Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydědění syna

Od: vydedeni odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,jak to udělat, abych nezdědila dluhy za syna který propadl drogám?Co mám prosím udělat?*tanec*Děkuji Věra

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Vzdát se dědictví. Ale mám pocit, že rodiče po dětech nedědí.

moxa*
hodnocení

0x

Rodiče dědí. Ale dědictví nemusíte přijmout.

marenka*

Tak to se omlouvám, já to brala podle toho, že babička po tátovi taky nedědila. *hi*

Mařenko, babička by dědila, kdyby táta nebyl táta - čili kdyby neměl potomky. V tom případě dědí rodiče, jinak ne.

pecenkav*
hodnocení

0x

tohle jsem nasel kvuli vydedeni, jinak neporadim, nestudoval jsem ten zakon podrobneji.
40/1964 Sb.
ze dne 26.února 1964
OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně:
ČÁST PRVNÍ
OBECNÁ USTANOVENÍ
HLAVA PRVNÍ
OBČANSKOPRÁVNÍ VZTAHY A JEJICH OCHRANA
Vydědění
§ 469a
(1) Zůstavitel může vydědit potomka, jestliže
a)v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
b)o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl,
c)byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku,
d)trvale vede nezřízený život.
(2) Pokud to zůstavitel v listině o vydědění výslovně stanoví, vztahují se důsledky vydědění i na osoby uvedené v § 473 odst. 2.
(3) O náležitostech listiny o vydědění a o jejím zrušení platí obdobně ustanovení § 476 a 480; v listině však musí být uveden důvod vydědění.
Přechod dluhů
§ 470
(1) Dědic odpovídá do výše ceny nabytého dědictví za přiměřené náklady spojené s pohřbem zůstavitele a za zůstavitelovy dluhy, které na něj přešly zůstavitelovou smrtí.
(2) Je-li více dědiců, odpovídají za náklady zůstavitelova pohřbu a za dluhy podle poměru toho, co z dědictví nabyli, k celému dědictví.
§ 471
(1) Je-li dědictví předluženo, mohou se dědici s věřiteli dohodnout, že jim dědictví přenechají k úhradě dluhů. Soud tuto dohodu schválí, neodporuje-li zákonu nebo dobrým mravům.
(2) Nedojde-li k dohodě mezi dědici a věřiteli, řídí se povinnost dědiců plnit tyto dluhy ustanoveními občanského soudního řádu o likvidaci dědictví. Dědici přitom neodpovídají věřitelům, kteří své pohledávky neoznámili přesto, že je k tomu soud na návrh dědiců vyzvalo, pokud je uspokojením pohledávek ostatních věřitelů cena jimi nabytého dědictví vyčerpána.
doplněno 28.03.11 21:22:

Jinak neni problem se pri reseni pozustalosti zrici dedictvi, tim se nezdedi ani ty dluhy.

lidus*
hodnocení

0x

Paní Věro a co když vás přece jen přežije? Spíš jste se asi měla ptát jak to udělat aby on nic nedědil. Pokud máte ještě další dítě tak bych osobně majetek přepsala za života nebo napsat závěť a aby byla právně v pořádku požádala bych právníka. Začíná se jednat o tom, že majetek budete moci odkázat třeba kočce, tak jak je to v některých státech pak by to bylo jednoduché. Pokud přece jen zemře dřív tak asi mimo dluhů nebude nic mít a vy dědictví odmítnete.

pecenkav*

Zaveti se syn dedictvi nezbavi, deti dedi i kdyz se zaveti vylouci, deti se nedaji z dedictvi vyloucit, jedine za zivota vydedit,

doplněno 28.03.11 21:39:

Proto jsem vyse uvedl ten vynatek ze zakona

moxa*

Pravda pravdoucí. Závětí nemůžete syna z dědictví vyloučit - pouze vyděděním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]