Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nově koupený byt - kdo bude vlastníkem?

Od: alhambra odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, jsme manželé, bydlíme v bytě, který si manžel koupil před svatbou, byt je psaný na něj. Teď chceme kupovat nový byt a starý prodat. Kdo bude vlastníkem nového bytu? Jsme to automaticky oba dva? Jedná se o společné jmění manželů? Použijeme společné finance. A kdyby si vzal na nový byt hypotéku můj otec, aby nám pomohl, kdo by byl majitelem? Mohu to být jen já a manžel? Nebo tam musí být vlastníkem i můj otec? Hypotéku (hypoúvěr) budeme platit sami, ale jsem na mateřské a nikdo by nám ji nedal, takže táta ji bude mít napsanou na sebe.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Předpokládám, že předmanželskou smlouvu máte, pokud koupíte byt jako manželé bude obou a pokud bych já jako rodič byt financovala trvala bych na tom aby byl napsaný na mě. Kdo ví co bude za rok nebo za deset let.

amores*
hodnocení

0x

Vlastníkem bytu budete oba dva,ale musíte to zapsat na Katestrálním úředě do listu vlastnictví.

avena*
hodnocení

0x

Ak nemáte predmanželskú zmluvu tak byt bude automaticky oboch. A pokým otec nebude trvať na tom, že chce byť napísaný na kúpnej zmluve, ale budete len Vy a manžel tak byt bude len Váš a manželov. Vlastníkom je ten kto je napísaný na kúpnej zmluve a na LV.

annyfi*
hodnocení

0x

Dobrý večer, vlastníkem budete vy - musíte to tak uvést do smlouvy o koupi bytu. Hypotéku si může vzít kdokoliv, aniž by byl majitelem bytu. Jinak ale pozor, kdyžbyste si chtěli odečítat úroky z hypotéky, tak to nepůjde. Odečítat si je může pouze majitel nemovitosti, který je zároveň zapsán v hypotéce.

petapeta*

Dobrý den. Zajímalo by mě, čím bude otec ručit za hypotéku, když byt nebude jeho?

pravnik*
hodnocení

0x

Pokud nový byt koupíte za peníze, získané prodejem bytu manžela, bude i tento nový byt jen jeho. Pokud do koupě nového bytu vložíte i společníé prostředky (úspory, úvěr), záleží na poměru prostředků - bude-li např. 1/2 kupní ceny nového bytu zaplacena penězi z prodeje manželova bytu a 1/2 ze společných prostředků, měla by 1/2 bytu být jen manžela a 1/2 ve vašem SJM. To vše samozřejmě jen pokud nemáte nějak modifikované své SJM.

Hypotéku na koupi vašeho bytu si může vzít kdokoliv a jeho vlastníkem můžete být vy - bance by to nemělo vadit; vlastník bytu nemusí být spoludlužníkem (i když pro schválení v bance je to lepší). Čí jsou peníze - splátky úvěru banka neřeší.

buss
hodnocení

0x

Jste manželé, byt bude v SJM. Viz Obč. Z. Vlastník je zapsán na katastru. Ale neříkáte podstatné, o jaký byt se jedná, o SVJ či družstvo ...

fiodnet

Družstevní byt vlastní družstvo a ne jeho nájemce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]