Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obmyšlená osoba vs. vinkulace

Od: alessio odpovědí: 10 změna:

Při žádosti o hypotéku jsem si musel udělat životní pojištění pro případ smrti s plněním ve výši ceny kupovaného bytu. Hypotéku jsem si vyřizoval u Wüstenrotu a životní pojistku jsem si udělal u ČP. U ČP bylo všechno v pohodě, udělali mi životní pojistku a vinkulaci tak, aby v případě smrti šly peníze té hypoteční bance Wüstenrotu. Zdálo se to vše OK, ale teď mi ve Wüstenrotu řekli, že v té smlouvě o životním pojištění má být Wüstenrot psán jako obmyšlená osoba, jenže v ČP mi řekli, že obmyšlená osoba může být vyloženě opravdu jen fyzická osoba a ne nějaká instituce. Mluvil jsem tedy pak s lidmi ve Wüstenrotu, kteří mi ale tvrdí, že prostě tam musí být Wüstenrot jako obmyšlená osoba a hotovo. v ČP ale také striktně říkají to, že to nejde. Jde to tedy nebo nejde? Může být obmyšlená osoba například i banka? Funguje to takhle i u ČP? Díky za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

V tomto případě se NEPÍŠE žádná obmyšlená osoba *sok*. Ale sepíše se vinkulace ve prospěch banky! To je naprosto běžná praxe a dělají to všechny pojišťovny.

Tak, jak to máte sepsané nyní , je to Wustenrotu opravdu k ničemu. V případě, že by se Vám něco stalo, tak banka nedostane ani korunu. Vše by připadlo ob.osobě. Takže pochybení je na straně ČP.

alessio
hodnocení

Ono je to udelano presne tak, jak pisete. Obmyslena osoba neni nastavena zadna a vinkulace je sepsana ve prospech hypotecni banky Wustenrotu. Tohle udelala automaticky ČP a prave rikaji, ze je nesmysl tam dopisovat jeste obmyšlenou osobu (znovu Wustenrot)

vosikac*
hodnocení

0x

Pokud Vám u ČP řekli, že to nejde, vůbec bych se s nimi nebavil, zrušil pojistku a udělal si pojištění jinde. ČP už nikdy více ...

alessio
hodnocení

No, ono mi to prijde cele jako Kocourkov neskutecny. Ja osobne byl doted spise nastvany ne ten Wustenrot, protoze vyridit tam hypoteku je opravdu zazitek na cely zivot. Pritom je to hypotecni uver ani ne na pul milionu. Resim to s nimi asi dva mesice a i kdyz uver byl puvodne schvaleny prakticky okamzite, tak pred podpisem hypotecni smlouvy po me pozadovali porad dalsi a dalsi dokumenty. Kdyz jsem prinesl deset dokumentu, co chteli, tak potom zase chteli dodat dalsi tri a dva doplnit a porad dokola.. U te ČP jsem resil vicemene jen životní pojistku a prislo mi to naprosto bez problemu. Naopak bych rekl, ze tam aspon vi, o cem mluvi. Narozdil od Wustenrotu..

vosikac*

Ono to bude nejspíš stejné u většiny poskytovatelů úvěrů na bydlení*smich* U Čmss taky pomalu nevěděli co by chtěli.*bum*Ale zas životku máme u nich.

Chce to chladnou hlavu;)

Tomu pojmu obmyšlená osoba totiž ani nerozumím, slyším to poprvé*hi* Máme vinkulaci ve prospěch Čmss na pojištění RD, který jsme při začátcích dali jako zástavu.

Jinak přeji hodně štěstí a brzké vyřízení

sebod*

vosikači. Obmyšlená osoba - je to člověk (nebo více lidí), které přímo v poj.smlouvě Ty sám určíš. V případě Tvé smrti , tito lidé dostanou pojistné plnění (peníze) , na které ses pojistil. Ty určuješ i podíly, kolik kdo dostane (např. manželka - nic, zlobí :D, jeden potomek dostane 80%, druhý 2O). Obmyšlenou osobu NEMUSÍŠ vypisovat. Pak ale jdou tyto peníze do dědického řízení *zed*. Je-li však napsaná obmyšlená osoba*frajer*, tak ta může peníze dostat třeba do čtrnácti dnů *ua*.

vosikac*

*smich**smich*

Díky za osvětlení *palec* Chápu a vím o co jde, jen ten pojem "obmyšlená osoba" mi nic něříkal a nedokázal jsem si to spojit.

No a když už vím, že žena zlobí, tak dostane tedy "prd" :-P*haha* Hned to půjdu změnit ... Jeeežiš, ta by mi dala kdyby to viděla :D

Ale ještě jednou díky ...

amores*

máte u mě bod,jen tak pro radost.Rozesmálo mě to

alessio
hodnocení

Díky :) Snad to nějak už doklepeme do konce. Taky jsem přemýšlel, že bych normálně zašel do toto Wustenrotu (asi po stopadesátá) a řekl bych jim, ať mi teda tu životní pojistku udělaji oni. Oni mi to také nabízeli, ale asi jsem zaváhal, že jsem si to chtěl vyřídit jinde, no :( Akorát těch životních pojistek začínám mít nějak hodně :)

Já jsem si na internetu vyhledával a porovnával ty pojmy vinkulace a obmyšlená osoba a právě mi taky přišlo, že když je ta životní pojistka vinkulována ve prospěch banky, tak je nesmysl, aby byla ta samá banka vedena jako obmyšlená osoba (pokud by to teda vůbec šlo). Já se třeba díval na nějakou žádost na změnu údajů v pojistce a když chci měnit/nastavovat obmyšlenou osobu, tak tam mám vyplňovat jméno, příjmení, datum narození.. Nevíte někdo, jaký má datum narození Hypoteční banka Wüstenrotu? :)

sebod*

alessio. Ale vy si vůbec nemusíte sjednávat novou živ.pojistku. jako vinkulaci můžete použít tu, kterou již máte. Musí jen splnit požadovanou pojistnou výši v případě smrti. Nebo jestli máte dvě živ.poj. tak budete vinkulovat jimi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]