Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vyčetl jsem, že zaměstnanec má právo na okamžité zrušení PP z důvodu neplacení mzdy. Je na to údajně lhůta dvou měsíců od chvíle, kdy se o tom zaměstnanec dozví.
A teď k otázce - dosud jsem nedostal zaplaceno za listopad, a do 15. ledna na 99%taky nedostanu, tudíž pak budu mít na okamžité zrušení PP právo. Podle té lhůty můžu podat toto zrušení třeba až koncem února. Lze tohle udělat i za předpokladu, že mi bude během února mzda za listopad vyplacena?
Díky za odpovědi.
Samozřejmě, že ano. Rozhodující je, že zaměstnavatel nevyplatil mzdu v zákonnélhůtě 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Zrušít pracovní poměr byste mohl i v případě, že by zaměstnavatel mzdu vyplatil 16. ledna.
Okamžité zrušení pracovního poměru musí být písemné a musí být doručeno druhé straně.
Zrušíte-li pracovní poměr pro neplacení mzdy (§ 56, odst. 1 písm. b), budete mít podle § 56, odst. 2 nárok na náhradu mzdy za dobu odpovídající výpovědní době.
___ Viz: Okamžité zrušení pracovního poměru
doplněno 09.01.13 11:45:Artíku, nerejpejte!
Pochybuji, že by zaměstnavatel volil takovou metodu, vyšla by jej téměř stejně draho, jako dát zaměstnanci výpověď.
Pokud by zaměstnanec musel mzdu vymáhat, zvedly by se zaměstnavateli náklady i někalikanásobně (musel by uhradit náklady, které by zaměstnanci v souvislosti s vymáháním vzhnikly).
doplněno 09.01.13 14:04:Není zač.
doplněno 10.01.13 09:27:Radši to upřesním: Zákonná lhůta pro výplatu mzdy za listopad uplyne 15. ledna, tzn., že 16. ledna už lze pracovní poměr zrušit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.