Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závěrečný matný lak na olejomalbu

Od: york* odpovědí: 9 změna:

Prosím o odpovědi jen z vlastní zkušenosti, ne co si myslíte. děkuji
Jsem amater a nedělám z toho velkou vědu ale...když dokončím olejomalbu tak jsou tam různé lesklé a nelesklé plochy.Chci to natřít matným lakem abych to sjednotil, ale nějak trochu laku ve skleníčce nemohu sehnat. Lesklý mám, ten nechci. Dá se to něčím nahradit? díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

1x

Jako závěrečný lak na olejomalbu se používá Damarový lak. Já ho používám i po umytí starých obrazů kvalitním dětským mýdlem a následném opláchnutí vodou a to i obrazy velice staré ( 16.stol. ). Damarový lak koupíte ve skleničce v potřebách pro výtvarníky. Jen pozor, pokud si odlijete část pro namáčení štětce, nikdy nepoužívejte plastovou nádobu. Patronka

york*
hodnocení

Fakt už nerozumím. Damarový mám - leskne se blázen. Na to se neptám! Hledám náhražku na M a t n ý l a k , který nemohu sehnat!

patronka*

Tak pak už jedině třeba bezbarvý Balakryl / mat. Já jsem vloni v bytě umyla asi 10 obrazů ( protože se tu dřív kouřilo ), všechny jsem natřela damarovým lakem a žádný se nijak výrazně neleskne - jen tak, jak má vypadat olejomalba. U velmi starých obrazů by se lesk ani nehodil. Zdá se mi, že moc zdvořilostí neoplýváte, o damarovém laku jste se zatím nezmínil a ten vykřičník má znamenat co? My se Vám snažíme poradit, ne Vás urazit! Patronka

jihorda

Na olejomalbu nepoužívejte žádný vodou ředitelný lak, ani údajný profi sprej Lucas, po krátkém čase, když přejedete prstem po zadní straně plátna lak oprýská a je vidět jako bílé mapy a trhliny. Damarový lak je též na dvě věci. Nikdy neuschne a na olejomalbě je nevzhledný. Jako závěrečný lak používám poměrovou kombinaci terpentýnu, včelího vosku a přírodního oleje. Na hrubším plátně stačí 1! vrstva laku a je vytvořený souvislý polomat. Na hladších a hlavně více savých plátnech je třeba více vrstev. Lak se sice nikdy zcela své lepkavosti nezbaví, ale nemá tendenci lepit a chovat se jako mucholapka.

martinaa*

Trochu ucty a slusnosti k lidem by to chtelo:) Pokud po nekom neco zadas, tak dvojnasob!

pravdomluvny*
hodnocení

0x

Já se domnívám, že na sjednocení lesklých a matných ploch se používá fermež. Malba musí být před tím dokonale cuchá. Nebo Kerotix.

york*
hodnocení

Prosil jsem aby jste se "nedomnívali", ale i tak jste uplně vedle.

pravdomluvny*

No, já se domnívám, že nejsem vedle, ale pokud tedy tvrdošíjně trváš na laku, tak pohledej na netu. Je tam, stačí objednat...

jabraka*
hodnocení

0x

I když ne zrovna na obrazy,na povrch papírových věcí(modelů)jsem kdysi používal lihový lak ve spreji.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]