Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium jazykovky

Od: drrr odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

rozhodl jsem se pro studium jazykové školy. Maturoval jsem v roce 2010 a ted pracuji. Znamena to, že jsem přišel o status studenta!

Zajímalo by mě kolik budu muset investovat do zaplacení sociálního a zdravotního za jeden rok. Milé rád bych uvítal napády, možnosti jak se platbě vyhnout.

předem děkuji za odpověď

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

annna*
hodnocení

0x

Myslím, že když to bude jazyková škola, která je registrovaná v jakémsi seznamu Ministerstva školství, který je uznávaný pro účel daní (každá jazykovka ti řekne jestli v tom seznamu je) , tak máš normální výhody jako student - pokud je ti do 26 a půjde o řádné denní studium, tak možná i rodiče na tebe mají úlevu na dani *smich*. Přitom můžeš dělat brigády. Zdravotní pak za tebe platí stát, máš úlevu na dani, na jízdném, sociální nevím - to asi nemusíš platit, ale nepočítá se ti ten rok do důchodu :(.

Nevím to úplně spolehlivě, ale tak nějak to je - snad ti to pomůže - mně se osvědčilo zajít přímo na sociálku dle místa bydliště a tam ti to přesně řeknou, totéž ve zdravotní pojišťovně - teda aspoň ve VZP mi vždycky poradili. ALE TED TAM BUDE ASI NÁVAL, LIDI ODEVZDÁVAJÍ DANĚ A PŘEHLEDY ZA ROK 2010, tak by bylo lepší až v květnu.

Ahoj Anna

Při studiu je možné se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění, není to povinné, ale studium pak nelze započítat jako pojištěnou dobu pro nárok na důchod. Doba studia je ale jediná náhradní doba, za kterou lze doplatit pojistné kdykoli až do žádosti o důchod. (Může se stát, že byste měl např. úraz, po kterém byste žádal o inv.důchod, ale protože byste nesplnil podmínku pojištěné doby, nárok na důchod by nevznikl - pak je možné ještě před žádostí doplatit a doba bude pojištěna.)

ewka69*
hodnocení

0x

ahoj. já jsem po ukončení školy pracovala cca 4 roky a pak jsem se dala na studium jazykovky. o status studenta jsem nepřišla, jen je nutné si pohlídat změnu na zdravotní pojišťovně.tzn. vzít papír ze školy a zanést ho na pojišťovnu. a sociální - na pracáku nahlásit změnu, že jste ukončil pracovní poměr a jdete do školy:) toť vše. ale ohlídat si to, jinak přijde papír z pojišťovny, že dlužíte. ty školy totiž hlídají jen ty studenty, kteří navazují ze střední školy na jyzkovku. na zbytek většinou prdí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]