Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záměna bundy vs napácháná škoda

Od: kakulka odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu.O víkendu jsme byli s přáteli v restauraci kde jsem slavili narozeniny.Odložila jsem si bundu na věšák,avšak při odchodu jsem zjistila,že bunda tam není.Šla jsem za obsluhou(naštěstí tam pracuje kamarádka)a zjistili jsme,že na jiném věšáku visí jiná bunda,ale bohužel né moje:(Známá mě uklidnila,že ji tam nechal určitě nějaký štamgasta určitě druhý den bundu přinese a vymnění ji.K tomuto taky druhý den došlo,až na to,že si pro bundu přišla jeho manželka a domluvily jsme se,že mi mojí bundu doručí,jelikož manžel se opil a v bundě několikrát cestou domů upadl a ona ji pere.Při předání než jsem si bundu stačila prohlédnout paní utekla a já jsem zjistila,že bunda je v podšívce roztržená.Při další schůzce,kdy jsme po nich požadovali finanční náhradu,jelikož praním jsem na bundě přišla o impregnaci a taky náklady na opravu podšívky,nám oznámili,že všechno na bundě bylo a že nám nic nedají.Vůbec nevíme jak dál,po dobrém se s nimi vůbec jednat nedá,jsou arogantní a všechno odmítají,pro ně je věc skončena tím,že mi bundu vyprali.

Díky za odpověď.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

1x

kakulka, možná to, že ten opilec bundu odnesl by se dalo považovat za krádež. Třeba jen proto, že je stálice místního restaurantu tak bundu po vystřízlivění vrátil. To je asi věc výkladu. Pak ale můžet vymáhat odpovědnost za škodu po provozovateli restaurace. Musíte to stihnot do 15 dnů.

sagit.cz/...

tady je to jasněji popsáno:

obcanske.juristic.cz/...

Kar.

doplněno 05.04.11 22:20:

jabraka, jestli si syn bundu odložil na určené a vyhrazené místo pro odkládání věcí, tak jste měli 100% nárok na vymáhaní škody. Kar.

hm*

Krádež nedbalostí? :) Asi ne. Když někdo omylem odejde v cizí bundě a neví o tom, krádež to nebude. Ale jinak s Vaším příspěvkem souhlasím.

karina*

Krádež v opilosti. K

buss

co to je? To se jako napřed ožere aby měl odvahu a pak jde krást? Úmysl by se mu musel dokázat. A vzhledem k ceně by to byl přestupek. Takže spíše občanskoprávní věc.

karina*

Vždyť píši, že je to věc posouzení.Já osobně bych to neřešila. Motivace opilců k jejich jednání neznám *smich*.Tazatelka to řešit chce, tak tohle by byla asi jediná možnost. Ale advokát by jí stál patrně víc než nová bunda, i když by třeba kličku našel. Je to jen na ní. Karina

kakulka
hodnocení

Také si myslím,že by to nebylo posuzováno jako krádež,ale pokud se to už stalo,tak by dotyčný měl nést následky pokud se té bundě něco stalo.Co by dělal kdyby někomu třeba v opilosti cestou domů poničil auto?Řekl by jako nám,já se omlouvám,mě se to ještě nikdy nestalo a tím je to vyřízené?To by asi málo kdo z nás jako majitel auta asi nerozdýchal!Když někdo něco provede,i když neumýslně,tak by za to měl prostě nést 100%zodpovědnost!

martinaa*

Stoprocentni pravda. Ne nadarmo se rika, ze za chyby se plati, coz v zivote poznal uz kazdy z nas. Ze se opil - jeho blbost. Ze odesel v cizi bunde - jeho blbost. Ze ji znicili padanim a pranim - jejich blbost. Pokud mate svedky, ze Vam ji odnesli a pak vratili v horsim stavu (i klidne obsluhu z restaurace), zajdete na policii. Lide se musi jednou naucit, ze za sve ciny nesou odpovednost at se jim to libi, nebo ne.

buss
hodnocení

0x

Sice píšete o nějaké finanční náhradě, ale ne o výši. Takže podle ní, zda je to přestupek, či trestný čin, nejspíše přestupek. No jo .. a úmysl? Ať si bundu nechá a dá vám prachy. Co s poškozenou. Nejlépe napsat doporučený dopis a co bude následovat.

kakulka
hodnocení

Částku jsme po nich nepožadovali nějak přehnanou,opravdu jen na opravu podšívky a impregnaci,činilo to cca.500,-kč.A když po nich manžel požadoval 2500,-kč,že si koupíme bundu novou a poškozenou ať si nechají když nám ji poškodil,prý jsme se zbláznili,nechápou proč by nám měli platit nějaké peníze,(jak už jsem psala)oni nám bundu vyprali,tím to pro ně končí a víc se s ními bavit nebudou:(

jabraka*
hodnocení

0x

Se synem jsme v jedné restauraci čistili koberce a on si pověsil bundu s doklady a 20 000Kč klíčí od auta a přitom tam byli dva lidé.Koženou bundu ani doklady a peníze už neviděl.Domů jsme šli pěšky

.Buď ráda,kakulko,že to nedopadlo hůř.V životě už přišlas o víc?!

JABRAKA

martinaa*

Nezlobte se, ale me by nikdy nenapadlo veset si bundu s tolika penezi a klici od auta nekam na vesak. Bundu vem cert, ale klice a doklady si ja i pritel za kazdych okolnosti bereme s sebou. Krast se nema, ale nechat v bunde dvacet tisic je hloupost. A dost velka.

Omlouvam kradez a zniceni veci tim, ze to nepadlo hur, je podle me smesne - viz reakce tazatelky vice dole, kde pise o kradeni auta. Kdyz mi nekdo ukradne Fiat, muzu byt tedy rada, ze to nedopadlo hur a nevykradli mi treba dum, ze?

Ne kazdy ma bohuzel na to vyhazovat penize zbuhradma oknem. I pro me jako napul pracujici je investice do nove kvalitni zimni bundy castecnou dirou v rozpoctu.

lidus*
hodnocení

0x

Vaše požadavky se mi zdají přehnané,2 500 to je skoro na novou. Co to bylo za bundu? Předpokládám, že ten kdo jí pral si přečetl, že prát se může aspoń já mimo kožené peru všechny. Myslím, že pokud byla v restauraci na vyhrazeném místě tak odpovídá restaurace.

kakulka
hodnocení

Myslím,že mé požadavky přehnané nebyli.Když jsem si bundu kupovala,tak stála 3800,-kč.S ohledem,že jí mám tři roky jsme s manželem usudili,že celou částku požadovat nebudeme a proto jsme požadovali 2500,-kč.Je to bunda určená do hor s vodním sloupcem 5000.Odolná proti dešti i vodě.Prát se v pračce může na 30,ale jen ve speciálním prášku(tento prášek stojí 290,-kč),který obnovuje strukturu vlákna a zachovává impregnaci.Paní si přečetla že se prát může a vyprala mi ji v normálním prášku a ještě mi na ni dala aviváž,která tam přijít vůbec nesmí(i když tvrdila že jí tam nedala)proto jsme požadovali 500,-kč,na impregnaci a opravu podšívky.Myslím,že jsem s ohledem na to jaká je to bunda nežádala tak mnoho.Doufám,že toto vysvětlení postačí.

annyfi*
hodnocení

0x

Dobrý den, jak tak pročítám příspěvky nechápu to. Nevím proč v bundě do hor jdete do restaurace. Většinou když si odložíte věci, tak za ně nikdo neodpovídá-bývá to tam napsané. V tom případě si beru drahé věci vždy k sobě(na židli). Chápu na druhou stranu, že vás to štve, ale nic nezmůžete, nemáte nejspíš žádné důkazy. Kdyby se dotyčný neozval a bundu nevrátil, tak jste na tom stejně, ba i hůř. Takže radím, zatnout zuby a vykašat se na to.

karina*
annyfi, mýlíte se. Že je někde něco napsané, tak to ještě není pravda.Tím se pouze provozovatelé určité činnost ( v tomto případě restarace) snaží zmást zákazníky . Jakmile je v hospodě, u lékaže, ve škole apod . určené místo na odložení svršků, v tu chvíli provozovate zařízení za tyto svršky přebírá zodpovědnost. A může tam nít cedulí třeba sto.Jasně, že pokud si přehodíte kabát přes vedlejší židli a je Vám zcizen , tak to hospodký prostě nebude řešit a je v právu. 100x se to už všude např. v médiiích probíralo a stále se najdou lidé jako Vy, že ctí nějaké poťouchlé cedule . A přitom zrovna český národ je v hospodě tak chytrý *smich*.Za odložené věci je třeba pokládat věci, jejichž odkládání je obvykle spojeno s provozováním určité činnosti, tedy věci, které je nutno v této souvislosti odkládat, nebo které se pravidelně odkládají. Odložením věci je nutno rozumět zřeknutí se bezprostředního dohledu nad věcí a dispozice s ní. Provozovatel uvedené činnosti odpovídá fyzické osobě pouze za škodu na věcech odložených na místě k tomu určeném, nebo na místě, kam se obvykle odkládají. Předpokladem odpovědnosti provozovatele dále je, aby šlo o osobu, která vstoupila do prostor provozovatele za účelem použití jeho služeb, nebo jejíž přítomnost v prostorách provozovatele je jinak v souvislosti s činností provozovatele KarinaP.S. A v čem jdu do hospody může být každému jedno, na tom není nic k nepochopení.I kdybych si tam na věšák v létě pověsila kožich.
kakulka
hodnocení

Ano,čekala jsem,že tady bude někdo řešit proč jsem v té bundě šla do resturace.Bohužel ale okolnosti tomu chtěli,že jsem se vracela z cesty a neměla jsem už možnost se jít domů převléknout.Nicméně tato bunda mi slouží k běžnému užívání(né pouze do hor)a ten den pršelo a používám jí jako pláštěnku(deštník nenosím)tak jsem si ji ssebou vzala.Kdybych šla v bundě kožené,tak by mi škoda vznikla ještě mnohem větší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]