Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na odstupné-ukončení ze zdr.důvodů

Od: laloree* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

našla jsem si zde odpověď na mou otázku z dřívějška, ale přesně ta část,která se mne týká, je tam nedopsána - napsána nesrozumitelně.

Jde o o, že jsem po roce a půl pracovní neschopnosti byla OSSZ uznána plně invalidní. Pracovní neschopnost mi byla ukončana 4 týdny po přiznání důchodu, dne 17.3.2011. Mám při ukončení pracovního poměru z níže uvedených důvodů ( § 52 e) nárok na odstupné?

Dle § 52 e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci, mohu rozvázat pracovní poměr dohodou. Problém, jak s Odstupným..?

V dřívější odpovědi je psáno toto:

A teď, jak je to s odstupným:
Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. d) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Byl-li se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr, protože nesmí podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutím příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz nebo pro onemocnění nemocí z povolání, a zaměstnavatel se zcela zprostí své odpovědnosti podle § 367 odst. 1, odstupné podle věty druhé zaměstnanci nepřísluší.

Je to část § 67 zákoníku práce.

business.center.cz/...

doplněno 21.03.11 22:30:

Při rozvázání PP podle § 52e tedy patrně není na odstupné nárok - v §, týkajícím se odstupného, není důvod podle § 52e vůbec uveden.

doplněno 21.03.11 22:33:

Při posuzování nároku na odstupné nezáleží na tom, bude-li PP rozvázán výpovědí nebo dohodou. Rozhodující je důvod rozvázání, nikoli způsob.

fiodnet
hodnocení

0x

Pokud důvodem invalidity není pracovní úraz nebo nemoc z povolání, tak jsem přesvědčen, že na odstupné nárok být nemůže. Co je zaměstnavateli po tom, že se jeho zaměstnanec se stal invalidním? On si ho najal na práci a rozhodně ho neadoptoval. Pokud takový ex zaměstnanec chce bezpracně peníze, tak se musí obrátit na příslušný sociální odbor nebo nějakou charitativní organizaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]