Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zástavní právo

Od: odpovedi* odpovědí: 4 změna:

Mám dotaz ohledně zástavního práva.Můj bratr mě a manželce půjčil peníze na byt a základě smlouvy o půjčce jsme zřídili zástavní právo na nemovitost na,kterou jsme si od bratra půjčili.
Otázka zní :Pokud bratr zemře(nedejbože) co se bude dít se zástavou? Jelikož jsem jediný možný dědic,tak co bude dál? Zástavní právo bude zrušeno protože zástavní věřitel zemřel.Vzhledem k tomu,že je to můj bratr,tak zdědím pozici zástavního věřitele na druhé straně budu s manželkou i zastavitel?
Nebo zdědím bratrovou pohledávku ku mě a v katastru nemovitosti požádám o změnu podílu na nemovitost ve společném mění manželů?Například 1/3 manželka a 2/3 já?
Docela by mě zajímalo jak tuto situaci do budoucna řešit.Vím že to je předčasné,ale nedá mě ta myšlenka spát.
Předem děkuji za odpoved'

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

artik*
hodnocení

0x

Bratr nemá děti , manželku?

pacourek*
hodnocení

0x

Zastavní právo nezaniká smrtí věřitele Doporučuji se podívat do Občanského zákoníku (40/1964 §170)

pravnik*
hodnocení

0x

Pokud Váš bratr nemá potomky ani manželku či družku, zdědíte po něm jeho majetek, pohledávky i dluhy Vy. Zdědíte tedy i jeho pohledávku za Vámi a ta pohledávka tím (splynutím dlužníka a věřitele) zanikne. Zanikne-li pohledávka, zanikne i zástavní právo které ji zajišťovalo; když to dáte katastru vědět, tak zástavní právo vymaže.

rudolf*

nelze ohodnotit kliknutím, takže slovně: úplná a dobrá odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]