Nejste přihlášen/a.
Pekny den, nemohu najit vhodnou aktivitu pro sveho obezniho kamarada. Obeznost maji v rodine, jeho rodice jsou oba takove "kulicky", on sam ma pri vysce 184 cm kolem 120 kg. Upozornuji, ze se neprejida, ji normalne. Takto pri tele uz ho znam, co se zname (cca 12 let), zkousel vsechny mozne diety, koktejly, tablety - nic. Proste to jejich rodina ma v genech. Tim padem nemuze moc sportovat, aby nenamahal klouby, takze beh neprichazi vubec v uvahu. Prochazky ho bavi, ale pomale se smyslem kochat se. Jednu dobu v dospivani ho to hodne mrzelo, ale postupem casu se uci srovnat se s tim.
Jde mi o to, ze v 25 letech ma za sebou dva infarkty (bez potizi, to mu oznamili az na EKG, ze je mel), ma tezce nemocna jatra (nepije), a nedavno mu doktor sdelil, ze by se nemusel dozit tricatin. To je opravdu hodne smutne, chtela bych mu pomoci, ma nekdo nejaky napad, cim by mohl zhubnout? Slysela jsem o podvazani zaludku... Kolo ho neunese, behat nemuze, do posilovny nechodi (lidi dovedou byt hodne zli), doma ma posilovac brisniho svalstva a na vic neni prostor (panelak). Dekuji za rady a nazory.
Dobry den - kamarado¨vi poradte jedine at navstivi odbornika - nic jineho pro nej udelat nemuzete. Divim se, ze pokud ma takvou nadvahu a jetse zdravotni problemy, ze ho tma jiz jeho obvodni lekar neposlal. Toto je opravdz hazardovani se zivotem! Rozhodne zapomente na casopisove diety ci ruzne dobre rady! On potrebuje odbornika, ktery presne zhodnoti jeho zdravotni stav a usijem u "dietu" na miru a doporuci mu i pohyb.
Ty ruzne koktejny apodobne veci jsou nesmysly - je to jen tahani penez z lidi a jemu to urcite nepomuze spis ublizi. Vetsina diet je takovy, ze treba zpocatku jakoby se zhubne, ale ve veysledku se pak pribere jeste vic. Kamarad opravdu potrebuje, aby se zjistilo jestli jeho vaha nema duvod i v nejakem zdravotnim problemu, potrebuje, aby mel utvoreny kvalitni jidlenicek, tak aby mel vseho dostatek.
Jediny pohyb, ktery vzhledem k otmu co popisujete bych videla tak chuzi s hulkami (nordingwalking), ale musela by byt trochu rychlejsi. Huly odlehcuji kloubum - pak to pro ne neni takova zatez, ale vzhledem k otmu, ze mel i nekolik infarktu tak bych i u tohoto byla opratrna (poradila se spis s odbornikem) a radsi pomalu ne hned se vydat na dlouhou turu t by mu spis uskodilo.
Takze za me jedine opbradu jit za odbornikem a to co nejdrive! Pokud se mu tam nechce nabidnete mu, ze tam pujdete s nim.
Dekuji za odpoved, nadvahu ma odmalicka, jak pisu nize, kolem pasu bezmala 140 cm. Koktejly zkousel jeste jako pubertak, kdy se tim clovek nejvic zabyva, ze. Jenze u odbornika uz byl, podle planu jel pul roku a zadny efekt, sice zhubl 5 kg, ale pokud vynecha obcas nejake jidlo, tak tech 5 kg shodi take.. takze po pul roce toho nechal..
doplněno 21.03.11 14:20:Jeste na ZS hraval za skolu florbal, treninky 3x tydne, jidelnicek tomu adekvatni, a stejne se nic nezmenilo. Tak nevim, jestli to proste brat tak, ze to jsou geny.
184cm a 120kg není zase až tak hrozné, aby se s tím nedalo něco dělat.
Sportovat tedy Váš kamarád rozhodně může...místo běhu nordic walking..., kolo 120kg rozhodně unese...ale nesmí být koupené v Albertu.
Sportovní lékař by mu měl stanovit v jakých tepových frekvencích se může pohybovat s ohledem na jeho zdravotní stav i s ohledem nato, že se má jednat o redukci váhy. MTF (maximální tepová frekvence) je u každého člověka jiná (hodně orientačně je to 220-věk)...A pro redukci váhy se doporučuje rozmězí cca 55-65% MTF. Tedy pokud je mu 25 let, pak by podle pulsmasteru měl dělat pohybové aktivity v rozmězí tepů 107-127/min. Při těchto tepových frekvencích se nejlépe spaluje tuk. Pro Vaši představu..., jsou to opravdu tepové frekvence, kterých bude dosahovat při rychylejší chůzi. Při středně rychlém běhu jsme již někde na cca 150-160t/min.
Nicméně to co jsem psal je opravdu "plus mínus"..Přesné hodnoty musí stanovit lékař...mimo to, se tyto hodnoty mění s trénovaností jedince...a časem se mohou zvyšovat, pokud bude mít Váš kamarád větší trénovanost a výdrž.
V zivote zadny sport nedelal, doma ho k tomu nevedli, protoze u nich nedelal zadny sport nikdo skrz vahu. Ty frekvence netusim vzhledem k tem infarktum by se prave nemel pretezovat, nebo ano?
Trenovany opravdu neni, tak snad bude mit chut s tim neco delat
"Ty frekvence netusim vzhledem k tem infarktum by se prave nemel pretezovat, nebo ano?"
No přetěžovat by se samozřejmě neměl.
Ale TF 107-127 není žádné přetěžování.
Jinak ale pochopitelně píšu, že tyto frekvence a samotný pohyb a typ pohybu by měl konzultovat se svým lékařem.
Pulsmaster se dá pořídit za i za cca 1000Kč, pro tyto účely zcela dostačující.
Mrknete na mou doplnenou odpoved vyse - nebudou to skutecne proste geny? Nekdo se muze zblaznit, a nezhubne ani deset kilo
Já také nejsem žádný hubeňour...
Ale když jsem 5x týdně 2-3h trénoval, měl jsem o 15kg méně než teď a mohl jsem si v pohodě dovolit "sežrat na co jsem přišel".
V těch dobách jsem klidový puls měl cca 45t/min...
Teď mám období, kdy prostě na sport nemám čas...a strašně mi to schází..., nejen z hlediska zdravotního, ale i z hlediska duševního.
doplněno 21.03.11 14:33:P.S.: jistě, kamarád může mít nějakou poruchu metabolismu...ale to mu musí říct lékař, ne my dva
Ovšem jinak zákon zachování energie musí fungovat..., pokud bude 3h sportem spalovat energii, tak ta energie prostě z těla musí zmizet. Je pravda že při nevhodném sportování (tedy nevhodném pro zkubnutí) bude nejdřívě tělo brát ze sacharidů..., a teprve až naposled z tuků..Sacharidy jsou pro tělo lehce spalitelné...a má s nimi méně práce než s tukem. Právě proto jsou pro kondiční sport vhodné jiné rozsahy MTF než pro hubnutí. Mimo to, se tuky začínají spalovat tuším až po cca 40ti minutách aktivity..., takže 7x týdně běhat po 20 minutách na zhubnutí v podstatě nemá vliv.
Tak kdyz nekdo nema zdravotni problem, tak nejakych 15 kg neni tak moc. Ja byla ze zdravo. duvodu nucena vynechat lonskou sezonu a do posilovny se vracim az ted, po temer roce a 8 kilech ale ja vim, ze kdyz zacnu makat, ze je shodim a nemam s tim vetsi problem, hlavne tedy ne ten zdravotni.. kamarad by rad zhubl, zkusil uz vsechno mozne, ale bez vysledku, tak uz je prirozene skepticky...
kolo ho neunese? Tak ať si koupí kolo a ne napodobeninu z marketu za 1999. Plavání, super, voda nadnáší. Posilovač břišního svalstva, k čemu stačí mít doma podlahu, maximálně postel nebo skříň pod kterou dá nohy.
Na podvázání je myslím moc hubený, no snad ty další problémy, to by musel posoudit doktor.
Nejsem odborník na dietologii, ale vašemu kamarádovi bych doporučila turistiku, procházky a hlavně konzultaci s odborným lékařem. A taky plavání, tam by bylo jeho tělo nadnášené vodou. Ale procházka - to je velmi zdravý způsob sportování, když se nepřežene. A co bicykl? Na kole ho nebaví jezdit?
Tu konzultaci uz mel... pul roku a zadny vysledek (viz vyse). Plavat by se chtel naucit, uvidime, snad to zvladne. Kolo by ho celkem bavilo, ale nema k sobe partaka. Jezdil samotny nechce.. a my dva jako nejlepsi pratele moc dalsich pratel nemame, a kdyz uz, je kazdy zalezly v jinem koute republiky. Me na kolo bohuzel nikdo nedostane, ja ho nenavidim
ještě bych doporučila aquaaerobic - cvičení ve vodě - nezatěžuje klouby - voda nadnáší ale taky klade odpor a musí se vynaložit více námahy. Cvičí se ve vodě kde dosáhne na dno...
Naučte ho plavat - je to opravdu výborný sport!
A jsou nejake cviky obecne na netu? Nic moc jsem nenasla a pochybuji, ze by chodil do lazni mezi zenske...
Vim, ze je to trochu o komerci, ale nechce zkusit tu doktorku Cajthamlovou - myslim, ze je odbornik. Tedy nemylsim, ze by sel do televize na to bych take nemela ale ma i svou poradnu zakladni info je i na netu.
Moc se mi nezda, ze by mu nejaky odbornik neporadil. Zkusila bych tedy jineho. Pokud kila nejsou dolu, tak treba v otm je nejaky zdraovtni problem. Jde udelat i ta bandaz zaludku, ale to mi prijde uz hodne velky zakrok, ale zase pokud by to melo zachranit zivot... No a je jasne, ze i kdyz navstivi odbornika tak on za nej ty kila nezhubne. On mu musi poradit , musi ho kontrolovat, ale on sam musi mit vuli zhubnout. Jit do toho s tim, ze nekam dojde a oni mu zazracne pomoohou zhubnout to nepujde. At si vytici nejaky cil - treba do pul roku zhubnout o dve konfekcni velikosti nebo ja nevim co, ale neco co by ho motivovalo co by bylo hnacim motorem v tom hubnitim (i kdyz se divim, ze kdyz mu prorokji, ze ve triceti zemre, ze to neni dost motivujici pro me by asi bylo).
No a je jasne, ze k te diete se bude muset nejak hybat, ale zase ten nejvhodnejsi pohyb k jeho zdravotnimu stavu by mel doporucit odbornik. A pokud ma skutecne takove sklony k tloustnuti musi se smirit s tim, ze proste bude muset zmenit stravovaci navyky na cely zivot - proste nebrat to jako dietu, ale jako novy zivotni styl. Ono spoustu lidi ma pocit, ze ji zdrave a ze toho moc neji, ale ono se muze tloustnout i znedostatku potravy.
Tak jsem to hubnutí pročítala a určitě máte pravdu. Ale já osobně bych mu doporučila něco, kde jsou po krátké době vidět výsledky. Mě na to nejvíc pomáhá cvičit kalanetiku (někde jsem viděla i kardiokalanetiku). Po pár cvičeních sice není žádný váhový úbytek, ale postava se hodně změní. Vždycky mě to nakopne a pak mám vůli pokračovat dál
Mel by si zajit za lekarem,aby mu pod odbornym vedenim sestavili jidelnicek.Nezalezi tolik kolik ji ale co.Bude muset ziskat prehled kalorii v potravinach,daji mu brozurku.aktivita-prochazky,lepe kolo,plavani vubec nejlepsi.Dulezite je zamyslet se nad stylem zivota,byt aktivni pro radost,vymezit si kazdy den prostor,udelat si pohodu a pozvolna vse prijde.Neni dobre rici si:Tak a ted proste budu hubnout.ne,nenervovat se tim,zvyknout si jiny styl zivota,to pokladam za nejobtiznejsi a mel by na tom pracovat.Ono si dat narez do tela a shodit,to vetsina vydrzi,ale pak znovu nabere.At dela aktivity,co ho tesi,ale je hlavne aktivni+ navstivit lekare,aby mu pomohl s jidelnickem.Nic proti Havlickovi a poradu -jste co jite,rozhodne zajimave.ale odbornici jsou v kazdem meste.Take jsem navstevovala poradnu,ale ted si za boha nemuzu vzpomenout,jak se to presne jmenuje.Pokud vazi tolik,tak bude jiste nezbytne,zatim upravit jidelnicek,vydrzet zacatek je nejhorsi,ale take se neda redukce drzet dlouho,pozdeji dodrzovat prijem dennich kalorii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.