Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz ohledně zástavního práva.Můj bratr mě a manželce půjčil peníze na byt a základě smlouvy o půjčce jsme zřídili zástavní právo na nemovitost na,kterou jsme si od bratra půjčili.
Otázka zní :Pokud bratr zemře(nedejbože) co se bude dít se zástavou? Jelikož jsem jediný možný dědic,tak co bude dál? Zástavní právo bude zrušeno protože zástavní věřitel zemřel.Vzhledem k tomu,že je to můj bratr,tak zdědím pozici zástavního věřitele na druhé straně budu s manželkou i zastavitel?
Nebo zdědím bratrovou pohledávku ku mě a v katastru nemovitosti požádám o změnu podílu na nemovitost ve společném mění manželů?Například 1/3 manželka a 2/3 já?
Docela by mě zajímalo jak tuto situaci do budoucna řešit.Vím že to je předčasné,ale nedá mě ta myšlenka spát.
Předem děkuji za odpoved'
Pokud Váš bratr nemá potomky ani manželku či družku, zdědíte po něm jeho majetek, pohledávky i dluhy Vy. Zdědíte tedy i jeho pohledávku za Vámi a ta pohledávka tím (splynutím dlužníka a věřitele) zanikne. Zanikne-li pohledávka, zanikne i zástavní právo které ji zajišťovalo; když to dáte katastru vědět, tak zástavní právo vymaže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.