Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel neplatil za mě soc.a zdrav.poj

Od: luciekres* odpovědí: 14 změna:

Mám takovej menší problém se svým bývalým zaměstnavatelem. Včera jsem byla na své zdravotní pojištovně nahlásit že jsem na nemocenské že mi skončila již pracovní smlouva. Ona se podívala do pc a říkala že jsem tam vedená stále jako na mateřské dovolené. Že to je divné jelikož jsem od května 2012 začla pracovat ( ale měla jsem do srpna 2012 ještě rodičovksý příspěvek). V říjnu 2012 jsem nastoupila na nemocenskou jelikož jsem otěhotněla, pracovní smlouvu jsem měla do 31.12.12.. Takže to by zanmenalo že nejsem nikde nahlášená, že mě zaměstnavatel nenahlási,l že jsem u nich pracovala když to moje pijištovna neví?Taky to znamená že v tom případě za mě neplatil zdravotní a sociální chápu to dobře? Co ted v takovém případě mám dělat? Nechci mít problémy.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

apem*
hodnocení

0x
Pokud jste nekde zaměstnana tak musite mit pracovni smlouvu. Dolozite ji na zdravotnim a dlužnou častku budou vyzadovat od zaměstnavatele i v případě že už tam nepracujete. To byl muj připad jsem u Metal alianz, stalo se mi to před dvěma lety.
luciekres*
hodnocení

fakt to jde tak lehce takže nebudu mít snad žádný problémy teda..smlouvu mám chtěla jsem ji doložit na pojištovně ale zatím mě poslala dom s tím že chcou ještě papír od sociálky že jsem na té nemocenské...tak snad mi to co enjdřív pošlou at to můžu řešit.

ron*
hodnocení

0x

DObrý den.

Zaměstnavatel za Vás pojistné podle mého názoru platil, jen Vás při nástupu do zaměstnání zapomněl přihlásit . Pro Vás to ale neznamená žádný problém, máte na toto období pracovní smlouvu. I kdyby zaměstnavatel pojistné neplatil, je to jeho problém, Vy máte vše v pořádku. Zdravotní pojišťovně předložte kopii pracovní smlouvy.

doplněno 09.01.13 11:00:

Doložte jim tedy i kopii dokladu o dočasné pracovní neschopnosti.

luciekres*
hodnocení

no ale když to zapoměl nahlýásit tak to je taky velkej problém ne? nebo to už není tak velkej problém teda a nemám se s tím stresovat?

iz*

Ano, je to problém, ale zaměstnavatele. Vy za chybu zaměstnavatele neodpovídáte.

Až půjdete na zdravotní pojišťovnu, vezměte s sebou i výplatní pásky, z nichž bude zřejmé, že Vám zaměstnavatel zdravitní i sociální pojištění strhával.

S výplatními páskami (plus pracovní smlouvou) si zajděte i na OSSZ. Vypadá to sice, že nemocensky pojištěna jste byla (že Vás zaměstnavatel přihlásil, a že sociální pojištění odváděl), ale radši si to ještě ověřte (kvůli nároku na peněžitou pomoc v mateřství).

___ Ke zdravotnímu pojištění mne napadá ještě jedna možnost: Zkontrolujte si u zaměstnavatele, jakou má u Vás uvedenu zdravotní pojišťovnu. Nemohl Vás přihlásit a pojištění odesílat jiné pojišťovně?

artik*

Asi to nechápu jen já ,ale jak mohla pracovat , když brala rod. příspěvek? Děkuji za odpověĎ . Takže žena může brát rod. příspěvek a ještě pracovat?

luciekres*
hodnocení

a kdyby mi vlastně neplatil sociální a nemocenské tak to bych ted vlastně nemohla mít ani neschopenku ne? no sem zvědavá jak pořídím na sociálce.

ron*

I tak byste mohla mít neschopenku a pobírat nemocenské dávky. Pokud máte pracovní poměr zakládající účast na nemocenském pojištění, jste nemocensky pojištěná, i když zaměstnavatel z jakéhokoliv důvodu za Vás pojistné neodvedl.

luciekres*
hodnocení

jo aha tak to jsem netušila teda.

artik*
hodnocení

0x

dnes má dlouhé vedení , můžete mi to rozkrýt?

od května 2012 jste začala pracovat - jak jste mohla pracovat , když jste brala rodičovský příspěvek?

do srpna 2012 jste měla rodičovský příspěvek ( jak jste tedy mohla pracovat? - Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky 220 000 Kč, nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte.

v říjnu 2012 jste nastoupila na nemocenskou , protoře jste otěhotněla

nerejpu a neznám to tak se jen ptám ,abych se trochu vyznal . Děkuji

iz*

Pro pobírání rodičovského příspěvku je podmínkou zajistit hlídání dítěte,

pak může matka či rodič pracovat a souběžně pobírat RP.

Rozhodnutí o vzniku pracovní neschopnosti je vždy na ošetřujícím lékaři. V některých případech (rizikové těhotenství) se neschopenka vystavuje i v těhotenství.

artik*
09.01.13 11:43

Díky

luciekres*
hodnocení

ano ivzez vám to správně popsala..pracovat můžete ikdyž pobíráte rp, dítě však nesmí do školky...ted je zas však nějakej novej zákon a myslím že tam je psané že ted můžete pracovat a dát i dítě do školky když jste na rodičáku.

iz*

Záleží na tom, podle které úpravy je RP vyplácen. Podle staré úpravy může být dítě ve školce jenom 4 hodiny denně nebo 5 dnů v měsíci, podle nové (od 1. 1. 2012) je možné dítě do školky dávat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]