne vdecna, ze nejsem stejne slepice jako holky kolem me, ktere zajima jen jak kam jit na parbu, s kym se vyspat, jak se nejrychleji ozrat atd. A tento samy pristup budu praktikovat na svych detech, oni to pozdeji take pochopi.
Jina doba... co znamena ta Vase oblibena "jina doba"? Ze si muzete od patnacti delat, co chcete, chodit, kam chcete, byt tam, jak dlouho chcete a vsichni, kdo Vam to zakazuji, jsou na obtiz a nemoderni? No jestli je moderni, ze zmalovane holcicky v patnacti obrazeji diskoteky, tak to nevim... nedavno byl u nas pripad znasilneni u nocniho klubu, holka 16 let. Muzete mi vysvetlit, co delala v 16, ve dve rano u jednoho z nejvetsich (ale taky nejhorsich a nejcasteji navstevovanych policii), klubu? Je to vina matky, ze ji tam pustila.
Memu bratrovi j 15. Obcas prijde s napadem zajit prave do toho klubu... ja tam byla vsehovsudy trikrat, netouzim videt deti, jak se v noci opile natrasaji v ultrakratkych sukenkach. A bracha moc dobre vi, ze jestli ho tam do 17 let chytnu, tak mu zprerazim ruce i nohy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.