Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
velmi prosím o názor, či radu. Snažím se založit volnou živnost v oblasti těžby dřeva, již týden vyběhávám všemožná potvrzení a souhlasy s místem podnikání a nakonec jsem se dostal do zdárného konce, avšak na úřadě mi sdělili, že mi ŽL nevydají z důvodu záznamu v rejstříku trestů (cca. týden předem jsem se ptal referenta na ŽL, zda bude tento problém překážkou, bylo mi řečeno že pokud jde o podmínku, neměl by to být problém).
V RT mám podmíněný trest za úmyslné porušení §152 - Porušení autorského práva. Avšak chci se živit jako OSVČ v těžbě dřeva. Referent na úřadě mi sdělil, že problém je v tom, že se jedná o paragraf týkající se software, což je také činnost spadající do volné živnosti a tak přesto nejede vlak ŽL na těžbu dřeva mi nevydají. Posouzení rozsudku provedl další referent Živnostenského úřadu s výsledkem, že s tímto nelze živnost volnou získat, avšak třeba řemeslná by problém nebyl.
Já o tu živnost opravdu stojím, jde mi o práci. Nejde mi do hlavy proč je podmínka za autorské právo fatální problém pro založení živnosti pro těžbu dřeva. V Živnostenském zákoně je bezúhonnost definována takto §6odst.2:
"Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena
A zde je jasně napsáno, že bezúhonný nejsem pokud spáchám a budu odsouzen za čin spáchaný v souvislosti s podnikáním, nebo s předmětem podnikání. Já jsem ale čin spáchal před 4mi lety, vesměs šlo zejména o Windows na PC bez licence a nikdy jsem nepodnikal. Autorské právo dále přeci nesouvisí s podnikáním v těžbě dřeva, avšak jde prý o to, že těžba dřeva je spolu s 80ti dalšími živnostmi na stejném listě jako výroba software k čemuž se už může autorské právo vztahovat.
To jak výklad chápu já, koresponduje s textem ze serveru podnikatel.cz který se problematikou zabýval a po konzultaci vydal na svém webu tento text:
"Od začátku srpna dochází v živnostenském zákoně ke změně posuzování bezúhonnosti (paragraf 6). Bezúhonnost tak daná osoba ztrácí pouze v případě pravomocného odsouzení pro úmyslné trestné činy spáchané v souvislosti s podnikáním nebo v souvislosti s předmětem podnikání (a to v případě ohlášení živnosti nebo žádosti o koncesi), jak si business server Podnikatel.cz ověřil při konzultaci na živnostenském úřadě a jak mu také potvrdil Pavel Vlček z Ministerstva průmyslu a obchodu. Na ztrátu bezúhonnosti se tedy pro potřeby živnostenského zákona nevztahují jiné trestné činy, které s podnikáním nesouvisí. Pokud tedy trestný čin nesouvisí s podnikáním, ani s předmětem podnikání, osoba je považována za bezúhonnou. Uvedená právní úprava navazuje na nález Ústavního soudu,
upřesňuje Vlček.
Můžete prosím poradit zda se dá proti tomuto výkladu nějakým způsobem bránit, či je výklad zákona tak jak jej vykládají na živnostenském úřadě (viz. popis výše ŽL nevydáme) správně, mnohokrát děkuji za reakce.
Dobrý den,
nikoliv, podmínka ještě trvá. Avšak i v opačném případě je žádost o výmaz zápisu z RT běh na mnohaměsíční trať, což neřeší aktuální potřebu získání ŽL.
-
Pokud vím, tak žádat o výmaz podmínky není potřeba, podmínka by se měla automaticky mazat v případě jejího uplynutí, popřípadě je možné žádat o výmaz po jejím uplynutí, pokud nebyl výmaz proveden. 5ti letá lhůta je kritérium u nepodmíněných trestů a zde se to dále dělí dle délky trestu, spáchaného činu a dále.
Podnikat na někoho jiného mi nepřijde jako šťastné řešení. Jde mi spíše o nějaký, nejlépe kompetentní, názor na formulaci bezúhonnosti v rámci ŽZ, která tak jak ji chápu v tomto případě nebrání vzniku živnosti, avšak, dle referntů ŽL ano. Přijde mi, že jejich argument absolutně odporuje formulaci zákona a rád bych si to "ověřil", zda to není pouze můj pocit, než se půjdu znovu prát na úřad, děkuji.
Mám podobnou zkušenost jako vy, nicméně já jsem volil cestu menšího odporu, přesto by mne zajímal výsledek vašeho snažení jako případný precedens pokud jste uspěl
Děkuji
Kdyby došlo na nože, bude rozhodovat soud. Najít si to rozhodnutí ÚS a pročíst si ho. Názor Vlčka není závazný. Ty máme každý. Šlo by kontaktovat i nadřízený orgán žú, nebo ať to vyřeší. Vypadá to že se dřevem odsouzení nesouvisí, nicméně v souvislosti s formální a obsahovou logikou, na základě klasifikace, vztahové analýzy a syntézi ... lze dojít k názoru, že kdo lže, ten krade, kdo krade ten visí, kdo lže ten vždycky ublíží si (ale to plně neplatí u nás). Takže do toho.
Dobrý den. Nejsem si jistý, zda zde najdete nějaké relevantní rady, jak přesvědčit úředníka, že si špatně vykládá zákon. Podle mě je jeho výklad OK a vůbec nezáleží jestli jste ukradl kus lesa, nebo nějaký program. Je to prostě krádež a za tu jste byl pravomocně odsouzen. Tečka. Jestli by to nějak šlo obejít, to by mě celkem udivilo, protože to by potom nemusel ani být Živnostenský zákon a všemu by se mohl nechat volný průběh. Já bych zkusil zajít za nadřízeným toho úředníka, potom na okresní, nebo krajský živnostenský úřad ( jestli existují ) až po ministerstvo. Ale předpokládám, že to stanovisko bude pořád stejné. Do doby, než budete mít čistý rejstřík, tak žádný živnostenský list nedostanete. Tečka. Jó , krást se nevyplácí. Ale i tak přeji hodně zdaru. S pozdravem Laďa
jsem skutečně rád že ještě existuje i někdo kdo v životě ani nezvedl ze země pětikačku. Někdo tu žádá o radu jak to jde, ne o moralismy proč to nejde, tak se prosím držte tématu a nechte si své irelevantní odsudky pro někoho, koho to zajímá. Děkuji
Víš co chlapče, ty jsi jednoduše pravomocně odsouzený zloděj. Tečka. Ty chceš radu, jak v rámci zatočených paragrafů se na tebe pohlíželo jako na někoho,kdo nic neukradl, kdo nebyl odsouzen a kde se řídí zákony? Běž se vycpat dřevorubče. A nevím co jsi chtěl říci tou pětikačkou, ale to ani už nevím, co to je. To je pod moji rozlišovací schopnost, dřevorubče.
Tvé rozlišovací schopnosti jsou skutečně velmi omezené když jsi nedokázal rozlišit autora článku a autora příspěvku, chudinko
Je mi tě upřímně líto, ale jak už se píše v Bibli: Blahoslavení chudí duchem... Ale ty stejně nebudeš vědět co to znamená, tak se tím netrap ubožátko a užívej svou jednoduchost...
Vikes, sory že jsem to napsal na tvoji reakci. Pouhé přehlédnutí, které nemá s rozlišovací schopností nic společného. Ale jestli si to vzal na sebe smrtelně vážně, když sám píšeš, že to bylo určeno tazateli, tak je problém někde u tebe. Že by se tě to týkalo, nebo co? Neregistrovaný vikes je nic, nula, žádná vypovídající hodnota. Pouze výkřik do tmy.
Co není jednoduché? Je to naprosto jednoduché z pohledu nezávislého pozorovatele. Jestli to není jednoduché pro Vás, to nemění nic na objektivním stavu věci. Že se Vám to nelíbí, že všeho datatečně litujete, že jste něco v mladické nerozvážnosti udělal? To je přece úplně jedno. Skutek, trest, zápis do rejstříku, odpykání trestu,výmaz z rejstříku a jste čistý. Co na tomto není jednoduché? Že budete pracovat načerno, bez zdravotního a sociálního pojištění, a současně budet jako oficiálně nezaměstnaný na nějakých dávkách? Jak jednoduché, zase obírání státu o dávky, odhalení, proměna podmínky na nepodmínku a výmaz se posune na neurčito. To chcete? Mě je to fuk, ale se.ete si do života hned na samém začátku samé kravince. S pozdravem Laďa
..@ lukasl*: založte si živnost v zahraničí a ušetříte čas, nervy a peníze..jeden můj známý se dostal do podobné situace..znechucen českou legislativou založil firmu v UK a dnes má úspěšnou mezinárodní společnost..
Čistý trestní rejstřík je prostě čistý rejstřík a je jedno zda jste byl odsouzen za řízení pod vlivem drog nebo něco jiného. To by se mohli vztekat všichni ti po kterých je vyžadováno k výkonu povolání negativní lustrační osvědčení, jen proto, že někdo půl roku jako 20ti letý kluk sloužil u policie u stáťáků nesmí až do smrti vykonávat vedoucí funkci ve státní a veřejné správě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.