Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mohl by mi někdo poradit, jaký postup by byl nejlepší?
Zemřel jeden z rodičů. Rodiče měli dvě děti. Proběhne dědické řízení. Jeden, nebo obě děti se nevzdají svého podílu (pozemek, RD, které neužívají) ve prospěch pozůstalého rodiče. Pokud bude chtít rodič svou část majetku prodat, nebo darovat, musí s tím seznámit další (dalšího) spolumajitele (tj. potomky)? Nebo nemusí? Je lepší při dědickém řízení sepsat nějaké břemeno, aby nebylo možné bez druhého spolumajitele majetek prodat, nebo darovat? Jaké nejlepší řešení by měl potomek zvolit, aby se vyhnul pozdějším možným problémům?
Za odpověď děkuji.
doplněno 09.04.11 11:35:Ještě před několika lety jsem si myslel, že je morální se zřeknout dědictví ve prospěch jednoho s rodičů. Ale v rodině se stal případ, že rodič přestal myslet morálně a daroval majetek jednomu se tří dětí, kteří se při dědickém řízení vzdali majetku ve prospěch pozůstalého rodiče. A to tomu, který se o něho nejmíň staral. Nebývá to vždy jednoduché. O majetek mi nejde, ale od pozemku rodiče máme svůj pozemek od hranice k balkónu našeho domu asi 1,5 m. Když jsme stavěli RD, rodiče tvrdili, že se to nějak vyřeší a část svého pozemku mi odprodají apod. Ale to se nestalo. A nerad by jsem se dožil toho, že mi jednou někdo na sousedním pozemku, který vlastnili mí rodiče, postaví pod okny našeho RD vepřín, dílnu a nebo něco nevhodného a já budu ten morální. A sám si vyrobím do vlastního důchodu problém.
Je mi jasné, že spoluvlastnictví majetku má i své závazky. S tím počítám. I když nevím o které přesně? O jaké náklady na údržbu a jiné by se mělo jednat?
Děkuji.
doplněno 12.04.11 21:18:Měl by jsem ještě dotaz. Pokud majetek obou rodičů je odhadnutý např. na 1.500.000 Kč. Dědí se pouze polovina? To je majetek zesnulého? To je 750.000Kč? Vypočítává se odměna pro notáře z částky 1.500.000 Kč což by mělo být 13800 Kč. Nebo se odměna pro notáře vypočítá pouze s poloviny, která se dědí, tj. 750.000 Kč? Za informace předem děkuji.
doplněno 15.04.11 18:28:Dobrý den. A znovu dotaz. Pokud si jeden z děti ponechá svůj podíl a druhy se vzdá podílu ve prospěch pozůstalého rodiče. A po pěti dnech po projednání u notářky si to rozmyslí, že si také svůj podíl ponechá. Všechny doklady a potvrzení o zaplacení byly vystavené, podepsané. Jde tento závěr zvrátit? Platí se další poplatky? Nebo se nedá nic zvrátit, změnit? Za informace děkuji.
Dobrý den, předpokládám že předmětný majetek byl ve spoluvlastnictví obou rodičů. V případě úmrtí jednoho z nich je provedeno pozůstalostní řízení kde pozůstalý manžel a potomci zemřelého se dělí rovným dílem pouze o tu část, která patřila zemřelému - v případě dvou potomků je majetek rozdělen : pozůstalý manžel 4/6 ( 1/2 + 1/6 ), každé dítě 1/6. Žádný z nabyvatelů nemůže se svým majetkem nakládat bez souhlasu ostatních spoluvlastníků, ti mají vždy předkupní právo. Já osobně, jako pozůstalá manželka jsem dvě děti jichž se dědictví týkalo vyplatila a tím jsem se vyhnula pozdějším možným problémům. Ono se totiž nejedná pouze o prodej či darování, ale i o náklady potřebné k údržbě nemovitosti. Patronka
Děláte dobře, že se nezříkáte znám dost těch co se zřekli a nemají nic. Zřekl by se dnes jen blázen. Ze své části si budete platit daň z nemovitosti, pokud se bude za vašeho souhlasu něco přebudovávat tak přispějete ale je to jen na dohodě. Mám část domku po otci, maminka tem bydlí, já a sestry si platíme daň z nemovitosti a když se maminka rozhodla, že dá nová okna a sníží stropy platila si vše sama, proč bych měla platit když tam nebydlím a úpravy nepokládám za nutné. Něco jiného byla výměna okapu, to byla nutnost a na ten jsme se složili všichni. Když chtěl soused do dvora přistavět dřevník musel nás majitele žádat všechny o souhlas.
V původním dotazu jste uvedl jako možnost dědictví pozemek a RD. U pozemku záleží na tom, zda se jedná o pozemek, který souvisí s RD, nebo se ale může jednat i o pole, les, zahradu mimo RD...Tam může nastal potřeba nového oplocení, údržba lesa či zahrady, u pole pronájem a úhrada daně z nemovitosti. Ta se týká i RD, ale tam ji zpravidla hradí uživatel. No a u RD jsou to nejrůznější náklady na údržbu či rekonstrukci objektu a těch nemusí být zrovna málo - střecha, fasáda, elektroinstalace, vodovod, kanalizace...V tomto případě by se spoluvlastníci měli na nákladech podílet v rozsahu velikosti svého podílu. Je to spravedlivé, protože tím se zhodnocuje i jejich podíl. Právě v těchto případech bývá dohoda dost složitá, ale s nutností provedených úprav by měli souhlasit všichni, nebo aspoň by měli být informováni. Dám opět vlastní příklad - po vyřízení pozůstalosti a vyplacení spoludědiců jsem nechala udělat novou střechu. Kdybych nebyla jediným vlastníkem, měla bych nárokovat od spoluvlastníků úhradu poměrné části nakladů - nevím jak bych dopadla, ale asi bych střechu neměla. Ve Vašem případě bych se pokusila dohodnout o odprodeji se spoluvlastníky, ale obávat se vybudování nevhodné stavby nemusíte ( pokud se radikálně nezmění zákony ). Podle územního plánu obce nemůže místo určené pro bydlení být využito pro komerční účely a i naopak. Snad jsem to napsala srozumitelně, ale klidně se ptejte dál. Hezký den. Patronka
Bohužel na pozemku od RD pozůstalého rodiče lze vybudovat skoro cokoli. Jde dle územního plánu o smíšenou zónu. To znamená i k podnikání. Ale také jak víme např. z televize, lze postavit cokoliv kdekoli. A tahanice trvají i desetiletí. Tak že názor, že vybudování nevhodné stavby se není potřeba obávat je velmi odvážný. Žijeme přece v ČR.
Dobrý den. Jestli se chcete vyhnou pozdějším problémům, tak se musíte zbavit abslutně všeho kolem sebe a odstěhovat se na pustý ostrov. Protože to je blbost, tak se všechny budoucí možnosti, které by eventuelně mohly vyvolat nějaký problém řeší zákonem. V tomto případě Občanským zákoníkem. A Vy máte opravdu několik možností jak se k tomu postavit. Zřeknete se ve prospěch někoho druhého a je Vám šumafuk, co se potom děje. Když se nezřeknete, tak máte podíl a máte práva a povinosti k majetku. A jako spoluvastník nemovitosti jste účastníkem všech řízení kolem dotyčné nemovitosti a máte předkupní právo na zbývající podíly. Ale zase na druhou stranu se o majetek musíte řádně starat a to do výše v poměru Vašeho podílu k celku. A zde se jedná o údržbu, nikoliv o investice. Ale mě udivuje, že někdo sice majetek chce, a nechá svou vlastní maminku investovat a zlepšit si kvalitu bydlení a nedocvakne mu, že tu vyšší kvalitu jednou zdědí. Ale to už je jiný příběh. Žádný majetek = žádné starosti. S pozdravem Laďa
ladajaskva pokud to byla reakce na mě tak okna ¨by s matkou vydržela až do smrti a nevím proč bych do nich měla investovat, dům se po její smrti stejně prodá nebo ostatní vyplatí dítě sestry které tam bude chtít bydlet. Nejsem multimilionář abych se majetku zříkala a nebo investovala do něčeho co není nutné, jak jsem psala okap byl nutnost a na ten jsem bez řečí přispěla. Zrovna tak nejsem ochotná letos přispět na venkovní plastové dveře ale nebráním mamce si je koupit ani na nový plynový kotel nepřispěju, já tam totiž nebydlím a mám svůj byt a svou chalupu ale přispěju bez okolků na nová okýnka na střechu-to je nutnost jelikož starými teče. Možná máte sám tolik že můžete financovat něco kde máte jeden ze 4 podílů, možná se klidně dědictví zřeknete, já ne, nejsem na hlavu padlá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.