Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví ze závěti - vše partnerovi - lze to?

Od: vilem* odpovědí: 7 změna:

S manželkou společně vlastníme nemovitosti (byty v osobním vlastnictví), chceme oba sepsat závěť, v které uvedeme, že v případě mé smrti já odkazuji můj podíl na bytech mé manželce a to samé napíše manželka, že v případě její smrti připadne její podíl mně. Ostatního majetku , zařízení bytů, auta, stavebních spoření, financí atd. by se to netýkalo, bylo by to ponecháno pro všechny oprávněné dědice včetně dětí.

Je právně tento postup čistý a lze ho takto aplikovat či je třeba jiného postupu?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x
občanský zákoník, § 479 - nezletilý potomek musí dostat aspoň zákonný podíl, zletilý aspoň polovinu zákonného podílu, pokud tomu závěť odporuje, je v této části neplatná (pokud nedošlo k vydědění).
T.j. postup je korektní, ale v případě Vaší smrti by záleželo na ohodnocení majetku - zjednodušeně řečeno na děti musí zbýt dost velký majetek na to, aby dostaly svůj podíl.
vilem*
hodnocení

A kdo stanovuje velikost podílů dětí, aby svůj podíl dostaly - to se uvádí v %?

dusatka*
To je stanoveno v občanském zákoníku. Kdyby nebyla závěť, bude dědit manželka a děti, každý rovným dílem. Takže např. pokud máte 3 děti, dědický podíl ze zákona pro každé (i pro manželku) by byla 1/4 Vašeho majetku. Při dědění ze závěti pak z tohoto podílu musí dostat aspoň polovinu, pokud jsou zletilé, nebo celý díl, pokud jsou nezletilé.
vilem*
hodnocení

Děkuji za odpovědi a přeji Vám hezký den.
janina*
Tady nemáte pravdu.Kdyby zemřel jeden z nich tak druhý manžel má svou polovinu a dědí polovinu majetku partnera a děti druhou polovinu,o kterou s rozdělí.J
dusatka*
občanský zákoník, § 473 odst. 1 (cituji): V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.
janina*
Promiňte,tak to já žiju neustále v bludu.Omlouvám se.J

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]