Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Penzijní připojištění - platí se z toho daň?

Od: pavlos® odpovědí: 7 změna:

Loni jsem ukončil řádně penzijní připojištění,dostal jsem vše co jsem měl naspořeno,chtěl bych se zeptat jestli musím letos z toho zaplati daň,podat z toho daňové přiznání na finančák,byla o tom reportáž na primě.Děkuji za odpověď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

4x

pavlos, dnes od 14 hod. bude on-line chat s daňovým poradcem.Tak si to hlídejte a vložte si otázku, zatím to ještě nelze.

finance.idnes.cz/...

Ale výplata naspořené částky PP Vám už byla rovnou zdaněna 15% tak si myslím, že byste už daň na FÚ neměl platit. Ale může být vše jinak. Kar.

lidus*
hodnocení

2x

Pokud jste uplatňovali roční odpočet ze základu daně až 1800 Kč ročně, musíte částku dodatečně zdanit. Jinak tzv. odbytné 15% by mělo udělané pojišťovnou před vyplacením částky.

doplněno 23.03.11 09:48:

vypadlo mi slovíčko mělo být.

lidka*
hodnocení

2x

Zde mám odpověď ohledně zdaňování příspěvků: *klik*

Ahoj, Lído,
Příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem a na životní pojištění jsou osvobozeny až do výše Kč 24.000,- za rok, tj. Kč 2.000,- za měsíc. To si myslím, že málokterý zaměstnavatel by poskytoval takový příspěvek.

Přeju hezký den. Hanka

Když to shrnu - pokud jste dodržel podmínky trvání smlouvy, tak bych si s tím hlavu nelámala. Já jsem také loni mohla ukončit smlouvu, ale prodloužila jsem její platnost s garantovaným úrokem 2,5%. Přiznám se, že jsem ani neuvažovala, že bych měla podávat daňové přiznání na FÚ. Jiná situace je při uplatňování daňových úlev při ročním zúčtování a při následném předčasném ukončení smlouvy. Tam je povinnost dodanit. *tuc*

hodnocení

děkuji za rady.od zaměstnavatele jsem nic nedostávál pouze jsem platil 600kč měsíčně.žádné d.přiznání tedy podávát nebudu

cyril*

Ve Vašem dotazu chybí jeden velice podstatný údaj, a to ten, jakým způsobem bylo penzijní připojištění ukončeno. Chcete-li vědět další podrobnosti, ozvěte se vnitřní poštou.

lidka*
hodnocení

1x

To je zajímavý dotaz. Podle mého názoru byste neměl platit daň z naspořených peněz. Ty jste si tam naspořil sám. Otázkou zůstávají vyplacené úroky a příspěvky od státu. Napsala bych dotaz na pojišťovnu, zda vám už nebyla daň sražena (např. při připisování v průběhu spoření). Tak je to třeba i u úroků z běžných účtů u Poštovní spořitelny. Pokud se dobře pamatuji z přiznání PO, tak dotace od státu nebyly zahrnovány do základu příjmů pro výpočet daně. Ale to se mohlo změnit. *nevi* Pokud ještě něco zjistím, tak odpověď doplním a nebo někdo upřesní mou odpověď. :)

doplněno 23.03.11 09:44:

Díky kolego za upřesnění. Zapomněla jsem na příspěvky zaměstnavatele. Přiznám se, že si už nepamatuji, zda se tyto příspěvky nezahrnovaly do základu DPO zaměstnance. Na mzdovém listě byly ale určitě uvedeny plusem a mínusem. Napíšu dotaz na úřad a dám vědět. *klik*

hodnocení

0x

Něco je na penize.cz/..., záleží na tom, jak to ukončujete (jednorázová výplata, penze).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]